Ruski kredit za obnovu železnice

Osam stotina miliona dolara ruskog kredita biće utrošeno na projekte modernizacije i elektrifikacije pruge Beograd-Pančevo, na rehabilitaciju preko 110 kilometara Koridora 10, kao i za nabavku dizel motora, rekao za RTS generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

Iduće nedelje u Moskvi biće precizirani uslovi ruskog kredita od 800 miliona dolara. Taj kredit je najavljen pre više od godinu dana, a za sada se zna da će biti iskorišćen za srpsku železnicu. 

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović rekao je da Srbiji ne treba kredit da pere vagone ili za grejanje vozova, već su kredit, državne garancije i subvencije neophodne da bi železnica dobila zamah da se prilagodi nekim standardima Evrope 

"Ovih 800 miliona kredita iz Rusije potrošiće se na projekte modernizacije i elektrifikacije pruge Beograd-Pančevo, jer je to prsten koji mora da se zatvori, vezano za Beograd, zatim na rehabilitaciju Koridora 10 u dužini od preko 110 kilometara", rekao je Simonović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Rahabilitacija se sastoji od dve faze, prva će se raditi u ovoj godini  na preko 60 kilometara, a druga faza sledeće godine na preko 40 kilometara, jer su to uska grla gde vozovi idu 30 kilometara na sat, precizirao je Simonović.

Prema njegovim rečima, u planu je i nabavka dizel motora od 100 miliona dolara. Ti vozovi treba da zamene šinobuse na delu pruge gde nema elektrifikacije.

Odgovarajući na pitanje kada će biti ispunjen zadatak ministra Mrkonjića da vozovi voze 160 kilometara na sat, Simonović je rekao da će se u ovoj godini napraviti bitan pomak vezan za brzinu vozova. 

"Ali glavni cilj ove naše politike može da se ostvari za pet do sedam godina. Tada će Koridor 10 biti prilagođen standardima Evrope, kao i neki drugi koloseci poput pruge Beograd-Bar", rekao je Simonović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара