Čitaj mi!

Strah od kredita

Iako su banke povećale limite za zaduživanje, interesovanje građana za kredite nije poraslo. Prema novim propisima, ukoliko uzmete kredit, dovoljno je da član domaćinstva odvoji od zarade minimum potrošačke korpe od 14.000 dinara, a da preostali deo bude raspoloživ za otplatu rata.

Već tri meseca banke same utvrđuju lični kreditni rejting klijenata. Sada je dozvoljeno da visina rate može da bude i veća od 50 odsto zarade. Ipak, liberalniji propisi nisu povećali nivo zaduženosti stanovništva, koji je skoro godinu dana na oko 5,4 milijarde evra.

Prema novim propisima, ako želite kredit, dovoljno je da prvi član domaćinstva odvoji od zarade minimum potrošačke korpe od 14.000 dinara, a da preostali deo bude raspoloživ za otplatu rata. Neke banke su to iskoristile i povećale limit, posebno građanima sa većim zaradama.

Vojislav Stokić iz "Erste banke" objašnjava da se najpre izračuna kreditna zaduženost tako što se podeli ukupna mesečna obaveza sa ukupnim prihodom građana, što je u "Erste banci" u ovom trenutku do 70 odsto za stambene kredite, odnosno do 65 odsto za gotovinske i sve druge vrste kredita.

Nova regulativa podrazumeva mogućnost veće zaduženosti, ali niske zarade su učinile da ona mesečno raste za pola procenta.

"Nova metodologija je namenjena klijentima sa većim primanjima. Prilikom primene interne metodologije, uvek analiziramo klijenta od slučaja do slučaja. Novom metodologijom su sputani klijenti sa nižim primanjima", kaže Nenad Lučić iz "Folks banke".

Ipak, banke priznaju da su klijenti sa višim primanjima poželjni, ali ništa manje rizičniji.

"Matematička računica pokazuje da su oštećeni oni sa manjim primanjima, dok oni sa većim primanjima mogu da uzmu i veći kredit. Veći problem je kada dođe ta naplata, jer apetiti sa većim primanjima rastu", ističe Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

Polovinu kredita građana su uzeta je za kupovinu ili adaptaciju stanova. Zaduženost po tom osnovu bila bi i veća da Narodna banka nije uvela dodatno učešće od 10 procenata. To je usporilo zaduživanje, ali je smanjilo i rizike.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. sep 2011, 15:19) - anonymous [neregistrovani]

24 godisnjak

Postovani prijatelju kakve ima veze privilegija sa stanom koji sam nasledio.

(ponedeljak, 19. sep 2011, 09:12) - anonymous [neregistrovani]

Bojkot

Treba da bojkotujemo ove banke derikože.Propadamo od njih i povucimo ih sa sobom.Za jedan kredit uzmu nam sa kamatama još kredit i po. I gde je Narodna banka da nas zaštiti od njih i ko im to dade dozvolu za pljačkaško poslovanje.Neka nam vrate domaće banke.

(nedelja, 18. sep 2011, 23:29) - anonymous [neregistrovani]

Banke

Recite gradjanima sta je sa nasim bankama i koliko ih ima, kako ste gradjane obmanuli i opljackali a kako cete dalje to da radite.

(nedelja, 18. sep 2011, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

Ne uzimaj kredit

Imam 35 godina i kreditno sam se zaduzio. Jescu g jos 3 godine. Kasnio sam u otplati i imam mogucnost da izgubim stan koji mi je kupio otac. Privatni sam preduzetnik i drzava me "kolje". Savetujem svakom da ne uzima kredit i nepada na te legalne zelenaske fore. NIKAKO! Pre kredita sam ziveo normalno, sada nemogu da spavam.

(nedelja, 18. sep 2011, 21:34) - anonymous [neregistrovani]

kako se kaze

postovana nacionalna televizijo, vezano za ovaj prilog u dnevniku, osecam da je moja duznost da vam skrenem paznju da se na srpskome jeziku ne kaze ''vise rizniciji'' vec ''vise rizicni''

(nedelja, 18. sep 2011, 21:00) - anonymous [neregistrovani]

iii

imati posao i krov nad glavom u 24-oj je privilegija,a ne skromnost

(nedelja, 18. sep 2011, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

KREDITI

Imam 24 godine,krov nad glavom, posao i ne pada mi napamet da se zaduzujem.Kupujem samo za sopstvenu ustedjevinu banke mi nisu potrebne pa koliko mogu ali mirno spavam.Samo budite skromni postovani prijatelji i nista se ne bojte.