Srbija će profitirati od svetske krize

Srbija će zaraditi na svetskoj finansijskoj krizi, a strani investitori shvatiti da se više isplati ulagati u našu, nego u neke druge evropske zemlje, tvrdi Mlađan Dinkić.

"Kada globalna kriza prođe, verujem da će investitori izračunati da su najveće gubitke imali u SAD i najvećem broju evropskih zemalja, a da su zaradili u Kini, Srbiji i u možda još nekoliko zemalja", naveo je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić u intervjuu "Presu".

Dinkić je ubeđen da će se na srednji rok jedan deo proizvodnje preseliti u Srbiju iz zemalja pogođenih krizom.

Ministar ekonomije je ocenio da Srbija ima šansu da iskoristi svetsku finansijsku krizu i preokrene je u svoju korist i da se pokazalo da je srpski bankarski sistem relativno jači od onih u Evropi.

"Mi smo jedna od retkih zemalja koja nije potrošila nijedan dinar od novca poreskih obveznika za spasavanje banaka, jer takva pomoć države do sada nije bila potrebna", objasnio je Dinkić.

Dinkić je istakao da finansijska kriza neće uticati na smanjenje plata, niti će prouzrokovati masovna otpuštanja u Srbiji. Ipak, ministar napominje da će plate sasvim sigurno sporije rasti.

Srpsko-ruski energetski aranžman

SAD nisu protiv srpsko-ruskog energetskog aranžmana, a ukoliko bi zatražile da Srbija odustane od aranžmana, Beograd bi rekao "ne", izričit je Dinkić.

Ukupan aranžman sa Rusima će, na indirektan način, uvažiti procenjenu tržišnu vrednost Naftne industrije Srbije (NIS), uveren je Dinkić, koji je ponovio da nije protiv energetskog sporazuma, već za što bolji dogovor u interesu Srbije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво