Читај ми!

Vlada uspešno prošla treću reviziju MMF-a, odobreno povećanje plata i penzija

Međunarodni monetarni fond podigao je prognozu rasta BDP-a Srbije za 2015. godinu na 0,75 odsto sa 0,5 odsto, koliko je prethodno bila prognoza. MMF je odobrio i povećanje plata i penzija u narednoj godini, a sve to nakon završetka treće revizije aranžmana Srbije s tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da postoji prostor za skromno povećanje penzija i ciljano povećanje zarada u javnom sektoru.

Saopštenje MMF-a o Srbiji 

Povećanje plata će biti, kako je rekao, delimično finansirano i povećanjem akciza na gorivo, a kako je naveo, to mora da bude i slika uspeha koji je Vlada postigla u racionalizaciji javnog sektora.

"Vlada bi volela da su ta povećanja mogla da budu veća. Mi se nadamo da će u 2017. i 2018. biti prostora za veća povećanja, ali to će zavisiti od daljeg napretka u okviru programa", kaže šef Misije MMF-a Džejms Ruf.

"Mi smo programom deficita stvorili prostor za umereno povećanje penzija i ciljano povećanje plata u javnom sektoru. Detalji tog programa će biti saopšteni sutra posle podne kad se premijer vrati s puta i ne želimo da ulazimo u detalje", kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Od detalja premijer danas otkriva samo to da će prosvetari umesto 6.000 dobiti 7.000 dinara jednokratne pomoći.

Ocenjujući prvu godinu primene programa za oporavak srpske ekonomije, MMF kaže da je postignuto više od dogovorenog. Po četvrti put podižu procenu očekivanog rasta privrede – za ovu godinu na 0,75 odsto, a za sledeću na 1,75 odsto.

"To za mene predstavlja presudan signal da reforme hvataju tlo pod sobom, da reforme ne proklizavaju, nailaze na odgovor privatnog sektora, investitora, svih onih koji će biti osnova za rast, novozaposlenost i budući napredak Srbije", kaže ministar Vujović.

MMF hvali Vladu jer je minus u državnoj kasi 70 milijardi dinara manji od planiranog, što rešava problem nenaplativih kredita, zbog niske i stabilne inflacije, i za pripremu reforme državnih preduzeća.

"Napredak nije bio brz koliko smo se nadali kod velikih državnih energetskih i saobraćajnih preduzeća. I rezultati racionalizacije u javnom sektoru i reforme zarada su manji nego što smo želeli", kaže šef Misije MMF-a.

Misija MMF-a i Vlada dogovorile su se o najvažnijim stavkama budžeta za narednu godinu da bi deficit nastavio da se smanjuje i to za 0,75 odsto, pre svega na osnovu racionalizacije države, obuzdavanja zarada i penzija i manjih subvencija za poljoprivredu i elektronske medije.

Ocenu Misije direktori Fonda trebalo bi da potvrde sredinom decembra.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се