EPS, koliko koštaju nestandardne usluge

Od početka meseca "EPS Distribucija" snizila je cene takozvanih nestandardnih usluga koje pruža građanima. To su usluge koje se uglavnom rade na zahtev građana, i njihova cena je sada jedinstvena u celoj zemlji.

U nestandardne usluge spada vanredna kontrola ili očitavanje brojila i taj trošak sada je od 20 do 30 odsto manji. Jedna od najčešćih usluga – ponovno uključenje struje dužnicima na brojilu, košta duplo, a negde i tri puta manje. Ako je isključenje na brojilu cena je oko 1.000 dinara, a na banderi oko 4.000.

Predrag Matić iz "EPS Distribucije" kaže da to nisu nikakvi novi nameti građanima, jer su te usluge i ranije vršene i naplaćivane.

"Međutim, Zakonom o energetici prvi put je stavljeno 'EPS Distribuciji' da definiše nestandardne usluge i propiše cene tih usluga. Cenovnik je jedinstven za celu teritoriju Republike Srbije, objavljen je na sajtu 'EPS Distribucije' i dostupan je svima i svi ga mogu videti", kaže Matić.

Cena priključenja na mrežu je nepromenjena, ali su znatno pojeftinili troškovi izdavanja uslova za projektovanje i priključenje novih potrošača.

"Za najobičniji objekat sa jednim brojilom bile su 6.900 dinara, sada su 4.000, za kolektivno stanovanje od pet do 64 brojila bile su 13.800 dinara, a sada su 9.300 dinara", rekao je Matić.

Sve nepravilnosti i nepoštovanje novog, povoljnijeg, cenovnika usluga na terenu građani treba da prijave lokalnim distribucijama.

Ukoliko se utvrdi da potrošači nisu odgovorni za greške u obračunu ili probleme sa brojilom, trošak će snositi Elektrodistribucija, tako što će im plaćeni iznos refundirati.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 21. jul 2016, 17:26) - anonymous [neregistrovani]

Normalna stvar

Kada kuća ili stan imaju svoje brojilo što znači da je u mogućnosti da troši struju onda se plaća paušal i ako nema potrošnje. Tako je na celom svetu. Taj paušal je predvidjen za poboljšanje mreze, održavanje postojeće itd. Ja moram da registrujem automobil na godinu dana, dali ga vozio ili stajao celu godinu dana u garazi.

(četvrtak, 21. jul 2016, 13:50) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Kada je to Eps nekom nesto refundirao

(četvrtak, 21. jul 2016, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

Samo jedno da vam kazem

Kad nemate nikakvu potrosnju (prazna kuca ili stan) placa se oko 700 do 800 din mesecno potrosnja struje t.j. neke takse i slicna cuda.