Čitaj mi!

Svetska banka: Rast srpske privrede 2016

Prema najnovijem izveštaju Svetske banke, privreda Srbije će posle prošlogodišnjeg negativnog privrednog rasta od minus dva odsto, ove godine registrovati negativni rast od minus 0,5 odsto, pri čemu je prognoziran rast svetske privrede od tri odsto. Zorana Mihajlović kaže da bi Srbija u 2015. trebalo da napreduje za najmanje 50 mesta na rang listi Svetske banke.

Prema izveštaju Svetske banke za region jugoistočne Evrope, Srbija će u 2016. zabeležiti privredni rast od 1,5 odsto, prenosi Tanjug.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da bi Srbija u 2015. trebalo da napreduje za najmanje 50 mesta na rang listi Svetske banke "Doing business" o uslovima poslovanja.

"Već samim Zakonom o planiranju i izgradnji Srbija se sasvim sigurno pomera najmanje za pedesetak mesta", rekla je Mihajlović Tanjugu, posle prve sednice Radne grupe za definisanje konkretnih mera za unapređenje pozicije Srbije na listi Svetske banke.

Na najnovijoj listi Svetske banke, Srbija se nalazi na 91. mestu po uslovima poslovanja, što je za 14 mesta niže nego u prethodnom izveštaju.

Mihajlovićeva je objasnila je da će se Radna grupa baviti svim zakonskim i podzakonskim aktima za stvaranje boljih uslova poslovanja.

"U stvari Srbija prosto želi i hoće, a mi mislimo da može, da se popravi na svim onim listama, od liste Svetske banke do svih ostalih lista, da se prosto popravimo, da ne budemo poslednji ili pri kraju", kazala je ona.

U tom smislu, kako je dodala, "sva ministarstva će imati određene obaveze, a to znači da naprave određene izmene zakona ili podzakonskih akata, ili prosto da taj takozvani veliki broj procedura i propisa objedinimo, učinimo manjim, a da ne govorimo o raznim taksama i naknadama, koje investitori plaćaju".

Potpredsednica Vlade, koja je i predsedavajući Radne grupe, istakla je da je osnovni cilj čitavog posla na smanjenju i pojednostavljenju administrativnih procedura i zakonskih propisa da svi oni koji ovde ulažu, bilo da su domaći ili strani investitori, znaju danas, "ali i za pet i za 10 godina, šta i kako znači poslovati u Srbiji".

Na sastanku su već utvrđene obaveze određenih ministarstava i dat im je rok da za 10 dana izađu sa konkretnim predlozima o kojima će se raspravljati na narednoj sednici Radne grupe, zajedno sa predstavnicima stranih investitora, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i finasijskih organizacija.

Na tom sastanku će biti razmotrena mogućnost da se već u narednih mesec dana izrade predlozi izmena zakona, kako bi na narednim listama međunarodnih organizacija Srbija bila zemlja koja je napravila mnogo pozitivnih koraka, najavila je Mihajlovićeva.

U zemljama regiona Svetska banka ove godine očekuje privredni rast Hrvatske od 0,5 odsto u ovoj i 1,2 odsto u 2016. godini, za Crnu Goru predviđa privredni rast od 3,4 odsto, odnosno 2,9 odsto u narednoj godini, za Bosnu i Hercegovinu rast od 1,5 odsto u ovoj i 2,5 odsto u 2016. godini. BDP Makedonije će, prema projekcijama banke, porasti 3,5 odsto u 2015. i 3,8 odsto u 2016. godini, a Albanije 3,0 odsto u ovoj i 4,0 odsto u 2016. godini. 

U regionu će ove godine spoljna tražnja ostati ključni pokretač privrednog rasta, dok će potrošačko i poslovno poverenje ostati slabo zbog očekivane političke neizvesnosti, hronično visoke stope nezaposlenosti, ali i dalje slabašnog bankarskog sistema pogođenog visokim obimom nenaplativih zajmova.

Nasleđeni problemi poput visokog fiskalnog deficita i javnog duga su, prema izveštaju Svetske banke, smanjili fiskalni prostor u jednom broju zemalja, naročito u regionu jugoistočne Evrope (Albaniji, Srbiji i Makedoniji), dok su dosadašnji napori tih zemalja za smanjenje javne potrošnje bili pre svega fokusirani na rezanje kapitalnih investicija, a ne na rešavanje strukturnih problema.

Prema izveštaju Svetske banke, privredni rast u regionu Evrope i Centralne Azije je prošle godine bio niži od očekivanog, odnosno 2,4 odsto, kao posledica slabašnog oporavka u evrozoni i stagnacije u Rusiji. Procene su da će se rast u ovom regionu oporaviti na 3,0 odsto u 2015. godini, i na 3,8 odsto u periodu 2016/2017. godine.

Svetska banka takođe prognozira ubrzanje privrednog rasta za zemlje u razvoju, koji će biti podstaknut padom cena nafte. Prema procenama te međunarodne institucije, rast BDP-a zemalja u razvoju će ove godine dostići 4,8 odsto, što je porast sa prošlogodišnja 4,4 odsto, dok će u narednoj godini porasti za 5,3 odsto.

Za svetsku privredu u celini banka prognozira rast od tri odsto u ovoj godini, od 3,3 odsto u 2016. Trebalo bi da 2017. neznatno da uspori, na 3,2 posto.

Oporavak je neravnomeran, konstatuju u Svetskoj banci, ukazujući na sve brži rast u američkoj i britanskoj privredi, koje beleže oporavak tržišta rada i nastavak blage monetarne politike.

S druge strane, privredne aktivnosti u evrozoni i Japanu neprekidno posrću, pritisnute nasleđem finansijske krize. Pritom u Svetskoj banci upozoravaju da bi produžena stagnacija odnosno deflacija u evrozoni ili Japanu mogla da zakoči i svetski privredni rast.

Kao jedan od rizika po globalni privredni rast izdvajaju i mogući pritisak niskih cena nafte na bilans zemalja proizvođača dok bi zemlje potrošači mogle od njega da imaju  koristi.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 14. jan 2015, 19:16) - anonymous [neregistrovani]

Paradox

Da nije smesno, bilo bi tuzno.
Da li to znaci da ce onaj mali privrednik, sto je pravio 500 PVC prozora u 2016 praviti 600, onaj sto je proizveo 50 hiljada kutija caja (uvezene sirovine) proizvesti 60 hiljada?
Ili to znaci da ce visoke peci, namesto rude preradjivati sekundarne sirovine koje se otkupljuju po smesnim cenama, preraditi u visokokvalitetne celike,koji ce biti izvezeni iz Srbije? Pa kad nestane sekundarnih sirovina - opet katanac, a Srbija siromasnija za ko-zna-koliko tona strateski vazne sirovine, koju ce kasnije morati da uvozi po paprenim cenama?
Igraju se nama ko dete zveckom...

(sreda, 14. jan 2015, 17:18) - Сељак [neregistrovani]

Народна пословица

Не липши магарче до зелене траве.
Или "Што је баби мило то јој се и снило".

(sreda, 14. jan 2015, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

...

Aj izlistajte zemlje koje cemo preteci i zemlje koje ce i dalje biti bolje pa da lepo dobijemo uvid.

(sreda, 14. jan 2015, 14:23) - nebo [neregistrovani]

svasta

Na sve odlicne poteze koje hvali citav svet, rast od citavih 0,5 i to od naredne godine. Dok oni koji su daleko ispred imaju rast po dva i vise posto, Srbija na svu beud citavih 0,5 a i oni ce nestati kad se priblizi 2016.
Izgleda Vucic planira da Srbija udje u eu 2056 cim je izjavio da nece biti medju siromasnijima kad bude ulazila.

(sreda, 14. jan 2015, 12:41) - anonymous [neregistrovani]

Ulagivanje do cilja

Samo da prodamo Telekom

(sreda, 14. jan 2015, 12:01) - Slavisa [neregistrovani]

Realnost

Ocigledno je da smo najnerazvijenija zemlja na Balkanu a samim tim i u Evropi! U razvoju su nas pretekle i drzave koje smo smatrali za nerazvijene (Crna Gora, BiH, Makedonija pa cak i Albanija).

div id="adoceanrsvdcfhklggd">