Читај ми!

Farma solarnih ploča

Izrael je pionir u razvoju solarne tehnologije i lider u njenoj primeni. Nedaleko od Jerusalima izgrađena je prva farma solarnih ploča na svetu, sa koje se dobija i struja i topla voda.

Sektor solarne energije u svetu - raste po stopi od 40 odsto godišnje. Izrael je pionir u razvoju solarne tehnologije i lider u njenoj primeni.

Na pola puta između Tel Aviva i Jerusalima, u Izraelu je izgrađena prva farma solarnih ploča - kapaciteta 250 kilovata.

Ogledala sunčevu svetlost usmeravaju ka prijemniku, a dobijena energija koristi se i za proizvodnju struje i grejanje vode - što je prvo takvo solarno polje u svetu. Struja i topla voda dostavljaju se u 250 domaćinstava.

"Ova mašina je sedam puta efikasnija od bilo koje druge solarne ploče u svetu, jer koristi više od 70 odsto dobijene sunčeve energije. Dobijenom energijom zagrevamo vodu u rezervoaru gotovo do ključanja, čime su zamenjeni gas, dizel i druga goriva", kaže Roj Segev iz "Zenit solara".

U obližnjem naselju, bojleri su rezervna varijanta, jer i u danima bez sunca solarna farma omogućava da se zagreje dovoljno vode za jedan dan. "Za rad ploča punom snagom najvažniji je vedar dan. Ovo rešenje je isplativo i za zemlje, koje su severnije od Izraela", kaže Roj Segev.

Ulaganjem u solarnu energiju, Izrael je poboljšao geopolitički položaj, smanjio zavisnost od nafte iz arapskih zemalja - sa kojima ima složene odnose.

Procenjuje se da sunce može da proizvede 10.000 puta više energije nego što je na zemlji to potrebno. Budućnost solarne energije zavisi od njene primene, ali i od potrebe razvijenih i zemalja u razvoju da smanje zavisnost od nafte. I upravo je ta zavisnost jedno od ključnih bezbednosnih pitanja za Izrael.

Za razvoj zelenih energija, izraelska vlada dala je privlačne uslove investitorima, pa na svakih sedam dolara stranih investicija - država daje tri dolara.

"Vlada Izraela želi 100 novih kompanija i naučnih projekata u oblasti zelene energije. Vlada će u to uložiti 400 miliona dolara", kaže Artur Kol iz Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Zemlja sa oskudnim resursima, ali sa 4.000 sunčanih sati godišnje - gradi solarne elektrane, snage 180 megavata. To će pomoći da do kraja decenije, sedam miliona Izraelaca desetinu električne energije - dobija iz obnovljivih izvora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара