Читај ми!

Gorak ukus voća

Proizvodnja voća u Srbiji smanjena za 40 odsto zbog mraza i suše. Umanjen rod podigao je cene. Prerađivači zbog toga očekuju da država ispuni obećanja i obaveze, pre svega kada je reč o subvencijama.

Proizvodnja voća ove godine smanjena je za 40 odsto. Probleme je proizvođačima najpre zadavao mraz, a potom i suša. Zbog toga su cene više nego prošle godine, što poskupljuje i prerađevine od voća.

U čačanskom kraju, najviše su stradale kajsija, breskva i jabuka. Rod je umanjen za 40 do 50 odsto, a štetu su pretrpeli i oni koji imaju sisteme za navodnjavanje.

Goran Marković, voćar iz okoline Čačka, kaže da ima postavljen sistem "kap po kap" ali ističe da nije bilo dovoljno vode zbog velike suše.

Za razliku od mnogih proizvođača čiji su voćnjaci ove godine podbacili, Dejan Jovanović, koji ima četiri hektara pod jabukom, kaže da je dobro prošao. Šteta u njegovom voćnjaku je oko pet odsto. U sistem za navodnjavanje uložio je skoro 30 hiljada evra i nije se pokajao.

"Moramo računati da i sledeće godine postoji potencijal rodnih pupoljaka", objašnjava Jovanović i dodaje da je ove godine zbog visokih temperatura umanjen kvalitet jabuka.

Zbog umanjenog roda voće je ove godine poskupelo, a i energenti imaju više cene. I sve to poskupljuje preradu voća. Prerađivači, međutim, kažu, da zbog niske kupovne moći građana, cenu marmelade, džema ili sušenog voća ne mogu da povećaju za onoliko za koliko su porasli njihovi troškovi.

Miloljub Đokić, prerađivač voća iz okoline Čačka, kaže da se i ove godine šljiva izvozi po istoj ceni kao i prošle.

"Ne možemo ni perper skuplje, a ovde smo morali da platimo šljivu skoro 20 odsto skuplje. Na gas sa kojim mi radimo država je uvela akcizu, a kome ćemo mi tu akcizu da prenesemo jer strani kupac to ne priznaje", objašnjava Đokić.

Problem mnogih prerađivača je što, i pored priče o potrebi da se srpska privreda okrene izvozu, konkretna podrška države izostaje. Zbog toga se često kapaciteti ne koriste koliko bi mogli.

Prema rečima Dragana Miloševića, prerađivača voća iz okoline Čačka, ne postoji neka organizacija da bi se to moglo više raditi, izvoziti i plasirati na neka druga tržišta.

"Za nas kao firmu je preskupo da se istraži tržište i da se napravi neka količina određene robe koja bi se pustila tržište preko nekog kupca", ističe Milošević.

Potencijala ima, ali da bi svima bilo slađe, prerađivači očekuju da država stane i iza njih i iza poljoprivrednika i ispuni obećanja i obaveze, pre svega kada je reč o subvencijama.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије