Reciklaža automobila podiže ekološku svest

Od prvog jula ukinuta je akcija reciklaže za kupovinu "Fijatovih" vozila. U prethodnom periodu "Fijat" je jedini davao popust za uništenje starih automobila od 2.500 evra. Reciklirao je više od 700 vozila, najviše automobila iz "Zastavinog" programa.

Akciju reciklaže starih vozila, započetu maja prošle godine, pozdravila je reciklažna industrija Srbije, ističući da joj to omogućava da dođe do sirovina, koje bi u suprotnom završile u sivim tokovima, na nelegalnim otpadima.

Prodavci kažu da su motivi onih koji su se odlučili da recikliraju svoja vozila različiti.

"Ima onih kojih su veoma teško podneli da se oproste sa starim automobilima ali ima i onih koji su jedva čekali da sednu u novo vozilo. U svakom slučaju, svi su bili zadovoljni", kaže Sonja Skočajić iz Auto kuće "Kole" u Zemunu.

"Fijat Krajsler automobili Srbija" zadovoljni su brojem recikliranih vozila, jer to, kažu, umnogome podiže ekološku svest građana.

"Imajući u vidu da Direktiva o otpadnim vozilima Evropske unije predviđa povećanje procenta njihove reciklaže, kao i da domaće zakonodavstvo prati evropsku regulativu, jasno je da je pomenuta akcija doprinela dostizanju tih ciljeva. Dalji put u Evropu ide preko reciklaže i odgovornog ponašanja prema okolini", objašnjava komercijalni direktor "FKAS" Umberto Janucel.

Slična akcija "Staro za novo" počela je 2009. i uspešno trajala čak tri godine. U tom periodu u Centru za reciklažu d.o.o. je na ekološki prihvatljiv način i u skladu sa svim propisima reciklirano skoro 13.000 vozila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се