Inicijalni uticaj Bregzita na javni dug Srbije

Britansko "ne" EU survalo je funtu, podiglo dolar – i javni dug Srbije. Računica prema podacima Uprave za javni dug kaže – Srbija je na kraju maja dugovala 24,2 milijarde evra, trećinu u dolarima – devet milijardi. Na dan kada su Britanci glasali u evrima je iznosio oko osam milijardi, a danas oko 200 miliona evra više.

"Najveći efekat je bio prvog dana ali se već umirilo i mislim da su ti kratkoročni efekti usled same ove vesti o istupanju Britanije iz EU već negde iscrpljeni", kaže profesor Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije.

Brokeri se ne bi kladili na vrednost dolara prema evru prekosutra, ali trend uočavaju.

"Do kraja godine očekujemo definitivno jačanje dolara i skok cene zlata jer definitivno investitori u nesigurnim vremenima traže sigurne luke u ovim aktivama", objašnjava Miroslav Radaković iz "Sinteza invest grupe".

Predviđa se i rast evra, oponiraju drugi, iako u prognoze ne veruju, kao ni u veliki uticaj oscilacija na srpski dug.

"O tim valutnim oscijalcijama na tržištu ne može se govoriti o njihovom značajnom uticaju na javni dug. To su još oscijalacije pogotovo između evra i dolara, to ne utiče bitno niti znači da će se u budućnosti odigravati u vidu nekakvogtrenda", ističe Miladin Kovačević, član Saveta guvernera NBS.

"To iznosi negde oko pola procenta u odnosu na BDP i godišnji troškovi kamata koje ove godine treba da platimo što zavisi od ročne i valutne strukture našeg javnog duga i to su one direktne posledice, kratkoročno gledano", rekao je Grubišić.

U prva četiri meseca ove godine javni dug Srbije smanjio se u odnosu na kraj 2015. za 570 miliona evra. Više od polovine Fiskalni savet otpisao je na pozitivni efekat kursnih razlika.

"Ono na šta mi možemo da utičemo i čemu mi treba da se okrenemo su dugoročni faktori koji utiču na rast BDP-a i onda je valutno opterećenje vašeg javnog duga u odnosu na BDP samim tim manje. To znači – strukturne reforme i ono što može da pojača privredni kapacitet Srbije", objasnio je Grubišić.

Narodna banka Srbije umiruje – reagovali su u petak kada je referendum na Ostrvu ljuljao svetsko tržište. Od tada nisu, a dinar će sutra biti jači prema evru za 0,2 odsto.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 29. jun 2016, 12:56) - Marko [neregistrovani]

Za Neuke

Za Neuke Dug Srbije nije 24,9 milijardi Evra i u Dolarima vec je preko 32 Milijardi bilo u Dolarima ili Evrima..