Stiže novo gorivo

Od avgusta, i proizvodnja i promet dizela D2 i motorni benzin od 95 oktana na našem tržištu biće zabranjeni. Kao zamena za D2, na pumpe, stiže novo i kvalitetnije gorivo koje će se zvati gasno ulje i namenjeno je isključivo prioritetnim potrošačima. Prodavaće se isključivo na određenim pumpama, uglavnom u naseljenim mestima i na lokalnim putevima, ali ne i na magistralnim i auto-putevima.

Naftaši će narednih dana moći da prodaju dizel D2 i motorni benzin od 95 oktana, samo ako je nešto ostalo u automatima na pumpama. Od avgusta, i proizvodnja i promet tih derivata na našem tržištu biće zabranjeni. Kao zamena za D2, na pumpe, stiže novo i kvalitetnije gorivo koje će se zvati gasno ulje 01, i namenjeno je isključivo prioritetnim potrošačima.

Novo gorivo, gasno ulje koristiće: idustriske i građevinske mašine, vojska, železenica, brodari a najviše poljoprivrednici. Prodavaće se isključivo na određenim pumpama, uglavnom u naseljenim mestima i na lokalnim putevima, ali ne i na magistralnim i auto-putevima.

Petar Stanojević, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine kaže da je namenjen za privredu, a ne široku upotrebu.

"Kontrolisaće se tako što će vozači pri kupovini morati da daju saobraćajnu dozvolu. Znači tačno namenski se kupuje za vozilo", kaže Stanojević.

Poljoprivrednici će morati da pokazuju i potvrduu da su registru gazdinstva ali će za njih i dalje važiti niže cene. Međutim, seljaci traže i da im gorivo uvek bude dostupno.

Poljoprivrednici iz Zrenjanina i Kikinde kažu da im je bitno da gorivo bude dobrog kvaliteta i da može da se nabavi na pumpama u okolini.

U NIS-u kažu da će proizvodnju diktirati zahtevi tržišta i da je novo gorivo ekološki znatno čistije. Ima 10 puta manje sumpora nego kod klasičnog dizela.

"To je u ukviru evropskih zakona. Mi smo spremni da ispunimo sve obaveze koje je odredila država od 1. avgusta. One će zavisiti od količina koje budu zatražene od poljoprivrednika ako mi pobedimo na tenderu", kaže Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Jelica Putniković iz Balkan magazina kaže da je slično uradila i Hrvatska koja ima specijalno gorivo.

"Zemlja koja je sada članica Evropske unije napravila je tu lepezu prioizvoda da ispunjava ekološke standarde koje propisuje Unija a da to opet bude dobro za potrošače", kaže Putnikovićeva.

Dizel D2 odavno se ne proizvodi i ne prodaje u zemljama Evropske unije, a nema ga više ni u regionu.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 04. sep 2013, 01:05) - riko [neregistrovani]

savet

Moze i evro dizel u stara vozila samo na 10 litara evro dizela dodate 1deci ulja 15x40.Pre sipanja goriva sipati ulje i nema problema 100 %.

(nedelja, 04. avg 2013, 16:09) - mali srbin [neregistrovani]

logorasi

E sad se osecam ko logoras .Kao da mi nije dovoljna kazna sto vozim dizela 30 godina starog .A kad ce da uvedu Evropski minimalac meni dojadio ovaj nas.

(četvrtak, 01. avg 2013, 21:24) - anonymous [neregistrovani]

Osi

A sta je sa Osobe za ivaliditetom koji imaju auto na dizel -D2 ,da li neko na njih misli ili vlast zeli da ih se otarasi. Ovako pre nije bilo , bar su malo razmisljali o O.S.I.

(sreda, 31. jul 2013, 11:21) - anonymous [neregistrovani]

Prvo i prvo

A zasto niko ne napisa kolika ce cena da bude tog novog goriva. Verujem da ce sigurno biti skuplje od D2. Moj auto je star oko 30 godina i ide na D2. Ako mu se sipa nesto jace i bolje ne verujem da ce preziveti. Ili mozda drzava u okviru ovoga planira da nam podigne standard pa cemo svi moci da vozimo automobile koji ne koriste D2. Bice da je to.

(sreda, 31. jul 2013, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

sta sipati ?!

sta sipati u stare dizelase koji su predvidjeni da trose iskljucivo D2,obzirom da je registracija paprena kao i za nova vozila,ko ce da placa popravke usled koriscenja neadekvatnog goriva.

(utorak, 30. jul 2013, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Biće bolje ali nema

Šta ovo treba da znači? Nestašicu goriva? Neće valjda opet.

(utorak, 30. jul 2013, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

D2

ili normalni disel u Nemackoj, nije tacno da se ne proizvodi! Cista laz!!

(utorak, 30. jul 2013, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

dizel

Više je primera, u PKS može i da se proveri, da su naše kamione vraćali iz Nemačke i Austrije upravo zbog tog dizela koji je trebalo da bude povučen sa tržišta još krajem 2012.godine

(utorak, 30. jul 2013, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

D2

Koji D2 u Austriji....evrodizel da...i samo evropski kvalitet.D2 kakav je bio u Srbiji NIGDE se ne proizvodi već odavno.

(utorak, 30. jul 2013, 17:01) - sasa wien [neregistrovani]

D2

To za evropsku uniju nije tacno ja radim u austriji d2 ima da kupis na svakoj pumpi,ali izgleda da je SRBIJA prevazisla austriju,samo neznam u kom smislu.A i ovi nasi politicari ispunjavaju i ono sto im evropa ne trazi.