EPS na putu ka akcionarskom društvu

Već drugi put u nepunih mesec dana iz Vlade demantuju glasine da se sprema prodaja EPS-a. Ovonedeljnu buru pokrenula je vest o proceni vrednosti imovine koju je preduzeće ugovorilo. Ministar energetike tvrdi da je to u sklopu aktivnosti ka boljem poslovanju na putu ka akcionarskom društvu. Istraživali smo – zašto je važno da se zna kolika je vrednost EPS-ove imovine.

Prošle godine EPS je podeljen u dve organizacione celine. Resorni ministar poručuje – nema natrag, reorganizacija se nastavlja i sledeći korak je prelazak u akcionarsko društvo. Ali ne krije i da su zbog obimnosti posla urađeni neki ustupci.

"Mi smo se sa MMF-om i Svetskom bankom dogovorili da se taj proces kada je EPS u pitanju produži za šest meseci i da se okonča do 1. jula 2017 i apsolutno nema bilo kakve veze za prodajom", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Iz EPS-a objašnjavaju da je procena imovine preduzeća redovna obavezna aktivnost koja se radi u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima.

"Prema tim standardima, imovinu koja se vodi u poslovnim knjigama po fer vrednosti potrebno je procenjivati na pet godina. EPS je poslednju procenu imovine uradio 2011. godine", navodi EPS.

EPS-ovu imovinu za 34 miliona dinara proceniće "Energoprojekt Entel" i Ekonomski institut. A rok da to urade je osam meseci. U Ekonomskom institutu kažu da su isti posao radili i za većinu elektroprivreda u okruženju.

Dragan Šagovanović, generalni direktor Ekonomskog instituta, kaže da svako preduzeće, da bi imalo pozitivan izveštaj revizora, mora da ima adekvatno vrednovanu imovinu.

"Konkretan posao nema veze sa procenom vrednosti kapitala. Kapital je razlika između imovine i obaveza. Znači, mi ovde radimo samo procenu vrednosti imovine", kaže Šagovanović.

"Kada se bude znala vrednost te imovine, neće više država Srbija i građani Srbije morati da daju državne garancije za svako njihovo tekuće ili investiciono zaduživanje. To će morati da rade sami", objašnjava Antić.

Dobro upućeni ocenjuju da je za EPS najvažnije naći pravo rešenje - kako jedan tako veliki sistem najefikasnije i najprofitabilnije da posluje.

"Da li će on posle biti akcionarsko društvo i da li će se njegove akcije naći na berzi, ili će možda biti akcionarsko društvo kao Telekom, sa akcijama koje se ne kotiraju na berzi - to je pitanje za vlasnika, znači Vladu Srbije, i pitanje šta hoće država sa EPS-om", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Iz Vlade poručuju da je u toku finansijski oporavak Elektroprivrede. Ostaje da se planirano ispuni - krajem 2017. godine. EPS treba da bude moderna transparentna energetska kompanija.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 18. avg 2016, 09:11) - anonymous bivsi radnik EPSa [neregistrovani]

Akcije

Mene zanimanje kada cemo I da li cemo uopste dobiti akcije EPSa? Odugovlaci se 10 godina?

(četvrtak, 18. avg 2016, 02:34) - anonymous [neregistrovani]

EPS kao A.D.

15 posto akcija podeliti gradjanima Srbije a 15 posto akcija (prioritetnih) u TRAJNO vlasnistvo drzavnom penzionom fondu. To bi bilo dobro da se znatno ojaca penzioni (iz koga se zestoko uzimalo) fond kako za sadasnje tako i za buduce penzionere a kako bi bile prioritetne ne bi postojala mogucnost upravljanja-zaposljavanja podobnih!

(četvrtak, 18. avg 2016, 02:21) - anonymous [neregistrovani]

A

Sve ce te vi prodati