Čitaj mi!

Milijarde od sunca

Na proleće u Srbiji počinje gradnja najvećeg solarnog parka u Evropi. Investicija vredna milijardu i 755 miliona evra. Solarni park biće u jugoistočnoj Srbiji.

Nerazvijenom jugoistoku Srbije stižu investicije u vrednosti od milijardu i 755 miliona evra. Na proleće bi trebalo da počne izgradnja najvećeg solarnog parka u Evropi. To obećava investitor, kompanija "Sekjurum ekviti partners internešenel", koja je sa Vladom krajem oktobra potpisala Ugovor. Prema najavama, Srbija će uz solarni park dobiti i tri nove fabrike.

U Srbiji se može dobro zaraditi i od sunca, jer je ovde zračenje čak 40 odsto veće od centralnoevropskog proseka. To je uz kvalifikovanu radnu snagu i ažurnost državnih institucija, investitoru bio, kako kaže, glavni motiv da u našoj zemlji gradi solarni park snage 1.000 megavata. Otud i simbolični naziv projekta – Jedan giga.

"Mi smo sa Vladom Srbije potpisali krovni sporazum, pravno obavezujući među stranama koji definiše detalje i rokove u vezi sa realizacijom projekta. Planiramo da do aprila sledeće godine dobijemo sve neophodne dozvole za izgradnju i krenemo u fizičku realizaciju", kaže direktor "Sekjurum ekviti partners internešenel" Ivan Matejak.

Investitor se obavezao da će projekat završiti do 2015. godine. Solarni park prostiraće se na 3.000 hektara. I Vlada i investitor tvrde da će se koristiti isključivo nepoljoprivredno, zapušteno zemljište.

Solarni park biće u jugoistočnoj Srbiji, ali još nije utvrđeno mesto, ali ono što se zna jeste da neće biti na jednoj nego na nekoliko lokacija. Pominje se područje Vranja, Dimitrovgrada i Pirota.

Od te investicije godišnje se očekuje 28 miliona evra prihoda, samo od poreza. Ministarka energetike Zorana Mihajlović ističe višestuki ekonomski značaj tog projekta.

"Nije u pitanju samo solarni park nego su u pitanju i kompanije koje će biti napravljene za proizvodnju kako solarnih panela tako i kompanije koje će se, zapravo, baviti proizvodnjom  električne energije i solarne elektrane. Tri kompanije koje će biti napravljene zaposliće negde oko 700, 800 ljudi", rekla je Mihajlovićeva.

Podsticajne tarife za solarnu energiju su 23 evrocenta za kilovat-čas, ali država neće imati te troškove.

Direktor Ivan Matejak kaže da od Srbije za realizaciju te investicije ne traže nijedan vid posticajnih mera, što je danas tendencija u obnovljivim izvorima energije.

Firma "Sekjurum ekviti parters internešenel" registrovana je na Malti, a sedište je u Americi. Izvođač radova je "MX group", koja radi po tehnologiji trećeg proizvođača solarnih panela u Evropi.

broj komentara 29 pošalji komentar
(utorak, 05. mar 2013, 00:25) - anonymous [neregistrovani]

solarni park jugoistok

kad pocinje izgradnja solarnog parka na jugoistoki i da li je odrecena teritorija konacno

(sreda, 07. nov 2012, 19:52) - Škulec [neregistrovani]

jel to potpisala ugovor humanitarna organizacija???

neće subvencije za otkup struje, što znači da ć prodavati struju za cca 5 eurocenti. Povratak ivesticije je za 27 godina a životnost panela je 22 do 25 godina

(sreda, 07. nov 2012, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Prof Dr Branislav Lalović...

... iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" je još 80-ih godina XX veka (pre 30-ak godina) promovisao i podsticao korišćenje solarne energije. Na žalost, "nisi prorok u svom selu" - počnemo da cenimo nešto tek kada nam ono dođe iz inostranstva. Opet, bolje ikad nego nikad...

(sreda, 07. nov 2012, 17:20) - Markovic. A [neregistrovani]

RE podstrekavac

0.23 evrocenta je trenutno KWH ove energije. Kad se napravi elektrana sigurno nece toliko biti nego mnogo skuplje. Mi imamo ne iskoriscen hidropotencijal koji nije bas mali. Iz tog moze da se dobije ogromna kolicina jeftine struje. Oprema za male hidroelektrane je mnogo jeftinija. Hidroenergija ima najveci potencijal kad se i struja najvise trosi- zimi.
Sunca imamo oko 200 dana godisnje, po 10 sati prosecno. Sa 0.23 evrocenta ta solarna elektrana nemoze skoro da se odplati.
Zapadni investitori ne ulazu u ono sto se otplacuje tek za koju deceniju.

(sreda, 07. nov 2012, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

nase sunce

Za neinformisane.Ova subvencija koja se placa,sakuplja se od zagadjivaca npr.Kostolac. U Evropi zagadjivaci placaju penale zato sto zagadjuju . Ova sredsta idu u fond EU iz kog se onda nagradjuju oni koi koriste ciste tehnologije, kao i rzvoj istih.Zar neko moze da pomisli da EU nezna sta je cista tehnologija a sta Jeftinija ali prljava.Ko zivi u Kostolac ;Bot, K.M shvatice

(sreda, 07. nov 2012, 16:40) - anonymous [neregistrovani]

podstrekac

Lepo je kada se moze izneti licno misljenje. Medjutim kad se neko izjasnjava kao poznavalac materije eeee.Strja proizvedena na ovaj nacin kosta 0,23 € centa.Kompletna proizvodnja ide u izvoz u EU koja placa ovih 0,23 cent. Srbija ubira porez na promet ,ne tako mali.ali kw ne kosta 500 € vec 1500-2000 u zavisnosti od marke opreme koja se ugradjuje.Ovo je komentar jednog koi ovog momenta radi taj posao.1kw x 1550 x o,23 = 365,50 € godisnje.

(sreda, 07. nov 2012, 16:09) - Markovic A. [neregistrovani]

Kriticar

Svi oni koji ovo kritikuju apsolutno su u pravu. Ja sam radio solarne panele polovinom 90-ih. Izrada panela, a kasnije merne i regulacione opreme, baterija je veoma skupa.
El. energija dobijena ovom metodom je veoma skupa. Nemam nista protiv da se proizvodi zelena el. energija kod nas. Problem je u tome sto ce se ona kod nas i prodavati, ovom siromasnom narodu po ceni 70 evrocenti.
Jeftina struja iz termoelektrana i hidroelektrana ce se izvoziti da bi zapad imao mnogo jeftiniju struju, a mi da se trujemo pepelom.

(sreda, 07. nov 2012, 15:39) - Bojan [neregistrovani]

Zelena energija!!!

Imam utisak da pojedinci samo cekaju da kritikuju i napadaju svaki projekat.Ponekad covek ima utisak da u Srbiji vlada tolika kolicina negativne energije da to nije normalno.pa podrzimo jednom u zivotu i ovakve investicije,nece sto bi nas narod rekao niko nista da odnese iz Srbije !

(sreda, 07. nov 2012, 14:19) - Stefan Garovic Danielsson [neregistrovani]

Student ekologije Kopenhagen

Potpisujem komentar Filipovic Ivana!

(sreda, 07. nov 2012, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

zracenje 40% jace

ne grije tudje sunce ko sto nase grije