Mihajlović: Rok za ruski kredit mora biti produžen, obezbeđene bolje pruge

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je za RTS da se sutra potpisuje ugovor između srpske i ruske železnice o izgradnji novog koloseka od Stare Pazove do Novog Sada, vredan 338 miliona dolara. Mihajlovićeva kaže da se mora produži rok korišćenja ruskog kredita jer uprkos tome što je potpisan 2008. godine, kredit se nije koristio do 2013.

Železnice Srbije i Ruska železnica sutra potpisuju ugovor o izgradnju novog koloseka od Stare Pazove do Novog Sada ukupne dužine 43 kilometra. To je deo buduće pruge Beograd - Budimpešta. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Zorana Mihajlović potvrdila je da se sutra potpisuje ugovor između Infrastrukture Železnice i Ruske železnice vredan 338 miliona dolara, koji je deo ruskog kredita.

Prema njenim rečima, ruski kredit je potpisan 2008. godine i nije se koristio do formiranja Vlade Aleksandra Vučića, precizirajući da se do 2013. godine nije koristio ni jedan dolar kredita.

"Zaključenjem ugovora koji sutra potpisujemo mi smo praktično iskoristili 80 posto ruskog kredita. Mi smo prošle godine modernizovali preko 120 kilometara pruge upravo iz ruskog kredita, nabavili smo mnoge vozove iz tog kredita. Dakle, nama je kredit mnogo značajan", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka građevine je istakla da je najsuklplji kredit koji se ne koristi. 

"Zašto ga neki ranije nisu koristili politički su platili cenu, građani su politički platili cenu zato što ga nismo koristili. Počinjemo da gradimo novu deonicu i to na delu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, brze pruge, kojom će se ići 160 kilometara na čas", objašnjava ministarka saobraćaja.

"Očekujemo da sve krene svojom dinamikom", kaže Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, rok mora da se produži. "Kada je potpisan 2008. godine rok je bio decembar 2017. godine. Logično je kada krenete da kortistite kredit 2013. da ne stignete sve da završite 2017. Dva ministarstva će morati da se dogovore oko produženja, to će otići na ratifikaciju u parlament, verujem da neće biti problema jer je taj kredit Srbiji obezbedio bolje pruge i vozove", kaže ministarka.

Ono na čemu insistira je da ne dođe do zastoja u korišćenju kredita jer bi to značilo zastoj u građevinskim radovima na prugama.

Novcem od ruskog kredita finansiraće se i obnova dela pruge Beograd-Bar, dužine 77 kilometara, od Resnika do Valjeva.

Četrdeset godina nije modernizovana barska pruga, kroz našu zemlju pruga je 255 kilometara, podseća Mihajlovićeva. Mi krećemo u modernizaciju od Resnika do Valjeva, od 77 kilometara, što košta 88 miliona dolara, kaže Mihajlovićeva.

"Mi sada gledamo i tražimo način da modetrnizujemo ostatak barske pruge kroz Srbiju zato što barska pruga nije samo odlazak na letovanje, ona je strateški važna pruga za povezivanje Crne Gore, Italije, Albanije, izlazak na luke", kaže Mihajlovićeva.

Govoreći o rekonstrukciji graničnog prelaza Batrovci, ministarka je rekla da radovi na obnovi završeni i da su pokazali da Batrovci mogu da budu i osvetljeni i uređeni.

"Urađen je novi robni terminal, traka za kamione, 25 novih parking mesta. Trudićemo se da to bude i bolje narednih godina, jer to je najfrekventniji prelaz", zaključila je Mihajlovićeva.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jul 2016, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

Odšteta

Ako je Srbija oštećena time što kredit nije odmah iskorišćen, onda je logično da država uhapsi odgovorne, da od njih naplati iznos odštete.

(četvrtak, 14. jul 2016, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

Tamo gde vozovi "jure", cak 30 km, na sat putnici su na "dobitku", jer......

........vozovi voze sporo bas na mestima gde je priroda prelepa, pa putnici - "uzivaju" u - prizorima!

(četvrtak, 14. jul 2016, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

MIhajilovic

Gospodjo Mihajlovic, to sto se kredit nije koristio od 2008 godine ili kada vec nije problem Rusije, vec onih koji su kredit dobili! Sta to pa Rusi imaju obavezu da produzuju kredit? Ja licno da sam na njihovom mestu dobro bih razmislio, jer na njihovom mestu ne znam dal bih bas imao puno poverenje u vas.

(četvrtak, 14. jul 2016, 10:04) - Мирослав М. [neregistrovani]

Пролонгирање

Шта би то руску страну могло да наведе да се уговор продужи? Ви треба да научите шта значи уговор и како се истог треба придржавати. Искрено се надам да Руси неће дозволити ништа што се коси са потписаним. 

(četvrtak, 14. jul 2016, 09:56) - sima [neregistrovani]

večna pruga

Šta je sa završetkom pruge Valjevo - Loznica, izgradnja traje preko 100 godina. Za to ste dobili pare. I namerno ništa. 

(četvrtak, 14. jul 2016, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

Ruski kredit...

...pocelo je pocelo...(ej Srbijo!)

(četvrtak, 14. jul 2016, 09:08) - Pera pisar iz administrativnog odeljenja [neregistrovani]

Фалсификат

Како ће да модернизује пругу од 77 км од Ресника до Ваљева, кад је то добро урађено великим делом, од Ресника до Беле Реке и од Вреоца до Ваљева. Од Вреоца до Ваљева вози сто на сат. Има само део да се ради, од Вреоца до тунела Бела Река, нема ту ни 30 км. Али она ће да отвори 77 км. Међутим, изгледа да нема проблем што од Ресника до главне станице воз на 19 км иде 35 минута, или тако треба, и што од Ужица до Пријепоља иде два и по сата. Од станице Златибор до Врбнице брзина је лимитирана на 30 км/х