"Severni tok" do Britanije?

Ruski državni naftni gigant "Gasprom" planira da proširi svoj baltički gasovod "Severni tok" do Velike Britanije, piše ruska štampa. "Severni tok" je najduži gasovod na svetu, koji ide ispod mora i predstavlja novu maršutu za izvoz ruskog gasa u Evropu.

Naftni gigant "Gasprom" u ruskom državnom vlasništvu planira da proširi svoj baltički gasovod "Severni tok" do Velike Britanije, piše ruska štampa.

"Severni tok" je projekat u koji je uloženo više milijardi dolara i kojim se ruski gas transportuje ispod Baltičkog mora do Nemačke, prenosi Itar Tas.

Prva od dve linije gasovoda puštena je u rad novembra 2011. godine i imaće godišnji kapacitet od 27,5 milijardi kubnih metara. "Severni tok" je najduži gasovod na svetu, koji ide ispod mora i predstavlja novu maršutu za izvoz ruskog gasa u Evropu.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je britanska kompanija "Britiš petroleum" izrazila interesovanje za produženje gasovoda, iako zasad, nisu postignuti nikakvi dogovori, pišu RIA Novosti.

"Gasprom" je vlasnik 51 odsto udela u "Severnom toku", dok nemačke kompanije "Vinteršal" i E.ON drže po 15,5 odsto udela. Holandski "Gasuin" i francuski GDF vlasnici su po devet odsto akcija gasovoda.

Akcionari "Gasproma" izabrali su novi odbor direktora, koji broji 11 članova. Zamenik izvršnog direktora kompanije Vitalij Markelov izabran je u odbor direktora po prvi put, dok su drugi direktori bili članovi odbora i ranije.

Za predsednika odbora direktora reizabran je Viktor Zubkov. Ostali članovi su zamenik direktora "Gasprombanke" Andrej Akimov, bivši ministar za nekretnine Farit Gazizulin, šef "Gaspromovog" odeljenja za ekonomske i cenovne procene Jelena Karpel, direktor "Kazenergije" Timur Kulibajev.

Članovi odbora su i rektor Akademije za ekonomiju i javne usluge Vladimir Mau, izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler, predsednik Pravnog fakulteta Univerziteta u Sankt Peterburgu Valerij Musin, šef administracije "Gasproma" Mihail Sereda i bivši ministar energetike Igor Jusufov.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 30. jun 2012, 11:42) - anonymous [neregistrovani]

Неверни Тома

Па ваљда руска држава. Не гледајте само холивудске филмове, вратите се у стварност.

(subota, 30. jun 2012, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

Severni tok

Nord Stream (Severni tok) nije najduzi gasovod na svetu, najduzi je Yamal Europe pipeline, koji se proteze od Zapadnog Sibira do Nemacke, on celom duzinom ide kopnenim putem . Nord Stream je napravljen da preko Severnog mora zaobidje Belorusiju. Ovaj gasovod celim tokom ide preko mora, spaja direktno Rusiju i Nemacku.

(subota, 30. jun 2012, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

eh

Taj deo sto je u ruskom drzavnom vlasnistvu, bas se pitam ko uzima te pare.

(subota, 30. jun 2012, 08:34) - anonymous [neregistrovani]

(:

Severni tok do Britanije, ali je Srbija do Tokija!