Znak pitanja na privatizaciju "Varoš kapije"

Prikupljanje ponuda za prodaju beogradskog hotela "Splendid" obustavljeno je dok se ne okonča sudski spor koji stari vlasnici vode u postupku restitucije. Međutim, u Ugostiteljskom preduzeću "Varoš kapija" i dalje strahuju da će biti prodati. U nadležnoj agenciji kažu da nijedno društveno preduzeće neće biti prodato dok se ne završi proces restitucije.

Privatizacijom "Varoš kapije", oglašenom u javnom pozivu za prodaju 502 preduzeća, stare prestoničke kafane "Znak pitanja", "Kolarac", i "Sunce", dobiće novog vlasnika. Zaposleni strahuju od privatizacije jer ne žele sudbinu kakvu su imali nekad poznati beogradski restorani "Pod lipom", "Šumatovac", i mnogi drugi.

"Mi kao zaposleni ne želimo da obmanemo budućeg kupca, već da se budući vlasnik vidi i da mi dobijemo rešenje i da budući vlasnik dobije tačno ono da ne ispadne kupio je sedam objekata i dobio samo jedan, a normalno je da mora da otpusti ljude da ljudi ne mogu da dočekaju svoje penzije", kaže Boško Kuzmanović, predsednik UO "Varoš kapije".

Svesni da moraju biti privatizovani, pripremili su celokupnu aukcijsku dokumentaciju i pred novog vlasnika hoće sa čistim računima.

Od sedam restorana kojima gazduje, "Varoš kapija" za većinu plaća zakup. Agenciji za privatizaciju dostavili su i spisak objekata koje oni koriste, a stari vlasnici potražuju u postupku restitucije.

"'Varoš kapija' ima objekte u zakupu i objekte koji su njeni, vrlo je jasno, i da kažem prosečnom pravniku može biti jasno, samo ono što je svojina 'Varoš kapije', onde gde je 'Varoš kapija' u zakupu tu će ostati u zakupu jedno vreme. Ono što je predmet restitucije ne može biti prodato i to su vrlo jasna pravila", kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

"Varoš kapija" ima 122 zaposlena, većina ima preko 50 godina, redovno dobijaju plate, plaćaju doprinose i porez, a u prošloj godini poslovali su u plusu sedam miliona dinara.

U Agenciji za privatizaciju napominju da nijedno preduzeće u Srbiji neće biti prodato dok se ne reši postupak restitucje.

"Zato mi i kasnimo sa svim onim što smo predvideli akcionim planom i privatizacijom upravo, a ne bismo napravili grešku u tome. Javni oglas, i javni poziv za privatizaciju preduzeća će biti raspisan onda kada od Agencije za restituciju dobijemo, da kažem zeleno svetlo, nije predmet restitucije. To se odnosi i na 'Varoš kapiju' ali i na sva ostala preduzeća u Srbiji koja su u društvenom vlasništvu ili u vlasništvu agencije odnosno Republike Srbije", kaže Ljubomir Šubara, direktor Agencije za privatizaciju.

Kada će biti prodata "Varoš kapija" ne može se tačno utvrditi, najpre mora biti okončan postupak restitucije. Prodaju "Znaka pitanja" dovodi u pitanje i to što je kuća u kojoj se nalazi, spomenik kulture od velikog značaja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи