"Rio Tinto" ulaže u istraživanja u Srbiji

Kompanija "Rio Tinto" saopštila je da će do kraja 2017. godine uložiti više od 20 miliona dolara u završetak studije o opravdanosti projekta litijuma i bora "Jadar" u Srbiji i da je od vlade dobila odobrenja za geološka istraživanja na tom projektu.

"Rio Tinto" je odobrio sredstva neophodna za završetak Studije prethodne opravdanosti projekta litijuma i bora "Jadar" u Srbiji. Vlada Srbije nedavno je izdala produženje odobrenja za geološka istraživanja na projektu, saopštila je ta kompanija.

Ta kompanija je do danas uložila više od 70 miliona američkih dolara u razvoj projekta "Jadar" u blizini Loznice, na oko 140 kilometara od Beograda.

"Projekat Jadar i Rio Tinto Minerali su bitan deo portfelja kompanije 'Rio Tinto'", izjavio je Din Gering, predsednik i izvršni direktor "Rio Tinto Minerala". "Cenimo podršku koju dobijamo od Vlade Republike Srbije i nastavljamo rad na proceni tehničke, ekonomske i ekološke održivosti projekta", rekao je Gering, navodi se u saopštenju.

Srbija je i dalje jedino mesto na svetu gde je pronađen jadarit, novi mineral koga su 2004. godine pronašli geolozi Rio Save, ćerke kompanije "Rio Tinto Grupe".

Ležište Jadar je ležište litijuma i bora svetske klase i među najvećim je ležištima litijuma na svetu. Ukoliko bude razvijen, projekat "Jadar" će obuhvatiti moderan rudnik i fabriku za preradu rude i mogao bi da snabdeva više od 10 procenata svetske potražnje za litijumom u dalje proizvodne namene, uključujući proizvodnju baterija i vozila na električni pogon.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво