Čitaj mi!

Ko stoji iza investicionih fondova?

Nije utvrđeno da su sumnjivim novcem ruskog biznismena Borisa Berezovskog kupovane firme u Srbiji. Nema dokaza ni da iza pojedinih investicionih fondova ne stoji kapital stranih ili domaćih tajkuna. Upućeni kažu da i druge zemlje imaju problem da utvrde ko stoji iza određenih fondova. Jedino uređene ekonomije mogu određivati pravila za investitore, kažu stručnjaci za tržište kapitala.

Posle Apelacionog suda u Beogradu, koji je poništio rešenje Višeg suda o zamrzavanju imovine kompanijama "Denjub fuds grup BV" iz Amsterdama i "Klejts holding BV", jer nisu u potpunosti utvrđene činjenice o vlasničkoj povezanosti pokojnog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog s tim kompanijama, oglasila se i Uprava za sprečavanje pranja novca. Kažu da nije utvrđeno da su sumnjivim novcem ruskog biznismena kupovane firme u Srbiji.

Ipak, nema dokaza ni da iza pojedinih investicionih fondova ne stoji kapital stranih ili domaćih tajkuna. Upućeni kažu da i druge zemlje imaju problem da utvrde ko stoji iza određenih fondova.

Da bi među vlasnicima nekih preduzeća u našoj zemlji mogao da bude i pokojni ruski oligarh Boris Berezovski, saznali smo iz zamolnice ruskog tužilaštva da se zabrani raspolaganje imovinom nekoliko firmi. Ipak, nadležni srpski organi, za sada, nisu pronašli dokaze koji potvrđuju te tvrdnje.

"Uprava za sprečavanje pranja novca je na posredan način dovela u vezu Berezovskog sa vlasništvom u Salfordu, ali ta veza nije dokazana. Tokom prošle i ove godine, Uprava je sa finansijsko-obaveštajnim službama drugih država razmenjivala podatke o firmama koje se posredno dovode u vezu s tim investiticonim fondom. Predmet tih provera nikada nije bio Berezovski", navodi se u saopštenju Uprave za sprečavanje novca.

Investicioni fond Salford je preko Denjub fuds grupe i Klejts holdinga u Amsterdamu, vlasnik -"Bambi Banata", "Bambi parka", "Imleka", "Mlekare Subotica", "Knjaz Miloša", "Sekopaka". Međutim, ne zna se čiji kapital stoji iza Salforda kao upravljačke kompanije.

Stručnjak za tržište kapitala Nenad Gujaničić kaže da po aktuelnoj regulativi i banke i brokerske kuće i druge institucije koje zatupaju klijente, bilo da su investicioni fondovi ili drugi investitori, moraju da identifikuju krajnjeg vlasnika.

Na pitanje kako objašnjava slučaj Salforda i Berezovskog, Gujaničić kaže da je reč o investitoru koji je došao pre oko 10 godina i da tada aktuelna regulativa nije bila na snazi.

"Jedino uređene ekonomije mogu određivati pravila za investitore, i mogu odbijati neke vrste investitora. Nažalost, mi smo i dalje u situaciji da prihvatamo belosvetski kapital iz prostog razlog što nemamo dovoljno profesionalnih poznatih i glavnih svetskih investitora", kaže Gujaničić.

Vladimir Krulj iz Agencije za finansijsku reputaciju KREAB iz Brisela kaže da je ono što je bitno kada su investicioni fondovi u pitanju jeste da se pitanje njihove transparentnosti postavlja ne samo u zemljama poput naše koje su u tranziciji, već se postavlja u mnogo razvijenijim državama.

"Upravo na tom procesu usklađivanja tih zakona sa evropskom unijom ulazimo u situaciju da ćemo ovakve situacije ili slične, ili ove koje ste poemnuli, moći da uspešno izbegnemo", kaže Krulj.

Kako bi izbegle komplikacije i sudske sporove zbog problematičnih ulagača, mnoge zemlje u poslednje vreme sve češće, pre nego što daju dozvolu za neku investiciju, angažuju specijalzovane agencije da provere vlasništvo i reputaciju kompanije.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 22. avg 2013, 17:49) - ekonomista [neregistrovani]

kakav je ovo odgovor?

Prinudjeni smo da prihvatamo sumnjiv kapital? a koje su posledice tog prihvatanja sumnjivog kapitala? to su sve validna pitanja na koja treba da se odgovori; strucnjaci u Srbiji zaobilaze poreklo kapitala, tvrdeci da to ne moze da se prati u zemljama u tranziciji; zato nismo pravna drzava, zato smo najsiromasniji u Evriopi ...

(četvrtak, 22. avg 2013, 08:21) - Prle [neregistrovani]

Znaju se vlasnici

Cela poslovna javnost zna da se iza Salforda krije lično МB (većinski) sa novcem opljačkanim u vreme Miloševića. Sam fond je osnovan sa tim parama i parama ostalih ratnih profitera iz ove zemlje. Ta grupa ljudi i dalje operiše u ovoj zemlji i vedri i oblači... Guvernerka ga hvali kako ne gazi na trulu dasku, a on je u Srbiji oformio celu hobotnicu koja funkcioniše i dan danas iako ide na saslušanja. Drugar Đunić je pobegao za Ameriku koji mu je u tome pomagao, a Vlahović je ušao u politiku ne bi li se zaštitio... Sicilija, Kalabrija u vidu Srbije, kakav Berezovski

(četvrtak, 22. avg 2013, 07:35) - Gagi [neregistrovani]

rusija

ovde u Rusiji je, cim je Berezovski umro, objavljeno da je Berezovski bio vlasnik pojedinih firmi u Srbiji, koliko se secam Knjaza Milosa, Imleka i jos nekih. Pa sad vi vidite.

(četvrtak, 22. avg 2013, 00:54) - anonymous [neregistrovani]

muka mi je vise od masona, tajkuna, lopova i muljatora

dosta vise, dokle cete nas?

(sreda, 21. avg 2013, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

VAJKANJE!

Svi se sada vajkaju, kao nista neznaju,ili nisu imali kvalitetnu zakonsku regulativu u vreme kada se ulagalo, odnosno kada su kupovana pomenuta preduzeca. Sada je stvar jasnija, izvolite i uradite proveru.