Читај ми!

Kako napuniti budžet

Za prva dva meseca minus u državnoj kasi premašio je 37 milijardi dinara. Stručnjaci upozoravaju da država mora da nađe način da efikasnije naplaćuje postojeće poreze i doprinose.

Za ovu godinu Vlada Srbije računa sa 140 milijardi dinara deficita. Međutim, već za prva dva meseca minus u državnoj kasi premašio je 37 milijardi. U Ministarstvu finansija pojašnjavaju da je u budžet u februaru stiglo manje novca od PDV-a i akciza, pre svega zbog privremenog obustavljanja proizvodnje i štednje struje zbog mraza.

Bez obzira na to, stručnjaci upozoravaju da država mora da nađe način da efikasnije naplaćuje postojeće poreze i doprinose.

"Propast velikog broja preduzeća, rast broja nezaposlenih, izbegavanje plaćanja doprinosa u potpunosti ili prijavljivanje niže osnovice, propusti u procesu prikupljanju doprinosa i rast broja penzionera – uticali su na to da doprinosi godinama nisu dovoljni da obezbede redovnu isplatu penzija", navodi državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike Radina Todović.

Četvrtina republičkog budžeta se troši za isplatu penzija i naknada. Jedino trajno rešenje je rast privrede i veća zaposlenost, a u međuvremenu bolja naplata poreza.

Prvi korak je učinjen objavljivanjem spiskova najvećih dužnika. Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević kaže da je to imalo efekta. "Već u januaru smo zabeležili prihod veći za devet odsto u odnosu na projekciju Ministarstva finansija", kaže Radosavljević.

Sledeći korak, od kojeg se mnogo očekuje, biće uvođenje obaveze bankama da spreče isplatu zarade, ako nisu plaćeni porezi i doprinosi.

"Od 1. jula svi zaposleni u ovoj zemlji biće sigurni da će im, onog časa kada im poslodavac uplati zaradu, biti uplaćeni i doprinosi koji im pripadaju", kaže Dragutin Radosavljević i dodaje da banke to moraju da poštuju.

"Koliko ja imam informaciju od udruženja banaka i banaka, nema nikakvog protivljenja toj odluci", navodi Radosavljević.

Međutim, u Udruženju banaka tvrde drugačije. "Učinićemo sve da naše banke ne rade posao koji nije njihov", kaže Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka.

"Najdržavniji posao je naplata poreza i neprirodno je rešenje da Poreska uprava taj posao daje bankama. To nije ni funkcionalno, ni opravdano i nadam se da to banke neće raditi", navodi Dugalić.

Zakon predviđa novčanu kaznu i za odgovorno lice i za banku koja ne spreči isplatu zarade bez plaćenih dopinosa, pojašnjavaju u Poreskoj upravi.

Novina je i da će poslodavci od jula, umesto na četiri, sve doprinose uplaćivati na jedan račun i tako plaćati manju proviziju bankama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво