Prvi let "Er Srbije" za Njujork

Posle skoro četvrt veka, iz Srbije se ponovo leti za Ameriku. Sa Aerodroma "Nikola Tesla" poleteo prvi avion na direktnoj liniji za Njujork – "erbas A-330". Premijer Aleksandar Vučić poželeo je putnicima srećan i udoban let. Poručuje da je direktan let za Njujork san koji se sada ostvaruje, novi život za našu avio-kompaniju, ali i Srbiju, koji treba da privuče američke turiste i nove investicije. Poželeo je da se ova linija ne gasi u narednih 100 godina.

16.40 - Avion je preleteo Atlantik i trenutno se nalazi nad teritorijom Kanade. 

16.35 - Generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić kaže da uvođenjem direktnog leta Beograd-Njujork srpski avio-prevoznik postaje prava internacionalna kompanija. 

08.10 - Zbog čekiranja putnika, oko 40 minuta kasnilo poletanje aviona koji je za Njujork krenuo u 8.07, javlja reporter RTS-a.

07.30 - Ukrcano svih dvesta pedeset četvoro putnika i avion "Nikola Tesla" poleće ka pisti sa koje kreće za Njujork, javlja reporter RTS-a.

06.55 - Putnicima ću poželeti dobrodošlicu na istorijski let "Er Srbije", kaže za RTS pilot Davor Mišeljić i dodaje da je sve spremno za poletanje.

06.25 - Crvenu vrpcu presekli premijer Srbije Aleksandar Vučić, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, direktor "Er Srbije" Dane Kondić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor "Etihada" Džejms Hogan. Vučić putnicima poželeo srećan, udoban i ugodan let.

06.00 - Avion postavljen na terminal za prihvat putnika. Obavljaju se poslednje pripreme pred poletanje. U letelici su pilot i kopilot, tri člana posade i 11 stjuardesa, javlja reporter RTS-a.

05.30 - Za pola sata počinje ceremonija presecanja vrpce povodom prvog direktnog leta "Er Srbije" Beograd–Njujork.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, nakon presecanja vrpce povodom prvog direktnog leta za SAD posle 24 godine, rekao da let za Njujork predstavlja novi život za "Er Srbiju", ali i za našu zemlju.

Vučić je istakao da taj let pokazuje otvorenost Srbije prema svetu i opredeljenost za dostizanje prijateljstva sa onima sa kojima to nismo uspeli u prethodnom periodu.

"Mislim da je to velika i važna stvar, od izuzetnog značaja je da imamo dobre odnose sa SAD, mislim da će to podsticati našu ekonomsku snagu, ekonomski rast. Ovo će približiti Beograd ali i celu našu lepu Srbiju, Amerikancima i Sjedinjenim Američkim Državama, da možemo da imamo i bolje banje i kvalitetniji smeštaj na našim planinama, da naša ravnica, kao i Beograd, može da privuče i američke turiste, ali i one koji su zainteresovani da ulažu u našu zemlju", rekao je Vučić.

Navodeći da čovek uči dok je živ, Vučić je rekao da smo učili na greškama iz prethodne tri decenije.

"Polako polažemo ispit po ispit i našu zemlju dovodimo do visina koje zaslužuje", rekao je Vučić.

Poručio je da ćemo, ako uspemo da očuvamo regionalnu stabilnost, uspeti da se u Beogradu ponovo okupljamo, kao nekada u bivšoj Jugoslaviji.

"Mislim da će nam ovaj let pomoći, a danas ne postoji bolji i povoljniji za one koji bi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore hteli da idu u Njujork, da ne pominjem one iz Bugarske i Rumunije", rekao je premijer.

Ambasador SAD Kajl Skot čestitao je Srbiji na strateškoj odluci da otvori liniju ka „"Kapiji Njujorku"“, ocenjujući da će ova linija pojačati veze između dve zemlje.

Podsetio je da je nekada JAT redovno leteo za Njujork, Čikago i druge gradove u SAD, i da je tada leteo avionima "boing". Istovremeno je ukazao da avion "erbas A-330", kojim se leti za Njujork, ima odličnu opremu za ugodan let.

"„Siguran sam da je ova strateška odluka dobra za Srbiju i SAD", za naše odnose i turizam“, naglasio je Skot.

Našalivši se sa ambasadorom Skotom, Vučić je rekao da u "ovom poslu" nema mane. Na opasku da se nekada letelo "boingom", Vučić je poručio da će Srbija kupiti njihove avione kada daju veći popust.

"Avion nam je divan, ekselencijo, a kada nam 'Boing' bude dao veći popust nego 'Erbas', tada ćemo kupiti i 'boing'. Sviđa nam se onaj 747-400, taj bi nam bio idealan, samo da daju dobar popust", kaže kroz šalu premijer.

Vučić je istakao da Beograd postaje važan centar i da je uveren da mnogo toga može još da se uradi u budućnosti.

Izrazio je žaljenje što ne može da leti za Njujork, jer mora brzo da se formira Vlada.

"„Ovo je jedan od snova koje sam sanjao, a govorili smo narodu da ćemo to učiniti, iako smo znali da se teško ostvaruje, jer je potrebno proći sve kontrole, a aerodrom je morao mnogo toga da uradi", rekao je Vučić i zahvalio "Er Srbiji" i zaposlenima na aerodromu.

Uz konstataciju da je "šofer sigurno dobar", jer direktor "Er Srbije" Dane Kondić ne bi ništa prepustio slučaju, Vučić je poželeo srećan put svim putnicima na tom letu i budućim letovima – u godinama i decenijama pred nama.

"Da u narednih 100 godina ne gasimo liniju za Njujork, već da otvaramo nove linije", poželeo je Vučić i podsetio da "Er Srbija" otvara sve više destinacija.

Kako kaže, očekuje da se još mladih ljudi zaposli u "Er Srbiji", budući da 30 odsto zaposlenih već sada čine osobe mlađe od 30 godina.

"To je ono što je budućnost kompanije i Srbije. Samo napred! Živela Srbija", poručio je premijer.

Generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić istakao je, parafrazirajući rečenicu koju je američki astronaut izrekao prilikom sletanja na Mesec, da je ovo „danas mali korak za jednog Srbina, ali veliki korak za Srbiju“.

Vučić, Kondić, Skot, gradonačelnik Siniša Mali i generalni direktor "Etihada" Džejms Hogan presekli su prethodno vrpcu povodom uvođenja direktnog leta za SAD.

Delegaciju Srbije na letu za Njujork predvodi potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je poručila da je to nova prilika za još bolje odnose sa SAD.

Na prvom letu za SAD su predstavnici medija, gradonačelnik Beograda i predsednik UO "Er Srbije" Siniša Mali, savetnica premijera Srbije Suzana Vasiljević, čelnici "Er Srbije" i "Etihada" Dane Kondić i Džejms Hogan, privrednici i javne ličnosti iz Srbije.

Među putnicima na ovom letu nalaze se i naš proslavljeni fudbaler Dejan Stanković, glumica Nataša Tapušković, operska pevačica Jadranka Jovanović, bivši poslanik Zoran Babić, stric najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića, Goran Đoković...  

Letovi do Njujorka pet puta nedeljno 

Avion je sa beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" trebalo da poleti u 7.30, ali se zbog čekiranja putnika kasnilo, pa je letelica za Njujork krenula u 8.07.

"Erbas" je preleteo Atlantik oko 4.30 po lokalnom vremenu, odnosno 16.30 po srpskom. 

Letelica bi na njujorški aerodrom JFK trebalo da sleti oko 11.30 po lokalnom vremenu, odnosno oko 17.30 po srpskom, a kako je planirano, avionu će biti priređen doček uz vodene topove. 

Letovi do Njujorka će se obavljati pet puta nedeljno, a dodeljeni su im brojevi YU-500 i YU-501, isti oni koje je koristio JAT kad je pre 24 godine direktno leteo za Njujork.

Avio-kompanija "Er Srbija" jedina je kompanija u okruženju koja organizuje let za Sjedinjene Američke Države.

Pripreme za prvi direktan let trajale su godinu i po, rekao je ranije Siniša Mali i istakao da je prodato više od 15.000 karata, što je iznad biznis plana.

U Beograd je 11. maja stigao prvi širokotrupni avion za redovni interkontinentalni saobraćaj između Balkana i Amerike.

Avion "erbas A-330"', koji je otvorio direktnu avio-liniju, dobio je ime "Nikola Tesla", a njime upravlja kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj "Er Srbije".

Letelica ima 254 sedišta u ekonomskoj i biznis klasi i može da primi 15 tona robe po letu.

U potpunosti je renoviran i opremljen novim kabinama i najsavremenijim sistemima za zabavu tokom leta, koji su dostupni na svakom sedištu. Putnicima je na raspolaganju širok izbor filmova i muzike na srpskom i engleskom jeziku.

Avion je u prethodnom periodu isproban na letovima do pojedinih gradova u regionu.

Iako je evropski proizvod, "erbas" koriste najviše američki avio-prevoznici. Jedan je od najpouzdanijih u klasi i među prvima je dobio sertifikat da samo sa dva motora može da leti prekookeanske rute.

Број коментара 76

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи