S peharom u njivu

Da li zbog relaksacije ili zbog profita, u poljoprivredu u Srbiji sve više ulažu i ljudi iz umetnosti i šou-biznisa, ali i uspešni sportisti po završetku profesionalne karijere. Stručnjaci kažu da oni, više od bilo koje privredne komore, mogu da doprinesu svetskom imidžu Srbije kao zemlje u kojoj se proizvodi zdrava hrana.

Na zidu dečka koji obećava ostale su zastave Partizana, Huventuda i Unikahe, a u vitrini klupski trofeji i reprezentativno srebro. Nije život samo košarka, rekao je pre dve godine Uroš Tripković, na oproštajnoj konferenciji za novinare.

Danas misli isto dok obilazi visokokvalitetne sadnice borovnice. Novac zarađen na parketu uložio je u najsavremeniji protivgradni sistem za navodnjavanje.

Proizvođač borovnica Uroš Tripković kaže da ne želi sad da uđe u neki posao koji će posle šest meseci da mu se smuči, da dosadi, pa da mora da izađe iz njega a uložio je pare.

"Hteo sam da nađem nešto što će da me ispunjava i šta će da mi bude praktično i posao a s druge strane i hobi. Nešto čime bih voleo da se bavim i mislim da sam to pronašao u borovnicama, a to ne bih pronašao u nekom butiku, kafiću", rekao je Tripković.

Kada imate na raspolaganju velika obrtna sredstva, objašnjavaju agronomi, proizvodnja hrane može da pruži i razonodu i dobru zaradu.

Jonel Subić iz Instituta za ekonomiku u poljoprivredu rekao je da znaju da mnoge poznate ličnosti u Srbiji već imaju svoje brendove kao što ima Zvonko Bogdan svoju vinariju.

"Vidimo da, i naš proslavljeni teniser Novak Đoković ulaže, imamo i slučaj košarkaša Miličića iz NBA, čak i Jarića imamo i poznate glumce koji se posvećuju nekoj proizvodnji na selu", naveo je Subić.

Mnogi su se za organsku hranu zainteresovali posle objave da je za sopstvene potrebe uzgaja i Madona. Ne postoji turneja princa Čarlsa na kojoj se ozbiljna pažnja ne posveti njegovoj proizvodnji hrane pod brendom Rojal-dač organik.

Zvučna imena srpskih sportista mogla bi da doprinesu onome na čemu godinama rade privredne komore, izgradnji imidža Srbije kao zemlje u kojoj se odgaja zdrava hrana.

Direktor "Reprezent komjunikejšna" Borislav Miljanović rekao je da su to jedina imena koja imamo u tom nekom svetskom džet setu i da oni mogu značajno da doprinesu, ali da nisu dovoljna samo imena, već da je potreban i kvalitet proizvoda.

"Potrebno je pakovanje proizvoda, potreban je i neki marketing vezati za to, ali suštinski oni su dosta dobri ajs brejkeri, oni koji mogu da povuku celu priču oko toga", naveo je Miljanović.

Ako u Srbiji nešto uspeva, onda su to šampioni i zdrava hrana. Iako su zvučna imena marketinški korisna, za bolji imidž Srbije na međunarodnoj tržnici hrane potrebna je pre svega sistemska strategija i to da država pomogne da se geografski zaštiti što više proizvoda.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 01. jun 2016, 18:31) - anonymous [neregistrovani]

cestitam

Cestitam cenjenom sportisti na dobrom izboru kulture koju ce uzgajati, a cenjenog novinara molim da nas uputi o kom se precizno "najsavremenijem protivgradnom sistemu za navodnjavanje" radi?

(sreda, 01. jun 2016, 14:15) - R.S.K Benkovac [neregistrovani]

Браво

Хвала Богу па још има нормалних и паметних,који неће да се заробе у бетонској џунгли. Једини начин да се оствари нормалан живот,мир и здравље јесте живот са природом. Како за себе тако и за своје потомство. Браво момчино,свака ти част.

(sreda, 01. jun 2016, 13:29) - Ekonomski stručnjak velike razorne moći [neregistrovani]

@Странци су то схватили и отимају парче по парче,

Имамо и ми богате људе, али не могу они баш све код нас покуповати!!! Купују по ЦГ, ХР, УК, ГР, Кипру...Није у питању отимање, већ купују они што имају паре, а продају они што нити имају пара нити знају да користе оно што имају! Да ли су нам странци криви што је у БГ кугла сладоледа 150 дин. док се у Пироту може купити за само 10 дин? Не долазе странци код нас зато што нас воле, већ виде да могу профитирати на нашој не способности и лењости!

(sreda, 01. jun 2016, 12:05) - Тања [neregistrovani]

паметни људи...

схватили су да се ближи време у коме ћемо бити гладни на сопственој земљи. Храна и вода преузимају примат стратешких стожера око којих ће се кројити политика. Кад бисмо сви имали храбрости/средстава/радне навике/стимулацију или бар одсуство де-стимулације од стране државе, наша Србија би постала рај на земљи. Странци су то схватили и отимају парче по парче, тако да нам предстоји гладна будућност јер се бетон/телефони/компјутери не могу јести.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">