Читај ми!

Skica za portret ministra finansija

Vladajuća koalicija traži zamenu za Mlađana Dinkića, koji broji poslednje dane kao ministar finansija. Neko na toj funkciji trebalo bi da bude stručan i imun na političke pritiske. Partijski kadar, domaći ili strani stručnjak, ko god bio, mora da ima i politički kišobran.

Mlađan Dinkić broji poslednje dane kao ministar finansija, makar u ovom mandatu, a u vladajućoj koaliciji traže zamenu. Još se ne zna ko će predvoditi jedan od najvažnijih resora, ali se zna da Dinkićevog naslednika čeka previše dugova, a premalo novca u državnoj kasi.

Ministar finansija trebalo bi da bude stručan, spreman na bolne rezove, imun na političke pritiske, a ipak sa političkom podrškom. To je, kako smatraju pojedini ekonomisti, fotorobot ministra finansija kakav je potreban Srbiji, a postavlja se pitanje ima li takvog u stranačkim klupama.

Koordinator Ekonomskog saveta SNS-a Milenko Dželetović kaže da bi u skladu sa iskustvom,  verovatno neka nestranačka ličnost bila nezavisnija.

"Odgovorno tvrdim kao čovek koji koordinira ekonomskim savetom SNS-a da je opredeljenje i prvog potpredsednika i svih stranačkih organa da, ako to bude i stranačka ličnost, čovek budžetska sredstva raspodeljuje na osnovu principa, kriterijuma, na osnovu investicionih priojekta, a ne političke pripadnisti", ističe Dželetović.

Čovek koji nije vezan stranačkim lancima više će voditi računa o građanima, manje o partiji, saglasni su ekonomisti. To se, međutim, nije pokazalo dovoljnim. Nestranačka ličnost Diana Dragutinović vodila je finansije od 2008. do 2011. godine. Nesporan stručnjak kome su ruke bile vezane, tako je vide pojedini ekonomisti. Smenjena je pre isteka mandata.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajlo Crnobrnja kaže da Diana Dragutinović očigledno nije bila dovoljno jaka, pa je morala da bude sklonjena.

"Zavisi od personalnog rešenja, uvek to zavisi, ali zavisi i od političke konstalacije i od toga da li imate vetar u leđa ili vetar u lice, Dijani se potrefilo da je počeo jak vetar da joj duva u lice", kaže Crnobrnja.

Partijski kadar, domaći ili strani stručnjak, ko god bio, mora da ima politički kišobran.

"Mi smo imali tu opciju da je Amerikanac bio predsednik Vlade, Milan Panić jeste srpskog porekla, ali je bio Amerikanac. Imao je priličnu nezavisnost dok mu se taj kišobran nije sklonio, odnosno dok onaj koji ga je postavio nije procenio da radi protiv njegovog interesa", kaže Crnobrnja.

Ipak i sa jakim političkim leđima ostaje pitanje ucenjivačkog potencijala ostalih u koalicionoj Vladi.

"Ako po prirodi stvari dolazi iz najače stranke, ima i najaču zaštitu u smislu bilo kakvih pritisaka, ako bilo ko od koalicionih partnera ne bude spreman na takvu vrstu javnih finansija onda će SNS biti spreman i na ono što je možda najskuplje sada za Srbiju, a to je da se i ide na izbore", kaže Dželetović.

Osim otpornosti na pritiske stranac bi mogao da donese novo znanje, vredno iskustvo i spremnost na rezove. S druge strane, pojedini ekonomisti smatraju da bi stručnjaku iz inostranstva trebalo pola godine samo da upozna propise i ambijent.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво