Problemi sa naplatom struje od privrede, građani plaćaju redovno

U saradnji sa Vladom, "Elektroprivreda Srbije" je uspela da se, kako kaže za RTS direktor te kompanije, posle teške 2014. godine oporavi i započene organizacione promene. Tako je, umesto planiranog gubitka od preko 20 milijardi dinara, preduzeće prošlu godinu završilo sa pozitivnim poslovanjem. Obradović kaže i da je EPS prošle godine, po raznim osnovama, u državnu kasu uplatio oko 65 milijardi dinara.

Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović je, u intervjuu za RTS, rekao da je "Elektroprivreda Srbije" uspela da postigne izvanredne rezultate prošle godine. 

- Očekujemo profit na nivou "EPS grupe" od tri milijarde dinara. A za podsećanje, naš prvobitni plan je bio da završimo godinu 2015. sa gubitkom od 20 milijardi dinara, kaže Obradović.

Šta je doprinelo boljem rezultatu, gde se najviše uštedelo?

- "Elektroprivreda Srbije" je prošla kroz veliku reorganizaciju u 2015. godini. I upravo nam je reorganizacija omogućila da naš rezultat u smanjenju troškova popravimo za čitavih 14 milijardi dinara. Takođe, brži oporavak od poplava koje su bile 2014. nam je uštedelo preko šest milijardi dinara. Ne zaboravite da smo sada krenuli da radimo nabavke centralizovano što nam je isto donelo uštedu negde oko dve milijarde dinara, ističe Obradović.

Koliko potrošači duguju za struju? Znamo da je veliki problem što duguje i privreda, posebno javna preduzeća. Može li EPS to da naplati?

- Hteo bi još jednom da se zahvalim svim građanima Srbije na redovnom izmirenju dugova. Naša naplata kod dela građana je veoma uspešna. Mi smo praktično na nivou koji odgovara regionu i tu nemamo većih problema. Međutim, u oblasti privrede imamo problema. Mogu da kažem da u saradnji sa Vladom Srbije radimo aktivno na rešavanju problema najvećih gubitaša. Ja sam siguran da ćemo već ove godine imati rezultata u toj oblasti.

Nastavlja se reorganizacija "Elektroprivrede Srbije". Da li će 1. jula EPS biti Akcionarsko društvo kao što je planirano?

- Taj program je dogovoren zajedno sa Vladom Srbije i MMF-om. Mi smo spremni, pripremni radovi u toj oblasti već su u toku. Ali ono što je najbitnije nije samo formalni čin prelaska preduzeća u Akcionarsko društvo, EPS zaista posluje kao kompanija koja je na otvorenom tržištu. Svi segmenti našeg poslovanja su danas otvoreni za konkurenciju. Mi smo pokazali da smo kao EPS grupa, kompanija koja može uspešno da posluje. Mi smo državna kompanija i takmičimo se na otvorenom tržištu. Zbog toga kažem, samo formalni čin prelaska u akcionarsko društvo je jedan element uspeha. Ali najbitnije je da mi možemo da opstanemo na tržišnim pricipima.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 30. jan 2016, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

Kakva država za nevorovati

Koja je to država koja od preduzeća nemože da naplati dug za struju ili porez. a možda i neće?

(subota, 30. jan 2016, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

Samo rad i puna zaposlenost.....

Dopustite narodu da radi.
Vratite narodu pravo na rad.
Ucinite to reformom prava u ustavu. Pravo na rad je osnovno ljudsko pravo.

(subota, 30. jan 2016, 10:04) - Ivan [neregistrovani]

sirotinja uvek placa

Gradjani uvek izmiruju redovno svoje obaveze samo sto je velika vecina tih gradjana sirotinja, takav je zivot,

(subota, 30. jan 2016, 09:55) - aca [neregistrovani]

hm...

Rešenje se samo nameće, u reformskom duhu. Dignite cenu kilovata za građane, ili ukinite jeftinu tarifu. Samo najbolji idu napred...

(subota, 30. jan 2016, 09:22) - anonymous [neregistrovani]

Naplata struje od privrede

Sav taj dug placaju gradjani.