Читај ми!

Kalanovićeva: Suzbiti sivu ekonomiju

Siva ekonomija u Srbiji na nivou od oko 40 odsto, kaže ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović. Najviše onih koji rade na crno u oblasti malih preduzeća i preduzetnika, kaže Kalanovićeva.

Na tribini "Siva ekonomija, socijalno-ekonomski problem u Srbiji" ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je da je, prema podacima kojima raspolaže, siva ekonomija u Srbiji na nivou od oko 40 odsto.

Kalanovićeva je najavila da će uskoro biti predstavljen novi zakonski predlog po kojem će zaplenom robe na 45 dana biti sankcionisani oni koji iz sive ekonomije ne pređu u legalne tokove do 2013. godine, a ukoliko to ne učine ni u roku od 45 dana roba će im biti trajno zaplenjena.

Govoreći o nivou sive ekonomije u Srbiji, na tribini "Siva ekonomija, socijalno-ekonomski problem u Srbiji", ona je rekla da neki pominju podatak o učešću većem od 50 odsto, ali da se ona sa time ne bi složila i da je prema podacima kojima raspolaže siva ekonomija na nivou od oko 40 odsto.

"U Švajcarskoj je siva ekonomija na nivou od oko 8,1 odsto, u SAD 6,7 odsto, a u zemljama u susedstvu, na primer Sloveniji između 20 i 22 odsto", navela je Kalanovićeva.

Ona je istakla da je za suzbijanje te pojave neophodan set različitih mera - olakšanje poslovanja i oštrija kontrola.

Ministarka je rekla da nije sigurna da samo smanjenje poreza i doprinosa može da dovede do značajnog smanjenja sive ekonomije odnosno da do toga ne može dovesti jedna izolovna mera.

Kao primer navela je odluku o smanjenju poreza i doprinosa iz maja 2011. godine koja je trebalo da dovede do toga da se radnici iz sive zone prevedu u legalne tokove.

"Nekih rezultata jeste bilo, došli smo do cifre od 10.000 radnika", dodala je Kalanovićeva i istakla da i uprkos drastičnom smanjenju poreza i doprinosa nije bilo značajnog smanjenja sive ekonomije.

Ona je izrazila očekivanje da će se nova vlada ozbiljnije pozabaviti reformom inspekcijskog sistema budući da postoji veliki broj inspekcija, a mali broj izvršilaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи