Читај ми!

Novim zakonom sigurnije javne nabavke

Zakon o javnim nabavkama stupa na snagu 1. aprila. Javne nabavke će postati transparentne i sa znatno manje mogućnosti za korupciju. U susret novom zakonu Unija poslodavaca organizovala je mnoštvo seminara za svoje članove, kako bi ih pripremila za izazove koje donosi novi sistem javnih nabavki.

Važno je vratiti i poverenje u sistem javnih nabavki jer su do sada u proseku postojale samo 2,3 ponude po postupku. Cilj je da ih bude bar deset.

Po novom zakonu male nabavke do tri miliona dinara biće javne, zato što je njihova netransparentnost bila jedan od najvećih izvora korupcije.

Zamka za ponuđače je i to što i dalje nije obavezno istaći procenjenu cenu javne nabavke. Ponuđač, iako plati tendersku dokumentaciju, često bude odbijen zato što procenjena cena nije prihvatljiva.

To otvara mogućnosti za korupciju koje se uz mali savet mogu izbeći.

Finansijski konsultant Jagoda Ratinac kaže da postoji šansa da se, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od naručioca zahteva procenjena vrednost možda i mnogo ranije nego što sam javni poziv bude objavljen.

Jedna od novina jeste da svaki ugovor o nabavkama može da bude promenjen.

Predsednica Udruženja ponuđača Srbije Jasmina Marković ističe da ponuđači mogu da zaštite svoje interese i ako dobro pročitaju ugovor i vide da li je u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o javnim nabavkama.

"Ukoliko nisu u skladu za zakonima, ponuđači treba da traže promenu jer se dešava da izgube i milione na ugovoru koji su potpisali a nisu znali uopšte da su mogli da ga promene", objašnjava Markovićeva.

U Zakon o javnim nabavkama ušlo je 25 članova, koje je predložilo Udruženje ponuđača Srbije. Sada se radi na podzakonskim aktima koje su od ključnog značaja za primenu tog zakona, koji će smanjiti korupciju i troškove privrede.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Dušan Korunoski navodi da će tim zakonom biti ostvarene uštede na Javnim nabavkama i drastično će se smanjiti nivo korupcije.

"Ako to ne uradimo, korupcija će se opet vratiti na mala vrata. Trenutno bi se reklo da je nema, ali još uvek nema tendera po novom Zakonu o javnim nabavkama", ističe Korunoski.

Poslodavci očekuju da će Uprava za javne nabavke doneti podzakonska akta do 1. aprila, kada na snagu stupa novi zakon. Koliko će on uštedeti novca državi i privredi, biće poznato tek na kraju godine, po realizaciji planiranih javnih nabavki.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара