Čadež najavio inicijativu za smanjenje naknade za korišćenje voda

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da će pokrenuti inicijativu za smanjivanje naknade za korišćenje voda koja je u Srbiji znatno veća nego u regionu, saopštila je PKS.

Čadež je, prilikom posete kompaniji "Koka-Kola Helenik" Srbija, naglasio da će inicijativu PKS pokrenuti zajedno sa tom kompanijom i drugim proizvođačima mineralnih voda, a tim smanjenjem će se povećati konkurentnost domaćih proizvoda.

"Ta naknada je mnogo viša nego u zemljama u regionu i utiče na konkurentnost naših proizvoda i na drugim tržištima. Tu Komora mora da zauzme određeni stav zajedno sa privredom i taj interes će PKS zastupati pred novom vladom", objasnio je Čadež.

Predsednik PKS je sa generalnim direktorom kompanije "Koka-Kola Helenik" Srbija Aleksandrom Ruževićem razgovarao o ovom pitanju, ali i o uključivanju kompanije u aktivnosti PKS na uvođenju dualnog sistema obrazovanja u Srbiji, dodaje se u saopštenju PKS.

"'Koka-Kola' ima veliko iskustvo u toj oblasti, a PKS je dobila pozitivan odgovor da će se odeljenje za ljudske resurse aktivno uključiti u kreiranje obrazovnih profila u stučnim školama", naveo je Čadež.

Takođe, dodao je da je sa Ruževićem razgovarao i o primeni principa cirkularne ekonomije i povećanju udela prerade otpada.

"'Koka-Kola' je strateški važan partner srpske ekonomije i kompanija koja ne doprinosi samo poslovanju unutar jednog tržišta i ne upošljava samo direktno radnike, već je oko 11.000 radnih mesta vezano za kompaniju indirektno kroz lanac dobavljača", ukazao je Čadež.

Generalni direktor kompanije Aleksandar Ružević rekao je da "Koka-Kola" sistem u Srbiji doprinosi 0,7 odsto BDP-a.

"Kao vodeća kompanija u proizvodnji bezalkoholnih pića, rastemo zajedno sa tržištem i malo brže od njega. Prošla godina bila je za nas najuspešnija, rekordna u 50 godina našeg postojanja", rekao je Ružević.

Čadež je tom prilikom obišao i novootvoreni regionalni Centar za sokove u okviru kompanije, u koji je tokom 2015. godine investirano preko sedam miliona evra.

U kompaniji "Koka-Kola Helenik" Srbija zaposleno je oko 1.200 ljudi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 25. maj 2016, 11:28) - Ekonomski stručnjak velike razorne moći [neregistrovani]

Velika briga za kapital najmoćnijih

Da manje plate vodni doprinos baš oni što najviše zarađuju, pakujući je uz "šećernu vodicu" i malo CO2? Ako im ne damo popust, odoše kod komšija da muzu njihove krave! A što je voda skuplja od mleka? Da li to mi plaćamo prevelike naknade za korišćenje voda? A ko će i koliko će plaćati zagađenje tih istih voda? U Srbiji uvek ima posla za Ekonomske stručnjake velike razorne moći!

(sreda, 25. maj 2016, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

Начин рада?

Данас као иницијатор и заинтересант је Кока-кола, јуче око дувана Бритш-американ табако....сутра трећи странац?

Који је то метод рада, палимо се на страно гурање, испаде да наводно они воде више рачуна о унутрашњим привредним приликама!?

(sreda, 25. maj 2016, 10:18) - anonymous [neregistrovani]

Dokon pop i jarice krsti

Velika ekonomska inicijativa koja ima sve izglede da pospesi razvoj nase privrede.