Читај ми!

Dve trećine "hitnih" javnih nabavki

Javne nabavke u Srbiji odlikuje veoma nizak nivo transparentnosti, ocenila pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke Danijela Bokan. Više od dve trećine ugovora sklopi se po hitnom postupku i samo sa određenim ponuđačem u pregovaračkom procesu, istakla Bokan.

Pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke Danijela Bokan rekla je da javne nabavke u Srbiji odlikuje "veoma nizak nivo transparentnosti", dodavši da se 68 odsto ugovora sklopi po hitnom postupku i samo sa određenim ponuđačem u pregovaračkom procesu.

"Postoje, međutim, i pozitivni primeri koji bi trebalo da posluže kao uzor ostalima na koji način bi trebalo sprovoditi javne nabavke", rekla je Bokanova.

Kako je istakla,  najbolje rezultate u pogledu transparentnosti i konkurencije procesa javnih nabavki u kategoriji državnih javnih preduzeća, prema analizi Uprave za javne nabavke, ostvarilo je preduzeće "Nacionalni park Tara" iz Bajine Bašte sa 5,6 ponuda po postupku i bez sklopljenih ugovora sa samo jednom ponudom.

Na konferenciji koja je bila posvećena najtransparentnijim naručiocima u procesu javnih nabavki u prvoj polovini 2012. godine, saopšteno je takođe da je među zdravstvenim ustanovama najveću transparetnost i konkurenciju ostvario "Dom za smeštaj odraslih lica Kulina" sa pet ponuda po ugovoru i bez pregovaračkih postupaka.

U kategoriji javno-komunalno preduzeća najuspešnija je bila "Direkcija za izgradnju opštine Paraćin" sa 4,2 ponude po postupku.

Od organa gradske i opštinske uprave najuspešniji je bio Crveni krst Novog Sada - gradska organizacija, sa 10 ponuda po ugovoru i bez sklopljenih ugovora sa samo jednim ponuđačem.

U kategoriji organa državne uprave najbolje rezultate pokazala je Kancelarija za evropske integracije sa 6,7 ponuda po ugovoru.

Bokanova je ukazala i da se velikom broju slučajeva ugovori već godinama sklapaju uvek sa istim ponuđačem, što su primeri koje će ova uprava ubuduće morati detaljnije da ispita.

Ona je najavila da će Uprava do kraja godine svojim strankama omogućiti dobijanje saveta putem elektronske pošte, a takođe će moći da koriste i dodatne telefonske linije za konsultacije.

Prema njenim rečima, ovakve usluge uvode se jer se očekuje da će novi Zakon o javnim nabavkama uneti veliki broj izmena u tom postupku, pa će biti mnogo zainteresovanih da se pravovremeno o tim izmenama informišu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи