Vučić za RTS: Teški zadaci zbog strukturnih reformi

Otpuštanje u javnom sektoru i reforma javnih preduzeća, glavni su zadaci nove Vlade. Veliki i teški zadaci su pred nama i oni se tiču, pre svega, strukturnih reformi, rekao je premijer Aleksandar Vučić posle sastanka sa delegacijom MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf. Viška zaposlenih ima najviše u lokalnoj samoupravi, prosveti, zdravstvu, javnim preduzećima, napominje Vučić.

Više od sat vremena trajao je sastanak delegacije iz Vašingtona i premijera Srbije koji je predstavio ekonomski plan nove Vlade. To je priprema za njihov dolazak u junu, posle formiranja Vlade i kada treba da ocene prethodnu, 4. kontrolu iz februara.

Dobre ocene Srbija je dobila zbog odličnog stanja u budžetu i privrednog rasta, ali i kritike na račun kašnjenja u otpuštanju u javnom sektoru, rekao je premijer za RTS posle sastanka.

"Oni čekaju da vide naš ekspoze za četiri godine i naš plan za 100 dana. Zahvaljujući strašno važnim reformama, zato sam rekao da će 2015. ući u istoriju srpske savremene ekonomije, mi smo postavili temelje i ove godine imaćemo rast od 2,3 odsto. Sledeće godine ćemo da budemo, i to je ono što je olakšavajuća okolnost za sve nas, zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi ako sve sa Železarom bude u redu, ali nije samo Železara, prerađivačka industrija je ta koja nosi, sve nam se diže. Ako nemamo katastrofalnih problema sa poljoprivredom to može da dođe i do četiri odsto, što bi bio najveći rast u Evropi", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, to bi značilo bolji život i standard za ljude, više obnovljenih škola i bolnica, obnovljenih puteva.

"Ali mi time nismo rešili naše strukturne probleme. Zato će prvi cilj da bude da probamo da rešimo sve strukturne probleme koje imamo, na koje ukazujemo. Ako nismo bili u stanju da rešimo pitanje viška zaposlenih, onda to moramo da rešavamo još bolje i snažnije kroz reforme javnih preduzeća, kroz reforme preduzeća u restrukturiranju i da nađemo tzv. kompenzatorne mere i da to rešavama na nekoj drugoj strani", naglasio je Vučić. 

Prema njegovim rečima, ne smemo da odustanemo od smanjenja broja zaposlenih.

"Tu imamo užasnih problema sa lokalnom samoupravom. U Vladi Srbije gotovo da nema, i po procenama MMF-a viška zaposlenih. Ali ih imamo i u prosveti, i u zdravstvu, RTS-u, RTV-u, u javnim preduzećima na više mesta, a najviše ih imamo u lokalnoj samoupravi, a u lokalnoj samoupravi neodgovornosti koliko hoćete i niko ne brine za to. U ovom trenutku čekamo odluku 72 opštine za 1.600 zaposlenih, što je trebalo da bude rešeno pre godinu i po dana", napomenuo je premijer Srbije. 

Kada kaže da Vladu čekaju teški zadaci, premijer misli na preduzeća u restrukturiranju čije stanje najbolje dočarava "Resavica". 

"Ljudi u Srbiji moraju da znaju, mi plaćamo i od vas i od svih drugih, uzmemo četiri milijarde i 100 miliona dinara i platimo ukupne plate u 'Resavici', svaku platu, ni mesečnu platu rukovodstvo 'Resavice'ne zaradi. Njihovi ukupni samostalni prihodi su oko dve milijarde što ni za šta nije dovoljno", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, moramo da se razgovara kako da se to rešavamo kako ne bismo imali "krvarenje" u budžetu u budućnosti. 

"Veliki i teški zadaci su pred nama, oni koji se tiču strukturnih reformi, onoga što je najznačajnije za Srbiju, onoga zbog čega smo tražili podršku građana Srbije. Rezultati fiskalni su dobri, stanje u budžetu je odlično, prihodi rastu zbog rasta ekonomije i mislim da će sledeća procena MMF-a biti već na 2,3 odsto. Moramo da dalje smanjujemo rashode i rizike", rekao je Vučić.

Kada se na kraju godine budu sabirali rezultati, čini se da će oni u najvećoj meri da zavise upravo od onog što je urađeno u dogovoru sa MMF-om. 

Stalni predstavnik Fonda u Beogradu Kim Daehang je rekao da Misija načelno planira posetu Srbiji sredinom juna. Prethodna poseta Misije MMF-a Srbiji trajala je od 18. do 26. februara, ali tada nije zaključena četvrta revizija aranžmana zbog izbora. 

Srbija je sa MMF-om zaključila stendbaj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine, vredan oko milijardu i 200 miliona evra.

Premijer Vučić je u više navrata naglasio da vlada nema nameru da povlači taj novac.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 18. maj 2016, 09:37) - optimista [neregistrovani]

RE:Biće bolje

A dok se nekom ne smrkne, drugome ne može da svane! To je zato što je zemlja okrugla , a sunce samo jedno. Tako i sa radnicima u dr. preduzećima, za koje se pare moraju uzeti iz budžeta ili iz kredita, nema više hladovine i bezbrižnog života sve do penzije...

(utorak, 17. maj 2016, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

Za drustvo nase

Broj dobijenih glasova na izborima te obavezuju na to, da uradis to.Da u svakoj sveri reformises drzavu.Zato napred u to i srecno.

(utorak, 17. maj 2016, 21:48) - Па,извинте- изволте! [neregistrovani]

Политичар је само политичар,

а бирачи су само бирачи!!

(utorak, 17. maj 2016, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

Bice bolje

Vucic rece da ce biti samo bolje, kad ono opet otpustanja!?!

(utorak, 17. maj 2016, 20:46) - anonymous [neregistrovani]

Jako tesko ce biti, sve.....

......dok se situacija ne - popravi!

(utorak, 17. maj 2016, 18:21) - Milojko [neregistrovani]

...

Samo rad, rad i rad daje rezultate. Ko radi i treba da mu se plati. Vredne radnike ostaviti, zabusante izbaciti. Srbijo otrezni se i kreni napred. Pogledajte Djokovica, taj marljivo trenira svaki dan kao na pocetku karijere i naravno na kraju lepo ubire plodove svog rada. 

(utorak, 17. maj 2016, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Pa naravno

Da otpusteni nece naci posao kod privatnika, nego ce narasti broj na "birou".

(utorak, 17. maj 2016, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Samo price

Koliko se vec godina samo prica o javnim preduzecima?

(utorak, 17. maj 2016, 14:19) - Radnik u stečaju [neregistrovani]

Nema šanse

Nаivno je nadati se da će otpušteni naći novi posao u privatnim kompanijama. Čak i ako neko nešto i pronađe, neće dugo ostati. Nije to u privatnom sektoru ni slično onom što su godinama radili. Možda će po neko pokušati da otvori nešto svoje kako bi iskoristio povoljnosti predhodnog posla

(utorak, 17. maj 2016, 14:01) - Markovljev [neregistrovani]

Stara ploča

Pre dve godine je pompezno najavljeno otpuštanje u Državnom sektoru a još onda sam tvrdio da od toga nema ništa. Prebrojavali su dve godine prekobrojne, došli izbori a sad verovatno opet Jovo nanovo. Zašto bi, koliko im treba za toliko dignu porez, i opet će se ponovo prebrojavati. Jedan primer za sve: Za stan na periferiji u Novom Sadu od 50 kvadrata i vrednosti cca 25.000 EUR-a porez je oko 4.000,- dinara godišnje. Za stan u centralnom delu Praga veličine 80 kvadrata i vrednosti 150.000.- EUR-a porez je preračunato na dinare isti, 4.000.- dinara. Počnite gospodo da otpuštate, prestanite da kupujete luksuzni nameštaj za nepotrebne kancelarije, snižujte porez, a neobećavajte "znatno" povećanje panzija od 1,5%. Narod vam je poverovao a vi sada predjite sa reči na dela, ovo je poslednja šansa.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">