Otkazane javne rasprave o zakonu o radu

Zbog protesta sindikalaca otkazana prva javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o radu, koja je danas trebalo da bude održana u Novom Sadu. Ministarstvo rada otkazalo i rasprave najavljene za 23. i 26. decembar u Kragujevcu i Beogradu.

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu trebalo je danas da bude održana u Novom Sadu, ali je otkazana zbog protesta sindikalaca, ispred sale Regionalne privredne komore Novog Sada.

Radna grupa trebalo je da raspravu održi u prostorijama Regionalne privredne komore Novi Sad, ali su ih članovi sindikata u tome sprečili, blokirajući ulaz u zgradu.

Stotinak članova sindikata okupilo se ispred Komore sa transparentima, zahtevajući da Nacrt zakona bude povučen iz javne rasprave, jer u njemu, kako su naveli, nije uvažen nijedan argument sindikata.

Među demonstrantima su bili i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović i sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Savez samostalnih sindikata Srbije ranije je upozoravao da neće prihvatiti radikalne izmene Zakona o radu, te da će izaći iz pregovora i radne grupe.

Potpredsednik SSSS i član Radne grupe Zoran Mihajlović rekao je novinarima da protestom ukazuju na to da se izmene zakona donose na brzinu i pod pritiskom međunarodnih institucija, bez socijalnog dijaloga i uvažavanja stavova sindikata.

Mihajlović je rekao da predložena rešenja ne idu u korist radnicima, da štete mladima u Srbiji koji tek treba da se zaposle, ali da će se, ako ovakav Zakon bude usvojen u Skupštini, odraziti i na život peznionera.

Jutros je i rukovodstvo Sindikata srpske policije odlučilo da ne učestvuje u prvoj javnoj raspravi, a kao razlog su u saopštenju naveli odluku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike da rasprave traju od 18. decembra do 10. januara 2014. godine u vreme praznika.

I Udruženi sindikati Srbije "Sloga" u saopštenju su naveli da neće učestvovati u javnoj raspravi, jer nisu uvaženi stavovi sindikata koje su "do sada ispregovarali i dogovorili".

"Konstantno su nas opstruirali i dovodili u zabludu da će se na izradi Predloga raditi transparentno i u duhu socijalnog dijaloga", navodi se u saopštenju.

Sindikati negoduju zbog neodržavanja rasprave

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" negodovali su zbog neodržavanja javne rasprave o zakonu o radu.

"Nedopustivo je i neozbiljno da se zainteresovanima uputi poziv za učešće u raspravi o izmenama najznacajnijeg zakona kojim se regulisu prava zaposlenih, a zatim se rasprava ne održi, iako su se zainteresovani odazvali i zbog nedovoljnog broja mesta mnogi ostali ispred sale Regionalne privredne komore Novog Sada", piše u zajedničkom saopštenju dva reprezetativna sindikata.

U saopštenju se zahteva da se predstavnicima sindikata omogući da na javnim raspravama iznesu stavove, jer nisu učestvovali u njegovom sastavljanju, a traže i da se debate o tome održavaju u adekvatnim salama u svim gradovima u Srbiji, jer je broj zainteresovanih veliki.

"Zbog izuzetnog značaja zakona o radu, tražimo da Vlada Srbije poštuje osnovno demokratsko pravo: da javno kažemo šta o izmenama i Zakona o radu mislimo, kad se već ne poštuje socijalni dijalog i socijalno partnerstvo", piše u saopštenju.

Pre oko mesec i po dana reprezentativni sindikati SSSS i "Nezavisnost", napustili su Radnu grupu za izmene Zakona o radu, nezadovoljni predloženim rešenjima.

Otkazane rasprave i u Kragujevcu i Beogradu

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike saopštilo je da je "zbog nastojanja da se opstruišu i spreče prezentacije i rasprave" o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, otkazalo rasprave najavljene za 23. i 26. decembar u Kragujevcu i Beogradu.

"Svi zainteresovani svoje predloge, sugestije i primedbe na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu mogu dostaviti u pisanoj formi na način predviđen Programom javne rasprave", navodi se u saopštenju tog Ministarstva.

Tekst Nacrta zakona sa Obrazloženjem i Pregledom odredaba Zakona o radu koje se menjaju, kao i Obrazac za dostavljanje predloga, sugestija, inicijativa i komentara na Nacrt zakona, postavljeni su na sajt Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i na portalu e-uprave.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 22. dec 2013, 07:13) - Деда Гага [neregistrovani]

Кабинетски синдикати

Наши тзв репрезентативни синдикати јесу КАБИНЕТСКИ и то од врха до најмање фирме у којој постоје. Запосленима још увек нуде огрев, зимницу и "повољне" кредите, а чланарину им убирају пословодства. Ту нема ни с од синдиката. Чланство такве своје "вође" треба што пре да пензионише.

(subota, 21. dec 2013, 15:15) - anonymous [neregistrovani]

Reprezentativnim

Dokle više će novinari ponavljati tu reč ˝Reprezentativni˝ kada pričaju o Orboviću i Čanku? Kada im je izmerena ta ˝reprezentativnost˝? Pre 12-13 godina kada nije bilo drugih sindikata u Srbiji? I dokle ona traje? I sad su se setili da štrajkuju, kad država planira da im ukine povlastice kroz novi zakon o radu.Zašto nisu štrajkovali kada su zaposleni dobijali otkaze i firme se gasile zbog loših rukovodioca postavljenih od strane te iste države?