Читај ми!

Srpska ekonomija na klackalici

Prodaja Železare, uspešne privatizacije preduzeća u restrukturiranju, ali i pokretanje preduzetništva bili bi osnova dugoročnog rasta srpske privrede. EBRD u svom izveštaju prognozora ove godine rast od 0,5 odsto. Napominju da jedino dosledno sprovođenje strukturnih reformi može da pogura ekonomiju i privuče strane investitore – dugoročno.

Srpska ekonomija se izvlači iz recesije, ali sporo. Dok je Svetska banka oprezna u prognozama i kaže da će i ove godine biti minus, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prognozira rast privrede od 0,5 odsto.

Stručnjaci su saglasni u jednom – ovo je godina kada se postavljaju temelji za privredni rast koji ćemo osetiti i na našem standardu. Šta je potrebno za to?

"Strukturne reforme, hrabra fiskalna konsolidacija, aranžman sa MMF-om... Sve su to osnove za dugoročan održiv razvoj privrede. Mi nismo zabrinuti za ovogodišnji rast, već nam je drago što se sprovode mere koje su ključ rasta u narednim godinama", rekao je Mateo Patrone, direktor EBRD-a u Srbiji.

Direktor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da je izvesno da je Vlada već preduzela određene mere koje će delovati recesiono u kratkom periodu, ali da će one predstavljati dobru osnovu za privredni rast.

"Pre svega mislim na smanjivanje budžetskog deficita, smanjivanje javnog duga i drugih elemenata koji ograničavajuće deluju na privredni rast", rekao je Hanić.

Kada se postave okviri za rast privrede, potreban je i novac, a novac dolazi iz privatizacija, od prodaje, ali i od preduzetnika. I to je test za Vladu Srbije.

"Pored najavljivanih dolazaka stranih investitora koji će obezbediti značajan rast proizvodnje – kada je reč o prodaji 'Železare Smederevo', dolasku investitora u Fabriku automobila Priboj, što takođe predstavlja značajan resurs, potrebno je doneti određeni program mera pre svega za oživljavanje proizvodnje i podsticaj malih i srednjih preduzeća", objašnjava Hanić.

Mateo Patrone smatra da je prodaja Železare kritična "zbog grešaka iz prošlosti", ali da su dobri rezultati mogući.

"Ako se sprovede privatizacija Telekoma, preduzeća u restrukturiranju, koncesija Aerodroma, biće to dobri signali da ove mere daju rezultate. Mi ćemo učestvovati u restrukturiranju EPS-a, a zainteresovani smo i za koncesiju Aerodroma. EBRD je prošle godine finansirao srpsku privredu sa 450 miliona evra i ne nameravamo da smanjujemo taj iznos", rekao je direktor EBRD-a u Srbiji.

Stručnjaci kažu da bi uspešne privatizacije bile dobar signal i za druge investitore, pre svega u proizvodnju, što bi pomoglo srpskoj privredi da klackalica uveliko prevagne na onu stranu na kojoj je recesija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи