Privrednici u zamci prevara

Za šest godina privrednici su prevareni gotovo 20.000 puta i oštećeni za 255 miliona evra, uglavnom preko fiktivnih firmi i neplaćanjem robe i usluga – rezultati su istraživanja Mreže za poslovnu podršku.

Bez boljih zakona i veće pravne sigurnosti, nije realno očekivati veću proizvodnju i investicije, kažu privrednici i stručnjaci. Novac je, kažu, kao voda – ide putem na kojem je najmanje prepreka. A u Srbiju ga ne stiže dovoljno.

Milan Vučković iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji rekao je da se od 2000. godine do danas najmanje 118 kompanija u Srbiji žalilo da finansijski izveštaji preduzeća koje su kupili ili dokapitalizovali nisu bili tačni i da su morali da ulože više sredstava.

Blagoje Novićević iz Saveza računovođa i revizora rekao je da nije ni slučajno što se strani investitori kod nas dovode preko autoriteta države i državnika jer naše finansijsko izveštavanje nije tog kvaliteta da privuče investitore.

Kriv je, kažu, Zakon o računovodstvu – nije u skladu s evropskim propisima, pravi nove troškove, a ne podiže kvalitet podataka i treba ga menjati. Ali ne samo njega.

"Navodno nam po analizama Svetske banke treba 280 dana za građevinsku dozvolu, ali ako se ima sva dokumentacija u praksi traje dve-tri godine. Zato što vas službenici iz državne uprave koji međusobno ne komuniciraju teraju da budete kurir", naveo je ekonomista Mahmut Bušatlija.

Ponekad ni zakon ne pomaže – pre godinu i po propisano je da država račune mora da plati u roku do 45 dana, a privrednici jedni drugima najviše za dva meseca. U praksi se na naplatu opet čeka sve duže – u proseku 129 dana.

Finansijski direktor "Hemofarma" Dušan Milutinović kaže da je potrebno da zaista tih 60 dana bude 60, jer bi to omogućilo akterima veću sigurnost u poslovanju i smanjilo bi prostor manipulantima i prevarantima.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku rekao je da od 2008. do danas postoji više od 19.500 slučajeva prevare preko fiktivnih firmi i drugih oblika, najčešće su to preduzetnici koji su često naručivali robu i usluge od savesnih preduzeća kojima nisu platili. 

Po zakonu, kada neko zatvori firmu, prevareni može da ga prijavi policiji ili pokrene parnicu. Do sada je samo 2,8 odsto oštećenih uspelo da nadoknadi štetu, kažu u Mreži za poslovnu podršku.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 12. okt 2014, 18:18) - Јанош Киш [neregistrovani]

закон о рачуноводству крив за све

Србија се определила за улазак у Европску унију. Прописи о рачуноводству морају се усклађивати са законодавством ЕУ, што значи да ће Међународне рачуноводствене стандарде примењивати мали број фирми (правна лица чије се акције котирају на берзи и сл.). То мучи господу из Савеза рачуновођа и ревизора, па онда користе сваку прилику да жале за монополом и оптужују Закон о рачуноводству за све проблеме у економији. Преваре о којима је реч санкционисане су Кривичним закоником и немају скоро никакве везе са прописима о рачуноводству.

(subota, 11. okt 2014, 23:43) - anonymous [neregistrovani]

Nazalost

Pa sta ce ljudi. Neko ih nagovorio da su mala i srednja preduzeca buducnost.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">