Читај ми!

"Alstom" gradi metro u Beogradu?

Francuska kompanija "Alstom transport" očekuje da će sklopiti ugovor o izgradnji metroa u Beogradu i da će tim projektom započeti poslovanje na Balkanu, rekla potpredsednica kompanije Paskal Grase.

Potpredsednica "Alstom transporta" Paskal Grase izjavila je da  francuska kompanija "Alstom transport" očekuje da će sklopiti ugovor o izgradnji metroa u Beogradu i da će tim projektom započeti poslovanje na Balkanu.

"Projekat izgradnje beogradskog metroa je na početku i tek predstoje razgovori između naše kompanije i Grada Beograda o mogućem ugovoru", rekla je Grase u intervjuu agenciji Beta.

Ona je istakla da francuska kompanija koja posluje na svim kontinentima, planira da posluje i u zoni gde do sada nije bila prisutna, na Balkanu, za šta je prava prilika učešće u izgradnji beogradskog metroa.

O projektu metroa u Beogradu ona je govorila u kancelariji u sedištu" Alstom transporta" u pariskom predgrađu Sen-Uen u kome radi 5.000 ljudi.

Predstavnici vlada Srbije i Francuske i Grada Beograda potpisali su 18. novembra u Beogradu Memorandum o namerama za gradnju metroa u Beogradu, a takav dokument su istog dana potpisali i Grad Beograd i "Alstom transport".

Pripreme studija za projekat izgradnje beogradskog metroa, prema rečima potpredsednice za razvoj i strategiju "Alstom transporta", rađene su 2007. i 2008. godine, ali je izrada detaljnije studije počela krajem septembra 2011. i radi je francuska inženjerska firma "Ežis", a finansijer je francuska vlada.

Uloga "Ežisa" je, prema njenim rečima, da utvrdi potrebe Beograda i uskladi ih sa tehničkom i industrijskom izvodljivošću.

"Ceo projekat se procenjuje na oko milijardu evra, ali to je okvirna procena, a naš deo trebalo bi da bude 40 odsto, što je za "Alstom" značajna cifra", otkrila je Grase.

Očekivanja su, kako je rekla, da Alstom, osim vozova, obezbedi i signalizaciju, elektrifikaciju i šine za beogradski metro, a da u ceo projekat budu uključene i srpske firme. 

Grase je rekla da će početak izgradnje metroa zavisiti od toga kada će biti postignut dogovor između "Alstoma" i Grada Beograda, odnosno potpisan ugovor o projektu što će, prema njenim rečima, biti materijalizacija strateškog partnerstva dve zemlje koju su 8. aprila 2010. godine ugovorili predsednici Francuske i Srbije, Nikola Sarkozi i Boris Tadić.

"Alstom transport" je prisutan u više od 60 zemalja i zapošljava 27.000 ljudi. Između ostalog, proizvodi brze i vozove veoma velike brzine (više od 300 kilometara na sat).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво