Читај ми!

Nova fabrika u Kragujevcu

"Fijat Automobili Srbija" otvara novu fabriku vozila u Kragujevcu. Novi model automobila "fijat 500 L" proizvodiće se u fabrici površine milion i 400 hiljada kvadrata.

Kompanija "Fijat Automobili Srbija" otvara u ponedeljak novu fabriku vozila u Kragujevcu. Biće to najveći fabrički kompleks te vrste u Jugoistočnoj Evropi.

Kompanija "Fijat Automobili Srbija" osnovana je krajem 2008. godine kao zajedničko privredno društvo u kojem "Fijat" ima 67, a Republika Srbija 33 odsto vlasništva.

Tri i po godine od potpisivanja ugovora, novi model automobila "fijat 500 l" proizvodiće se samo u Kragujevcu u novoj fabrici površine milion i 400 hiljada kvadrata.

Kako je ranije za RTS najavio direktor "Fijat automobila Srbija", serijska proizvodnja počinje krajem maja.

Generalni direktor "Fijat automobila Srbija" Antonio Ćezare Ferara kaže da je u fabrici sve spremno za proizvodnju novog modela.

"'Fijat 500 l' sastoji se od oko 5.000 delova i gotovo svi će se proizvoditi u kooperantskim fabrikama u Srbiji", rekao je generalni direktor. U Fabriku u Kragujevcu uloženo je više od milijardu evra. Instalirana je najmodernija oprema koja se prvi put primenjuje u "Fijat grupaciji".

Koordinator projekta FAS Nebojša Zdravković rekao je da je fabrika projektovana da proizvodi 300.000 automobila ili više. Prema njegovim rečima, na toj istoj platformi mogu da se proizvode dva ili više modela.

Na proizvodnji novog modela "fijat 500 l", biće angažovano 2.400 radnika. Oni su prošli obuku u "Fijatovim" fabrikama u inostranstvu.

Zoran Marković iz Sindikata FAS-a kaže da očekuju da će radnici imati mnogo bolje uslove za rad, a očekuju i veće zarade za sve koji trenutno rade u fabrici "Fijat automobili Srbija".

Posla će biti i kod kooperanata. Sedam najvažnijih "Fijatovih" dobavljača, u svojim fabrikama zaposliće oko 1.000 ljudi. Za potrebe nove fabrike urađena je i kompletna putna infrastruktura.

"Uradili smo svih šest ulica u dogovoru sa 'Fijatom', u rokovima, koji su definisani. U izgradnji su još tri mosta, koji će se završiti do prvoga maja", naveo je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Posle gotovo šest decenija, Srbija dobija novu fabriku automobila. A od dolaska "Fijata", građani očekuju mnogo.

Sa "Fijatom" je i počeo razvoj auto-industrije u našoj zemlji danas umesto popularnog "fiće", "fijat 500 l", od čijeg se izvoza na evropsko i američko tržište, već u narednoj godini, očekuje prihod od milijardu tri stotine miliona evra.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се