Читај ми!

Otvorena "Fijatova" fabrika u Kragujevcu

Kompanija "Fijat automobili Srbija" otvorila u Kragujevcu novu fabriku. "Fijat" izabrao Srbiju zbog privlačnog okruženja za strane investicije, rekao prvi čovek grupacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markione. Novootvorena fabrika jedna od najmodernijih u svetu, rekao premijer Mirko Cvetković.

U Kragujevcu je otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija" (FAS), zajednički projekat Vlade Srbije i italijanskog "Fijata". To je najveća investicija u Srbiji u proteklih nekoliko decenija, vredna oko milijardu evra, od koje se očekuje da značajno doprinese oporavku domaće privrede.

Na prvi model "fijata 500 L" potpisali su se premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, prvi čovek grupacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markione i generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara.

Premijer Mirko Cvetković istakao je da će novootvorena fabrika "Fijat automobili Srbija" (FAS), jedna od najmodernijih fabrika automobila u svetu, ekskluzivni model proizvoditi u Srbiji.

Cvetković je rekao da će zajednički projekat Vlade Srbije i "Fijata" podići ugled naše zemlje i doneti profit "Fijatu", ali i Srbiji kao partneru u tom poslu.

Premijer Cvetković je na svečanom otvaranju fabrike FAS naglasio da je investicija od milijardu evra u tu fabriku verovatno najveća investicija u bilo koji proizvodni kapacitet u Srbiji uopšte, a nekoliko decenija unazad sigurno, i dodao da će u punoj proizvodnji biti zaposleno 2.500 radnika i još 10.000 posredno.

Generalni direktor grupacije "Fijat Krajsler" Serđo Markione rekao je da su otvaranjem nove fabrike uspešno završene intenzivne pripreme duže od tri godine, a današnji dan predstavlja novi početak za tu potpuno redizajniranu fabriku i najmoderniji industrijski pogon sa najsavremenijom tehnologijom "Fijata".

Prema njegovim rečima, u punom kapacitetu u fabrici će se proizvoditi oko 200.000 automobila godišnje, a novi model "fijat 500 L" pojaviće se na tržištu sledeće jeseni.

Markione je istakao da je "Fijat" izabrao Srbiju za ulaganje zbog privlačnog okruženja za strane investicije, jake industrijske tradicije i mlade, visokokvalifikovane radne snage.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da je današnji dan u kome je otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija" izvanredan i da je dobro što se "Fijat" vratio kući.

"Ovo je izvanredan dan za Kragujevac, Šumadiju, ali i čitavu Srbiju, jer bez izvozne privrede Srbija ne može da se stabilizuje", rekla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović, koja je i vršilac dužnosti predsednika Republike, rekla je da je sada "Fijat" na potezu, koji treba da pokrene i serijsku proizvodnju novog modela "500 L"

"Ako planirani broj automobila i krene i ima sve one performanse o kojima smo danas slušali, sigurno da je divno što se 'Fijat' vratio kući", rekla je Đukić Dejanović.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je današnji dan jedan od najvažnijih za taj grad, jer se dogodilo ono što su građani Kragujevca i sanjali.

"Dobili smo fabriku kakve nema u Evropi i svetu, a dobili smo i novi model automobila", rekao je Stevanović i dodao da će, pored proizvodnje automobila, otvaranje "Fijatove" fabrike u Kragujevcu doprineti i zapošljavanju građana i početku razrešavanja velikih problema u godinama krize.

Stevanović je rekao da je gradska uprava finansirala rekonstrukciju ulica za potrebe nove fabrike, kao i da je tu fabriku oslobila lokalnih taksi i poreza i dodao da je neophodno da se završe radovi na povezivanju Kragujevca s Koridorom 10 i da se izgradi južna obilaznica.

Inače, Vlada Srbije i "Fijat" 29. septembra 2008. potpisali su ugovor o osnivanju kompanije "Fijat automobili Srbija".

U zajedničkom privrednom društvu, gigant iz Torina ima 67, a država Srbija 33 odsto udela. U istoj srazmeri je ta velika investicija u Srbiji finansirana, a po istom principu deliće se i prihodi.

Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju oko 200.000 vozila.

Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Kao podrška FAS-u u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni "Fijatovi" dobavljači i kooperanti: "Manjeti Mareli", SIGIT, HTL i "Džonson kontrol", koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, a nju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Kompanija "Fijat-Krajsler" je početkom februara saopštila da će početna cena modela "500 L" biti oko 16.000 evra, a da će se proizvoditi dve benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво