Čitaj mi!

Šteta od suše veća od milijardu evra

Procenjena šteta od suše veća od milijardu evra, rekao premijer Ivica Dačić. Rebalansom budžeta, oko deset milijardi dinara biće usmereno u poljoprivredu, istakao Dačić. Šteta od požara tokom jula i avgusta oko 30 milona evra, rekao Predrag Marić.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je procenjena šteta od suše oko milijardu evra i najavio da će rebalansom budžeta u poljoprivredu biti usmereno oko deset milijardi dinara.

"Po našim procenama, odnosno procenama lokalnih štabova, samo šteta od suše veća je od milijardu evra i videćemo na kraju da li će biti milijardu i po. Šteta je daleko veća nego što bi nas koštalo ulaganje u sistem navodnjavanja", rekao je premijer, na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, ići će se, i na praštanje dugova poljoprivrednicima, regulisanje stanja na tržištu i sprečavanje rasta cena hrane intervencijama iz Robnih rezervi.

"Učinićemo sve da neutrališemo posledice suše, ali to nam je nauk da moramo da gradimo sisteme za navodnjavanje, jer za milijardu i po evra mogli smo da izgradimo najbolji sistem za navodnavanje u ovom delu Evrope", rekao je Dačić. 

Podnoseći izveštaj, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da je šteta od požara na otvorenom tokom jula i avgusta ove godine bila oko 30 milona evra, a od početka godine oko 50 miliona evra. 

Marić je na sednici, kojoj je predsedavao komandant Repubičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić, precizirao da je u 2012. godini zabeleženo 18.115 požara na otvorenom prostoru, a gorelo je 20.238 hektara šume, 8.549 hektara livada i niskog rastinja, 260 hektara voćnjaka i vinograda i 1.602 hektara strnih useva. 

On je upozorio da, zbog klimatskih promena, broj požara na otvorenom iz godine u godinu raste, navodeći da je u 2007. godini bilo osam velikih šumskih požara, u 2011. godini 14, a u 2012. godini 20 velikih šumskih požara.

Podnoseći izveštaj o stanju odbrane od šumskih i požara na otvorenom prostoru u periodu jul-avgust 2012. godine, Marić je rekao da je u požarima na otvorenom ove godine poginulo 16, a povređeno 79 osoba, a u gašenju je svakodnevno učestvovalo oko 700 vatrogasaca, od ukupno 3.000, koliko ih ima u Srbiji.

"Potrebno je bolje opremiti vatrogasce i primiti još 500 vatrogasaca u 2013. godini, što će koštati oko pet miliona evra na godišnjem nivou i tri miliona za opremanje na trogodišnjem nivou", rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, problem je i činjenica da Srbija za gašenje požara raspolaže samo sa dva helikoptera MUP-a, tri helikoptra vojske i tri aviona poljoprivredne avijacije i da postoji još nekoliko helikoptera koji se mogu modifikovati za gašenje požara. 

"Naš problem je dejstvo iz vazduha u početnoj fazi požara i ta podrška mora da se pojača pošto se mnogi od ovih požara ne bi razbuktali da je bilo boljeg dejstva iz vazduha u početnoj fazi", objasnio je Marić.

Marić je upozorio i na činjenicu da u Srbiji nema dovoljno protivpožarnih puteva i proseka, posebno u šumama u privatnom vlasništvu, i naglasio da se mora napraviti plan njihove izgradnje sa rokom realizacije. 

Sednici su prisustvovali ministri Jovan Krkobabić, Verica Kalanović, Milan Bačević, Ivan Mrkić, Velimir Ilić, Milutin Mrkonjić i Bratislav Petković. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 07. sep 2012, 19:16) - dete sa sela [neregistrovani]

novac u prave ruke

odlican komentar.hvala na ovako sazetom tekstu.pozdrav

(petak, 07. sep 2012, 15:48) - anonymous [neregistrovani]

Provereno

Recept za rešenje ekonomske krize
Evo šta je Oland uradio za 2 meseca od kako je na vlasti:
100% je ukinuo protokolarna vozila i prodao ih na aukciji.
Prihod je namenjen za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima.
Objavio je i dokument koji sadrži 12 alineja gde svim državnim preduzećima ukida službena vozila. Oland veruje da svaki privrednik koji zarađuje 600.000 evra godišnje, ili više, može da kupi automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran, a državnim preduzećima i ne trebaju takvi ljudi...
Pažnja. Ovako se dobija 345.000.000 ?,koji će biti od 15. avgusta ove godine investirani u nove istraživačke institute modernih tehnologija i opet, PAŽNJA, zaposlio je 2560 mladih naučnih istraživača. Šira javnost jedino zna da je odbio upis fiskalnog pravila u ustav, jer je to kao glupo, ali je urgentnim predsedničkim dekretom za 75%, povećao porez svim porodicama, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje 5 miliona evra. Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni budžet, ove godine će zaposliti 59,870 nezaposlenih obrazovanih kadrova, a od 1. septembra 6900 i od 1. oktobra još 12500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.
Opet PAŽNJA. Crkvi je ukinuo potporu u iznosu od 2,3 milijarde evra, kojima je rimokatolička crkva finansirala privatne liceume i škole. To je novac kojim će se graditi 4500 državnih dečjih vrtića i 3600 osnovnih škola.
On je uveo i poreske olakšice na "bonus kulture", na primer, bibliotekama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva diplomirana stručnjaka biće sasvim oslobođeni poreza.
Ukinuo je vladine i državne novine, revije, fondacije i izdavačke kuće...
Zamenio ih je klubovima ili zadrugama koje promovišu razvoj preduzetništva s većom dodatnom vrednošću.
Bankama koje investiraju razvoj domaće privrede daće poreske olakšice, a bankama, koje se bave samo novčanim transakcijama će ih povećati.
Snizio je plate svim državnim službenicima za 25%, do 33% poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima, koji zarađuju više od 800.000 ? godšnje - za 40%!
Sa 4 milijarde uštede, finansiraće socijalne kategorije. Samohrane majke će imati olakšice u prvih 5 godina deteta, a druge, s malo starijom djecom, 3 godine. Dobijaće redovan zajamčeni dohodak, ali ne samo 500 ? (kao u Sloveniji, a Srbiju da i ne pominjem).
Sve navedeno ne dotiče ni 1 cent iz državnog budžeta Cela Evropa se boji ovih šokantnih mera. A rezultati:inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u posle posle tri godine.
( fragmentarni prevod teksta autora B.Žabjeka)