Čitaj mi!

Vujović: Dobar trenutak za reforme

Srbija se trenutno nalazi u dobroj poziciji da sprovede najavljene mere, kaže za RTS ministar finansija Dušan Vujović. Ističe da se srednje kategorije, poput prosvetara i zdravstvenih radnika ne mogu izuzeti iz mera jer se na njima najviše štedi.

Rebalans je prvi korak na putu reformi koje moramo da završimo i koje su obećavane godinama i decenijama, istakao je ministar finansija Dušan Vujović.

Smanjenje plata i penzija stupiće na snagu 1. novembra, najavio je danas Vujović na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vujović je rekao da je krajnje vreme da se reforme sprovedu jer postoji poverenje investitora, a devizne rezerve su dobre. Kaže da je potrebno prihvatiti žrtve zarad bolje budućnosti. 

Cilj, međutim, nisu žrtve, one su sredstvo za balansirani pristup reformama, kaže ministar.

Rekao je da se Vlada trudila da se poštuje socijalna pravda i da oni sa najmanjim primanjima budu izuzeti. Plate će biti smanjivane linearno za 10 odsto, i to ceo iznos, ukazao je Vujović. Nijedna plata, pritom, ne sme da bude manja od 25.000.

Naglasivši da se najveći deo penzija neće smanjivati, Vujović je naglasio da će se smanjivati onaj deo penzije koji prelazi 25.000, to jest – razlika.

Govoreći o protestu prosvetara, Vujović je rekao da razume da im je teško, ali i istakao da se ne mogu izuzeti od smanjivanja plata.

Pozivam ih da porazmisle koliko vremena rade i kako da dopunskim radom nadoknade smanjenje plata, poručio je Vujović.

Ministar je dodao da, ako se izuzmu srednje kategorije, "nemamo na čemu da uštedimo".

Štedeće i država, tvrdi Vujović. Država je gledala da minimizira mere u okviru rashoda, kaže ministar, dodajući da će ostale mere biti sprovedene tamo gde "manje bole".

Vujović je rekao da će se štedeti prilikom kupovine dobara i usluga, ali i na neracionalnim subvencijama koje su trošene bez rezultata. "Očekujemo velike uštede rešavanjem statusa preduzeća u restrukturiranju, ali i u javnim preduzećima", kaže ministar.

Istakao je i da je u Vašingtonu sa MMF-om postignut "visok stepen saglasnosti". Dolazak MMF-a je važan jer šalje pozitivan signal investitorima, rekao je Vujović.

Očekuje da će 2015. Srbija doživeti ekonomsko oživljavanje, a 2017. održivi rast i razvoj. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 25. okt 2014, 17:19) - Ratko Petrovic [neregistrovani]

hm

Znači li to ministre, da treba da smanjimo platu i vojnim pilotima, zato što ne lete 8 sati dnevno? Voditeljima, jer vode emisiju samo 30 - 60 minuta (zaboravljajući da su se školoval iza to i da se dobrano pripremaju za svaku narednu emisiju, let, kao što se i dobri učitelji pripremaju za svoje časove)? Takvih primera možemo navesti mnogo. Govoriti da je obrazovanje i vaspitanje učenika lak posao, od par sati, je u blagu ruku nepromišljeno.

(četvrtak, 23. okt 2014, 12:02) - anonymous [neregistrovani]

reforme

Ako su ovo prave reforme za ministre onda teško nama. A problem neće biti rešen.

(četvrtak, 23. okt 2014, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Мера

Значи, 25.000,оо динара је довољно да се преживи месец дана.
Предлажем,да се онда зарад мера штедње, плате и пензије свима смање на равно 25.000,оо динара, а онима који имају мање да се повећају на 25.000,оо динара.

(četvrtak, 23. okt 2014, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

Dokle vise

Nije mi jasno da zadnjih 30 godina pricaju isto i ja to slusam. Nije mi za njih, nego mi za mene.

(četvrtak, 23. okt 2014, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

Pa u pitanju su pare

Niko se ne osvrće na to što kaže premijer da je ds donela zakon o finansiranju stranaka a oni ne mogu tako brzo da promene sve zakone.Pa zar taj zakon nije prioritet.Pare su u pitanju.Baš je lako sns-u da to odradi po hitnom postupku i za par sati uštedi te pare koje treba stranke da uzmu.Nije lepo uvoditi štednju i imati vreme za promenu nekih zakona a za baš ovaj zakon se nema vreme.Nema se volja!

(četvrtak, 23. okt 2014, 08:05) - anonymous [neregistrovani]

reforme

Postovani ministre, uvek ista prica, godinama isto a opet se sve lomi na ledjima najmanjih, jer njihove plate i penzije imate u ruci. 

(četvrtak, 23. okt 2014, 07:50) - anonymous [neregistrovani]

Porez

Naplatite porez od tajkuna, od Simpa, od namenske industrije, ne konvertujte ga u vlasništvo države.
Nama treba živ novac.
A odgovorni za velike iznose neplaćenog poreza da odgovaraju jer su te firme odavno trebale da idu u stečaj zbog dugovanja.Pa da se spasi sto se spasti može. Ovako samo su im isle kamate na neplaćeni porez.
Tek tad ce biti prave reforme

(četvrtak, 23. okt 2014, 01:32) - dipl.inž. iz lokalng JP [neregistrovani]

Demagogija sa posledicama

Nelogično je da se smanjuju plate bez prethodne revizije broja zaposlenih u javnom sektoru uz objektivnu sistematizaciju. Ovim pristupom izgleda da potvrdjujete sva prethodna partijska, rodbinska i raznorazna druga zapošljavanja, kao i veliki broj u zadnjih desetak godina osnovanih pravnih lica osnovanih pod okriljem države. Čuvanjem svega toga ugrožavate sve one koji opravdano postoje i pošteno rade u javnom sektoru. Gurate ih ka apatiji ili korupciji, i sami predlažete da potražimo dopunski izvor finansiranja.