Читај ми!

Ruski gas za energetsku stabilnost

Srpski i ruski ministri energetike potpisali sporazum o isporukama prirodnog gasa iz Rusije, koji će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije. Sporazum je znak da će Srbija biti energetski bezbedna u gasnoj privredi, kaže ministarka Zorana Mihajlović. Postoje perspektive za povećanje robne razmene dve zemlje, rekao ruski ministar Aleksandar Novak.

Predstavnici vlada Rusije i Srbije potpisali su u Beogradu sporazum o isporukama prirodnog gasa Srbiji, koji će doprineti energetskoj stabilnosti Srbije i omogućiti sigurnost isporuke tog energenta u narednoj deceniji.

Sporazum su u Vladi Srbije, u prisustvu premijera Ivice Dačića, potpisali ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i ministar energetike u Vladi Ruske Federacije Aleksandar Novak.

Sporazum predviđa godišnju isporuku od pet milijardi kubika gasa Srbiji do 2021. godine, a mogao bi, kako se procenjuje, da doprinese da se s početka naredne godine cena gasa sa 470 dolara za 1.000 metara kubnih spusti na 420 dolara.

Ministarka Mihajlović je rekla da je današnji sporazum znak da će Srbija biti energetski bezbedna u gasnoj privredi i da će imati dovoljno gasa u budućnosti. Mihajlovićeva je dodala da je sporazum krovni na 10 godina, a da slede godišnji sporazumi o količinama i cenama između "Srbijagasa" i "Gasproma".

Ona je, takođe istakla da će projekat Južni tok dobiti status nacionalnog projekta i da očekuje da uskoro budu rešena proceduralna pitanja.

Ministarka je ukazala na veliki značaj investicija u srpsku energetiku, ne samo za taj sektor, već i za ceo prievredni razvoj zemlje.

Ruski ministar Novak je rekao da sporazum predviđa isporuku pet milijardi kubika gasa godišnje. "Pred nama je zadatak unapređenja saradnje u oblasti nafte, gasa, električne energije, agrara, kulture i drugih oblasti, rekao je Novak i naglasio da postoje perspektive za povećanje robne razmene dve zemlje.

"Obim ruskih investicija u ekonomiju i privredu Srbije biće milijardu dolara", dodao je Novak.

Uskoro strateški sporazum Srbije i Rusije

Premijer Dačić je rekao da će sporazum obezbediti dugoročnu isporuku gasa Srbiji i time u narednoj deceniji obezbediti stabilnost u isporuci tog energenta.

Dačić je naglasio da očekuje uskoro i potpisivanje strateškog sporazuma Srbije i Rusije, čiji će deo biti danas potpisani sporazum o gasu.

"Naš cilj je da to strateško partenerstvo bude operacionalizovano aktivnostima Vlade Srbije, jer je neophodno da inače nesporno istorijsko prijateljstvo i bliskost dve zemlje i naroda budu pretočeni u saradnju u svim segmentima društva", rekao je Dačić.

Premijer je zaključio da će sporazum o isporuci ruskog gasa biti još jedan korak u učvršćivanju odnosa Srbije i Rusije.

Dačić je rekao da se u narednom perodu očekuje realizacija više zajedničkih projekata tako da je sve spremno da sledećeg meseca bude otvorena revitalizovana rafinerija nafte u Pančevu.

"Očekujemo i zvanično je najavljeno da u decembru počnu radovi na izgradnji gasovoda Južni tok u Ruskoj federaciji", podsetio je predsednik Vlade Srbije i izrazio nadu da će taj naftovod uskoro početi da se gradi u Srbiji, što je veoma važan projekat za Srbiju i investicija vredna nešto manje od dve milijarde evra.

Premijer je rekao da se uskoro očekuje dogovor o ruskom kreditu za stabilizaciju budžeta Srbije kao i kreditu za srpske železnice. Prema njegovim rečima, za realizaciju takvih investicija bitno je da ruske banke budu prisutne u Srbiji, što bi bila adekvatna podrška povećanju obima robne razmene dve zemlje.

Dačić je ukazao da postoje velike mogućnosti za povećanje izvoza iz Srbije, posebno poljoprivrednih proizvoda, na rusko tržište. On je dodao da se očekuje završetak dogovora za učešće ruskih kompanija u strateškom partnerstvu za Železaru Smederevo, kao i kupovinu drugih preduzeća, kao što je fabrika vagona.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво