Читај ми!

Bajatović protiv podele "Srbijagasa”

"Srbijagas" će otići u stečaj ako se bude podelio i restrukturirao kako je predložilo Ministarstvo energetike, rekao generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović. U poslove "Srbijagasa" uvodi se "tutorstvo" Evropske banke za obnovu i razvoj, što podrazumeva i političke uslove, smatra Bajatović.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da će to javno preduzeće otići u stečaj ako se bude podelio i restrukturirao kako je predložilo Ministarstvo energetike.

Bajatović je na konferenciji za novinare kazao da bi, po tom modelu, sve što valja bilo prebačeno u preduzeće "Transgas", a problemi bi ostali "Srbijagasu" i dodao da "treba jasno da se kaže da je stečaj tog preduzeća cilj tog modela".

"A 'Srbijagasu' ćemo ostaviti dugove, Petrohemiju, pravo da trguje na tržištu gasa i šta će se desiti. Srbijagas je u nokdaunu i nema nikakvu šansu da preživi. A onda treba jasno da kažemo da je cilj tog modela stečaj "Srbijagasa", po zakonu o privrednim društvima", istakao je Bajatović.

Kako je istakao Bajatović, veliki deo zaduženja "Srbijagasa", nastao je zbog niže prodajne cene gasa od nabavne i kašnjena u plaćanju zbog čega je "Srbijagas" morao da uzima kredite.

Bajatović je istakao da bi moglo da dođe do problema i u strateškom partnerstvu s ruskim "Gaspromom". "Može da se otvori veliki fond problema, pravnih ali i političkih", dodao je direktor "Srbijagasa".

Bajatović je ocenio da se u poslove "Srbijagasa" uvodi "tutorstvo" Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) što podrazumeva i političke uslove.

"Novac EBRD dolazi uz političke uslove. Nisam siguran da će 'Gasprom' dobronamerno glediti na ono što nam traže", dodao je Bajatović ocenivši da bi to moglo da ugrozi projekat gasovoda "Južni tok".  On je rekao ne sme da se dovede u pitanje da ruske banke finansiraju "Južni tok" čime bi preuzele i najveći rizik.

Kao glavne zamerke modelu restrukturiranja koji je predložio Ministarstvo energetike, Bajatović je naveo nerealno kratke rokove, opasnost da se ugrozi stabilnost snabdevanja gasom i omoguće špekulativne radnje na tržištu gasa.

"Finansijsko restukturiranje "Srbijagasa" ne može da se uradi za dva meseca", procenio je on i dodao da je više vremena potrebno i za rešenje imovinsko-pravnih odnosna. Kao primer je naveo to što još nisu rešena pitanja imovine između "Srbijagasa" i Naftne industrije Srbije (NIS).

"Ako se bude instistiralo da se finansijsko restukturiranje završi do kraja decembra, biće haosa u gasnom sektoru", upozorio je Bajatović.

Ministarstvo: Reorganizacija zbog potrošača

Međutim, iz Ministarstva energetike poručuju da su rokovi koje Bajatović navodi kao najveći problem za taj proces već produženi i da će vlada usvojiti plan reorganizacije "Srbijagasa".

"Mi to činimo zbog potrošača. zbog zaposlenih i da očuva stabilnosti snabdevanja zemlje gasom i tržište gasa u Srbiji", napomenuo je pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

Prema njegovim rečima, promene u "Srbijagasu" nalažu i Zakon o energetici i direktive Evropske unije.

Generalni direktor "Srbijagasa" naveo je da su zaduženja tog javnog preduzeća dostigla milijardu i 56 miliona evra i da bi najmanje 500 miliona evra trebalo da bude prebačeno u javni dug.

Bajatović je naglasio da nije protiv restukturiranja "Srbijagasa" i da se već dve godine radi na modelu u saradnji sa Evropskom komisijom i konsultatskom kućom BSG.

Prema njegovim rečima, taj predlog je da "Srbijagas" postane holding organizovan tako da bude u potpunosti usklađen sa trećim energetskim paketom EU.

Bajatović kaže i da se u javnosti vodi negativna kampanja o njemu i njegovoj stručnosti.

"Sve ono što je dobro je uradilo ministarstvo sve ono što je loše je uradio 'Srbijagas'. Ne želim više da se raspravljam o tome", dodao je Bajatović.

Bajatović kaže da je Vlada Srbije vlasnik "Srbijagasa" i da će biti onako kako ona odluči. Ipak, navodi i da je od premijera i prvog potredsednika Vlade zatražio da se odloži usvajanje modela restrukturiranja koje je ministarstvo predložilo.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво