Povećane premije osiguranja izvoza

Izvoznici sve teže naplaćuju prodatu robu, što utiče i na povećanje premije osiguranja tih poslova. Preduzeća osigurana u Agenciji za osiguranje izvoza, mogu da spreče štetu, dobijajući ne samo klasične finansijske podatke, već i poverljive.

Zbog ekonomske krize, izvoznici sve teže naplaćuju prodatu robu. Loše stanje ekonomija Istočne Evrope, na čijim tržištima Srbija zarađuje svaki treći dolar, povećalo je premiju osiguranja za 25 odsto.

U odnosu na prošlu godinu, šteta od izvoza, i to samo u Ukrajinu, porasla je za 70 odsto.

U Agenciji za osiguranje izvoza, čije usluge koristi nekoliko desetina preduzeća, postoje podaci o dugoročnom platežnom ponašanju partnera u inostranstvu, ali i diskretne informacije.

Lidija Vasić iz Agencije za osiguranje izvoza kaže da su u pitanju nezvanični podaci sa tržišta kao na primer kako se direktor ponaša u privatnom životu, da li se plaćaju porezi i doprinosi.

Agencija, koja svakog dana komunicira sa kolegama u svetu, ima fond od nekoliko desetina miliona evra, iz kojeg pokriva rizik.

Tako je nedavno firma "Fudlend" nadoknadila štetu od 100 hiljada evra, nakon što je partner u Rumuniji bankrotirao.

"Mi bismo imali štetu, ali bez obzira što nismo dobili pun iznos mi smo iskoristili osiguranje, jer bismo morali da namirujemo štetu preko sudova", rekao je Jelena Kalenić iz "Fudlenda".

Mnoge kompanije, radi konkurentnosti, daju robu na odloženo. Zbog visokih premija i rizičnog poslovanja u zemlji, do sada to nisu mogle da finansiraju iz stranih kredita. Ipak, situacija se menja nabolje.

"Tržište je očekivalo do pre tri meseca premiju za Srbiju od 8 do 9 odsto a sada se zadovoljavaju premijom od 3 do 4 odsto. Uzima se u obzir Eurolibor i rizik zemlje", kaže guverner Radovan Jelašić.

U savremenoj ekonomiji i finansijama se uglavnom sve zna, jer to omogućavaju moćni računari koji, istog trenutka, registruju svaku transakciju bilo gde u svetu. To znači da su mogućnosti da nešto sakrijete i, samim tim povećate rizik, sve manje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи