Proizvodnja jagoda - mala ulaganja, a dobra zarada

Proizvodnja jagode poljoprivrednicima donosi prvi novac u sezoni. Zarada je dobra, a ulaganja nisu velika i vraćaju se već sa punim rodom, za godinu dana. Jagoda se lako prodaje, a velike su i mogućnosti za izvoz na rusko tržište. Stručnjaci kažu da bi u jagodarstvu bilo više poljoprivrednika kada bi bilo više sistema za navodnjavanje i domaćeg sadnog materijala.

Sedamsto dinara za kilogram uvozne jagode, domaćim proizvođačima obećava možda manju, ali ipak, i dalje dobru zaradu kada im za desetak dana stigne plastenička, a u maju i jagoda sa otvorenog.

"Kada pogledate koliko se ulaže, vi dobijete tri puta više, brzo se okreće novac", kaže Dragoslav Jovanović, proizvođač jagode na otvorenom.

Branislav Tomić iz Seona kod Smedereva priča da je prošle godine prva berba bila između 200 i 220 din, a posle je cena malo pala.

"Nadam se da će ove godine biti i bolje, a koliko će biti, ne znam", kaže Branislav Tomić.

Ministarstvo poljoprivrede vraća 40 do 55 odsto investicija u plastenike i zalivne sisteme. Subvencioniše se i kvalitetan sadni materijal, ali je problem što takvih sadnica jagode u Srbiji gotovo da nema, pa proizvođači uglavnom uvoze sadnice iz stranih rasadnika. Kome su one skupe, snalazi se kako zna.

"Pribegavaju različitim načinima proizvodnje sadnog materijala iz sopstvenih zasada i nelegalnom umnožavanju što, sa neke strane, nije poželjno jer se time štetno utiče na proizvodnju kasnije, ostvaruju se niži prinosi i kvalitet ploda i što je najveća opasnost, to je širenje bolesti", ukazuje Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Poljoprivrednik Dragoslav Jovanović kaže da neki ljudi smatraju da se može rasađivati iz sopstvenih živića. "Ali to nije taj kvalitet koji treba da se dobije", kaže Jovanović.

Prošle godine Srbija je proizvela 12.000 tona jagode, 80 odsto roda je izvezeno najviše u Rusiju. Ove godine šanse su još veće, pogotovo što najveći konkurent u proizvodnji voća, Poljska, kao članica Evropske unije nije jedina na embargo listi Rusije.

"Turska je bila jedan od većih snabdevača Rusije jagodom, svežom i zamrznutom i mi tu šansu moramo da iskoristimo", ukazuje Evica Mihaljević iz "Plodova Srbije".

Kada se od prosečnih 200 kilograma jagode po aru zemljišta, uz otkupnu cenu od oko jedan evro za kilogram, oduzmu ulaganja od 100 evra po aru, ostane da je zarada bar dvostruko veća. U plastenike treba uložiti nešto više ali je i zarada bolja.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 05. avg 2017, 19:00) - nena [neregistrovani]

jagode

Ja planiram sad da posadim 20a zanima me kolika je zarada vec prve godine ako sve bude kako treba i strah me je dal cu se snaci sa njima

(utorak, 30. maj 2017, 21:59) - Jagodar [neregistrovani]

Neznas

Nije potrebno 15000eu po 1h
Ja sam prosle sezone posadio 15ari sa 1100eu komplet sve sa sadnicama i sistemom za navodnjavsnje racunajuci prihranu i obradu zemlje!

(četvrtak, 24. mar 2016, 01:00) - Proizvodjav jagoda [neregistrovani]

Jagoda

Neznam otkud informacija da su ulaganja mala kad za hektar jagoda treba izdvojiti 15hiljada evra meni to nije bas malo a sto se cene tice ona se krece od 200 do 50din ispadne prosek 90 .

(ponedeljak, 21. mar 2016, 08:38) - Pera Ložač [neregistrovani]

@Jagode i istina

Jasno je da starim proizvođačima nikako ne odgovara da se proizvodnja proširi, pošto će im povećanje ponude oboriti cenu jagoda. Nisu oni shvatili da se ovde jagoda pominje u kontekstu da se iskoristi ukazana prilika većeg izvoza u Rusiju. Sad bi neko hteo da im država garantuje minimalnu otkupnu cenu, a kad lepo zarađuju tad im država ne treba! Da li bi i tad platili PDV!

(ponedeljak, 21. mar 2016, 00:35) - anonymous [neregistrovani]

poljoprivreda

drzava igra monopol sa poljoprivrednicima, visnja bila jednom prilikom 100 din i svi poceli da je sade da bi iduce godine bila svega 15 din i onda naravno narod udario u secu istih..tako ce biti i sa jagodom samo je pitanje kada kao i sa malinom i kupinom.. ako je stalo nekom do podsticaja poljoprivrednih proizvoda i jacanju sela onda neka taj neko garantuje cenu u narednih 5do 10 godina i otkup pa ce se videti rezultat.

(subota, 19. mar 2016, 17:38) - Proizvodjač [neregistrovani]

Jagode i istina

Ja proizvodim jagodu već 5-6 god,ne puno nekih 15-20 ari.A cena od 200din je tačna al ko proizvodi jagodu na otvorenom prvu proda po 200din a zadnju po 50-60din.Da je to sve istina svi proizvodači Jagode bi bili milioneri.Ako se izvuče prosek nekih 100-120 din to je kao da ste dobili 7 na lotu.Nego svaki se uhvati za cenu 200din koja je 5-6dana a onda cena naglo pada jer počinju glavna branja eto ukratko to vam je to.

(subota, 19. mar 2016, 13:47) - anonymous [neregistrovani]

Apel drzavi

Drzava treba da obezbedi besplatne sadnice za sve one koji zele da se bave uzgojem voca. To je investicija od strane drzave koja se bukvalno ne oseti, ali koja istovremeno mnogo pomaze onima koji nemaju kapital za pocetno ulaganje. Zarada po hektaru jagoda je oko 15.000 evra ukoliko se postuju agrotehnicka pravila uz otkupnu cenu od 200 dinara i prosecan prinos od 25 tona po hektaru. Uz navodnjavanje moguce je postici i 40 tona po hektaru, zaradu izracunajte sami. Jagoda se svakako isplati za uzgoj, naravno pod uslovom da je otkupna cena minimum 200 dinara po kilogramu, mana je jedino to sto za razliku od ostalog voca ne sme dugo da stoji, dakle mora se brzo prodati.

(subota, 19. mar 2016, 12:41) - krivinas [neregistrovani]

I sad ce...

... posle ovog teksta odmah kojekakvi propisi i porezi da se pojave,a samim tim i kojekakve kontrole,samo da se nulira zarada.
Vec vidjeno,nazalost
Prvo se preporuci neka proizvodna delatnost,i dok voce (u ovom slucaju) jos nije dalo rod,vec se javljaju drzavni dusebriznici kako treba da se plate kojekakvi nameti