Čitaj mi!

Vučić: "Tenis" dolazi u Srbiju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle razgovora sa vlasnikom kompanije "Tenis" Klemensom Tenisom da je dobra vest da ta kompanija želi da ulaže, da radi u Srbiji i da tu ostane dugo godina. Klemens Tenis poručuje da njegova kompanija ne dolazi da bi potisnula srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakla proizvodnju svinjskog mesa i izvoz.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor sa kompanijom "Tenis" priprema za jun, budući da Srbija treba da uradi još mnogo toga, posebno kada je u pitanju obrazovanje i pronalaženje poljoprivrednika od kojih bi mogle da budu uzimane svinje.

Tenis je objasnio da tim njegove kompanije već radi na projektovanju 10 farmi u Srbiji i istakao da njegov dolazak ne znači gušenje domaće proizvodnje, već je, naprotiv, ideja da uposli one koji već proizvode na srpskom tržištu.

Reč je, rekao je Vučić, o izgradnji savremenog "vertikalnog preduzeća", koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju i klanicu tovnih svinja.

"'Tenis' je najveći u Evropi. Njegova namera je da za nekoliko godina u Srbiji proizvede na svojim farmama, a veći deo otkupi od naših seljaka, ukupno četiri miliona svinja", rekao je Vučić.

Dodaje da u Srbiji danas u klanicu ide 2,8 miliona svinja, a da je 2010/2011. godine u Srbiji stočni fond spušten na nivo iz 1910.

"Planirana proizvodnja od četiri miliona je ogromno povećanje za Srbiju i mnogo znači za poljoprivredu naše zemlje", rekao je Vučić.

"Dobili smo konačnu vest od Tenisa da želi da ulaže i želi da radi u našoj zemlji i dugo godina da ovde ostane, da želi da pravi profit za svoju kompaniju, što će značiti i oporavak posrnule srpske poljoprivrede", rekao je Vučić.

Vlasnik nemačke mesne industrije Klemens Tenis potvrdio je da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji, a sa premijerom Vučićem dogovorio se o narednim koracima za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz Srbije.

Tenis je podvukao da njegova kompanija ne dolazi da bi potisnula srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakla proizvodnju svinjskog mesa i izvoz.

Klemens Tenis je na konferenciji za medije posle razgovora sa srpskim premijerom najavio ukupan obim investicija u Srbiju u visini od 300 miliona evra, koje će biti realizovane u predstojećih pet godina.

Istovremeno je poručio da "Tenis" ne namerava da izvlači novac iz zemlje u koju dolazi, već će prihode od posla u Srbiji koristiti za dalje investicije u tu zemlju, odnosno u svinjogojstvo u Srbiji.

"Izvozimo u 98 zemalja globalno. Svetski smo prvak u izvozu svinjskog mesa, sa udelom od 82 odsto po količini. Raspolažemo sa 16 izvoznih biroa, koji će biti u situaciji da izvoze srpsko meso. Tako ćemo podići potražnju i u samoj zemlji", objasnio je Tenis.

Ukazuje da "Tenis" namerava da u narednih pet godina intenzivno radi na svom projektu u Srbiji, a da će lokacija biti izabrana tako da bude u sredini nekog regiona u kojem će se proizvoditi svinje.

Prema njegovim rečima, "Tenis" u Nemačkoj ima 17.000 poljoprivrednika-dobavljača, koji su porodična preduzeća i koji dobro žive od toga.

Preneo je da nije mogao da odbije šefa srpske vlade, kada ga je upoznao i kada ga je pitao da dođe i pomogne u restrukturiranju poljoprivrede u Srbiji.

Tenis je, naglasivši da se u Srbiji već oseća kao kod kuće, rekao da je video da poljoprivreda Srbije ima ogromne izglede, poseduje plodnu zemlju, a Nemačka od 70-ih godina prošlog veka ima odlično iskustvo sa Srbima koji su došli u tu zemlju, koji dobro rade, brzo uče i odlično sprovode ono što su naučili.

I pored problema sa svinjskom kugom, Tenis je uveren da su šanse i izgledi dobri da se to reši i krene sa poslom.

Objašnjavajući dalje korake, ukazao je da zamišlja da se krene najpre sa prenosom znanja.

Najavio je i da će biti uspostavljena internet platforma preko koje će moći da se prijave zainteresovani poljoprivrednici, koji bi, kada budu izabrani, bili upućeni u Nemačku, u Akademiju "Tenis" na obuku, kako bi se upoznali sa tehnologijom koju koristi ta kompanija, i znanje će potom preneti u Srbiju.

"Drugi stub, kada budemo ušli na srpsko tržište, jeste da započnemo proizvodnju mesa. Tražimo da preuzmemo neku postojeću firmu kako bismo otpočeli sa radom i upoznali bolje tržište", rekao je Tenis, dodajući da je treći korak realizacija građevinskih poduhvata, pri čemu će najveći deo poslova biti dodeljen srpskim firmama.

"Mi veoma rado dolazimo u Srbiju, jer ovde nalazimo dobre preduslove i političku podršku da sprovedemo naše ideje. Imali smo sličan projekat u Rusiji. U interesu srpske poljoprivrede je da se neko bavi modernom proizvodnjom mesa, što će doprineti rastu izvoza", naglasio je Tenis zahvalivši se svima na podršci.

Posebno je zamolio srpske poljoprivrednike za podršku, rekavši im da dolazak u neku zemlju bez podrške nema smisla.

Tenis je izrazio razumevanje da, kada dolazi do nekih promena, uvek postoji potreba da se neki ljudi za to privole.

Klemens Tenis je rekao da se nudi šansa svima koji se bave svinjogojstvom da se priključe, i da nema ograničenja po količinama, ali da se ne može sarađivati sa onima koji imaju manje od 10 krmača.

Međutim, "Tenis", kako je dodao, želi da i ti mali proizvođači rastu, a kada se bude formirala klanica, biće zaključivani ugovori sa poljoprivrednicima o otkupu, kojim će se dati potrebna bezbednost uzgajivačima.

Upitan za plan proizvodnje srpsko-nemačkog ćevapa, Tenis je najavio da će njegova kompanija proizvoditi "kulturološki srpske ćevape", ako to kupci budu želeli i tražili.

"Ja uživam u srpskim ćevapima. Sinoć smo bili na večeri, a nakon što smo jeli junetinu i jagnjetinu, tražio sam ćevape. Znamo kako se to radi, a ako ne znamo, pitaćemo srpske proizvođače. Mi volimo da učimo", zaključio je Tenis.

Vlada Srbija i nemačka kompanija "Tenis", koja je najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su u aprilu prošle godine Memorandum o razumevanju. 

Memorandum su tada potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije "Tenis" Danijel Notbrok, a Vučić je tada rekao da je namera te kompanije da proizvodi tri miliona tovnih svinja. 

Nemački "Tenis" je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi, koji godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda, i koji ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.

broj komentara 157 pošalji komentar
(sreda, 24. feb 2016, 14:21) - Pera Ložač [neregistrovani]

Saveti, saveti...

Decenijama nam iz dijaspore poručuju šta da radimo i da konačno "nešto i radimo". Stižu neke pare, kuće se grade a u njima nema ko da živi! Treba izgraditi puteve, razviti privredu i turizam , očistiti reke i deponije...osvežiti stare fasade...A mi nemamo para ni da okrečimo ovo što smo nasledili.

(sreda, 24. feb 2016, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

pozitivno i uslovno

dolazak "Tenisa" u Srbiju je pozitvno i doprinjet ce razvoju stocarstva kao i tehnologiji obrade mesa,a bojaznosti glede ekoloske zagajenosti treba resavati kroz stroge uslove koji trebaju biti u gradjevinskoj dozvoli i drugim upravnim i zakonskim aktima,kao i zastita malog seljackog domacinstva kroz sistemske mere koje drzava treba zakonom urediti.Dakle ako ce se ovom problemu pristupiti razumom i pamecu svi ce imati koristi i nacinalni interesi biti ce zasticeni.

(utorak, 23. feb 2016, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Kada mi nismo sposobni ni zasta onda ....

Kada mi nismo sposobni ni zasta onda ....

(utorak, 23. feb 2016, 20:09) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Najjaca ekononija

Nemacka jeste najjaca ekonomija u Evropi,ali ne smemo da zaboravimo da je ekonomski pokorila, nekada najjace, zajedno sa njom, zemlje kontinenta, tek kada je u njima pokupovala sve sto, ekonomski ima vrhunsku vrednost,a ujedno je u iste zemlje unela najprofitabilnije delove svoje privrede,cime je osigurala "uvoz" kapitala u svoju zemlju.Mi smo ekonomski unistili uz pomoc i Nemacke,u potpunosti svoju privredu,a najcrnje u tome je, sto ni jedna vlada do sada, pa ocigledno ni ova,ili nece ili ne zna da radi na oporavku makar delica onoga sto bi se zvalo privreda Srbije.Bojim se da ce nas i Rusija "provaliti", ako vec nije,a onda ide: "zbogom" Srbijo,ostalo ti je samo ime.Promenom ove vlasti,sada ili za neku godinu,neka nova vlada ce ponovo poceti da "ispravlja" greske ove danasnje i tako ce nesto, sto ce imati ime Srbija,otici u beskraj,jako tuzan beskraj.

(utorak, 23. feb 2016, 19:06) - anonymous [neregistrovani]

kraj

Gotovo je. Poljoprivreda u Srbiji se polako gasi. Ono malo zemlje sto vredi ce uzeti stranci. Ista sudbina nas ceka kao i Bugare. Cena tovljenika je ovih dana veoma niska. Kada se uguse srpski poljoprivrednici cene ce postati veoma visoke,

(utorak, 23. feb 2016, 18:47) - Радомировић [neregistrovani]

монопол

Неко је већ коментарисао и питао се где ће са том количином меса.У Немачкој је хирерпродукција меса, месо нема више укус на месо,судбина вишкова је скоро као и код осталих прерађивача,замрзавање,"оплемењивање" па поново на тезге....Немци не долазе да немају профит,јефтина радна снага и монопол,могу да диктирају цене и остало.....и овдашњи сељаци,Немци кукају......

(utorak, 23. feb 2016, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Iz dijaspore...

U Srbiji bi trebalo da se Vlada orijentise na sve vrste poljloprivrede .
Da se uvedu evropski standardi , stimulise poljoprivrednik i izvoze domace tvorevine.
Mogli bi da hrane veliki dio Evrope,od voca, povrca, do mesa...
Uz to izgraditi puteve, razviti i turizam , ocistiti rijeke i deponije...osvjeziti stare fasade...
Eto to bi bila Srbija iz moje maste, a nije nerealno!

(utorak, 23. feb 2016, 16:08) - nezavisni [neregistrovani]

...

Tenis je objasnio da tim njegove kompanije već radi na projektovanju 10 farmi u Srbiji i istakao da njegov dolazak ne znači gušenje domaće proizvodnje, već je, naprotiv, ideja da uposli one koji već proizvode na srpskom tržištu.
Nemojmo da nas varaju. Ko god ima malo znanja iz ekonomije (samo 2 + 2) zna i razume da je to kraj srpskog svinjogojstva. Zar naša vlada stvarno misli da smo mi svi nepismeni i da neznamo da će produktivnost i cena tog proizvođača biti tako niska, da naši nemaju ama baš nikakve šanse da se takmiče sa njim. 

(utorak, 23. feb 2016, 15:45) - Sasa [neregistrovani]

Realno

Srbija zemlja u kojoj se moze proizvoditi najkvalitetnije i najukusnije voce,povrce ,meso.Sta radi nasa vlada,dovodi strance da se bave uzgojom svinja u Srbiji.nebih previse da pisem i mudrujem ali vec medju prvih 15 izvoznika iz Srbije nema nijedne Srpske firme sto je porazavajuce i ponizavajuce.Industrija unistena,poljoprivreda unistena a dovode se stranci koji ce svaki dinar zarade izneti iz Srbije....to ce da nam bude nesto slicno Fijatu.... drzava ce podizati kredite da ih subvencira a mi cemo nastaviti da tonemo.Napravite sami racunicu dragi zemljaci....mislim da za nas tek najgore dolazi....zemlja koja nema svoju privredu i poljopprivredu tj svoju proizvodnju koja bi zadrzala kapital tj prihod u njoj nema buducnost a mi na zalost izgleda da je nemamo...bar za sada.

(utorak, 23. feb 2016, 14:38) - Robislav - Role [neregistrovani]

Tenis je posten i jak investitor

Ima 2 pobednika: Nasa Srbija i investitor Tenis.

Srbija ide napred!