Imućni u redu za dodatno oporezivanje

Petnaest dana uoči isteka roka, porez na imovinu vredniju od 300 hiljada evra prijavilo samo 100 ljudi. Stručnjaci ocenjuju da je efekat za budžet zanemarljiv u odnosu na važnost uspostavljanja fiskalne discipline.

Građani sa boljim primanjima su do petka mogli da podnesu prijavu za dodatno oporezivanje dohotka. Tu obavezu imali su svi koji su u prošloj godini zaradili više od 2.067.000 dinara. Za one koji raspolažu velikom imovinom, kraj meseca je rok da takvu imovinu prijave radi unakrsne provere njenog porekla.

U skladu sa našim navikama, poslednjeg dana roka za prijavu poreza na dohodak građana, čak i redovi, iako se prijava mogla podneti od početka godine. Većina dobro plaćenih građana koji su poslednjeg dana prijavljivali svoju imovinu, nije želela da govori o tome. Jedino  inženjer informatike kaže da je dobro dok ima takvu obavezu ima.

"Ja nemam ništa protiv tog oporezivanja, samo bih voleo da vidim da se oporeziju ovi ljudi koji voze auta od 30-40 hiljada evra, a prijavljeni su na minimalcu u sopstvenim firmama, ispade da smo mi najbogatiji u ovoj zemlji, a ne bih rekao", kaže inženjer informatike Ivica Bošković.

Prvi put, ove godine na udaru unakrsne provere biće i imovina, ali samo ona vrednija od 35 miliona dinara. Iako je do isteka roka za njenu prijavu ostalo još 15-tak dana, do sada je to učinilo samo 100 bogataša.

Imetak za čije poreklo ne bude dokaza biće oporezovan sa 20 odsto. Stručnjaci ocenjuju da je efekat za budžet zanemarljiv u odnosu na važnost uspostavljanja fiskalne discipline.

"Tako da onaj ko ostvaruje prihod, kupuje neku nekretninu, treba da to potkrepi odgovarajućim dokazom da li je kredit, pozajmica ili neki drugi vid prihoda, tako da bude jasan izvor prihoda iz koga se kupuje ta imovina", objašnjava ekonomista Mališa Đukić.

Za unakrsnu proveru imovine Poreska uprava će koristiti podatke o dohotku vlasnika u prethodnim godinama, na osnovu sopstvene i baze podataka drugih institucija. Što se ovogodišnje prijave poreza na dohodak tiče, na poreznicima je da narednih dana utvrde ko se prijavio, ali i ko to nije učinio.

"Poreska uprava i nakon isteka roka za podnošenje prijava za godišnji porez građana, će u postupku kontrole utvrđivati da li postoje lica koja su bila u obavezi da obračunaju i podnesu prijavu za godišnji porez na dohodak građana i protiv tih lica će se sprovesti postupak", kaže Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Za izbegavanje plaćanja poreza na dohodak veći od dva miliona dinara, predviđene su kazne i do 50 hiljada dinara. Godišnji prihod veći od dva miliona i 67 hiljada dinara, zavisno od visine, oporezuje se po stopi od 10 ili 15 odsto.

Prošle godine, takav porez platitilo je oko 20.000 građana. Po tom osnovu u državnu kasu stigle su tri milijarde dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво