Hleb "sava" ne poskupljuje

U narednih šest meseci cena hleba "sava" trebalo bi da ostane 44 dinara, jer je sa pekarima dogovoreno da im se isporuči još jedna količina pšenice iz robnih rezervi.

Ministarstvo trgovine dogovorilo se danas sa Unijom pekara da se Uredba o proizvodnji hleba "sava" od brašna T-500 produži za još šest meseci po njenom isteku u martu, kako bi cena tog hleba i dalje ostala na maksimalnom nivou od 44 dinara.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević rekao je da je dogovoreno da se pekarima isporuči još jedna količina pšenice od predviđenog kontingenta od 100.000 tona iz robnih rezervi.

On je podsetio da je uredba obavezala pekare da 40 odsto dnevne proizvodnje mora biti od brašna T-500, gde je marža ograničena na 9,14 odsto, rok plaćanja na 20 dana, a maksimalna remitenda na pet odsto.

Predsednik Unije pekara Zoran Pralica precizirao je da je dogovoren kontingent isporuke od 50.000 tona pšenice navodeći da je ovoga puta povećana zainteresovanost pekara.

Pralica je dodao da se pekari nadaju da će posle nove žetve cena pšenice opasti tako da oni neće biti na gubitku ako hleb budu prodavali po 44 dinara.

Ministar Milosavljević rekao je da će sve predloge izneti Vladi naredne sedmice posle dodatnih razgovora sa pekarima na kojima će pokušati da u proizvodnju hleba od pšenice iz robnih rezervi uključi što više njih.

Unija pekara Srbije najavila je juče da bi do kraja meseca vekna belog hleba u proseku mogla da poskupi na 55 dinara, sa sadašnjih 38, odnosno 44 dinara.

Uskoro dovoljno šećera

Ministar Milosavljević najavio je i da će u narednih nekoliko dana objaviti meru koja će građanima omogućiti dovoljne količine šećera po prihvatljivim cenama. Međutim, nije želeo da govori o pojedinostim.

"Mnogi proizvodi i u sektoru agrara dostižu istorijske maksimume, raste i cena energenata", rekao je Milosavljević, istakavši da ministarstvo i vlada u skladu sa mogućnostima i resursima  "čine sve da građanima Srbije, uz dobru saradnju onima koji proizvode, omogući što je moguće prihvatljivije cene".

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 08. feb 2011, 14:17) - VBP [neregistrovani]

!

Kod mene u Backoj Palanci od danas je hleb 55 dinara. Hvala Vladi Srbije.

(petak, 04. feb 2011, 17:48) - anonymous [neregistrovani]

Робне резерве

На крају ћемо остати без робних резерви.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">