"Imlek" stvara nestašicu mleka

Ministar Saša Dragin optužuje "Imlek" da veštački stvara nestašicu mleka. Subvencije su male, uzvraća "Imlek". PKB najavio da bi mogao da otvori sopstvenu mlekaru, ako "Imlek" ne bude prihvatio da mleko otkupljuje po višoj ceni od sadašnje.

Nastavljaju se optužbe u trouglu proizvođač, najveći otkupljivač i Ministarstvo poljoprivrede. Nadležni ministar Saša Dragin optužuje "Imlek", koji posluje u okviru "Salford grupe", da veštački stvara nestašicu mleka i da je monopolista.

Ministar poljoprivrede naveo je i da "Salford" svuda u regionu otkupljuje mleko po 28 evrocenti, samo u Srbiji po 25. "Imlek" uzvraća optužbama da su subvencije koje Ministarstvo daje proizvođačima male i neredovne.

Rešenje je možda u najavi najvećeg proizvođača mleka u Srbiji, poljoprivredne korporacije Beograd, PKB-a, da će otvoriti svoju mlekaru, ako "Imlek" ne prihvati novi ugovor o povećanju otkupne cene mleka. U tome, kažu, imaju podršku gradonačelnika.

PKB, kao najveći proizvođač mleka u Srbiji, "Imleku" prosečno dnevno isporuči 172.000 litara mleka.

Generalni direktor PKB-a Milan Veljović objasnio je da su odmah pošto je Grad Beograd preuzeo PKB započeli pregovori sa "Imlekom", sa zahtevom da se otkupna cena mleka poveća sa 0,26 na 0,28 evra, dodajući da je ugovorom preciziran i mehanizam korekcije cena u slučaju promene uslova poslovanja na tržištu.

Veljović je potvrdio informaciju koju su predstavnici "Imleka" dali o državnim subvencijama proizvođačima mleka, navodeći da one u BiH i Crnoj Gori iznose 11 evrocenti, a u Hrvatskoj 12 evrocenti.

"U Srbiji država daje subvenciju od 1,5 dinar, odnosno 1,4 evrocenta, ali ne za svo mleko koje PKB proizvede nego samo za tri miliona litara po kvartalu", naveo je Veljović.

Dodao je da PKB kvartalno proizvodi više od 15 miliona litara, što znači da je "realna subvencija koju PKB dobija po litri isporučenog mleka manja od 0,25 evrocenti, što je skoro 50 puta manje nego što dobijaju proizvođači mleka u malopre pomenutim zemljama".

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 07. avg 2010, 22:46) - Posetilac [neregistrovani]

Ima

Poništiti privatizaciju, zbog neodgovornog raspolaganja strateškim proizvodom i sredstvima za rad. To je ta klauzula koju je potegla Grčka vlada. Pa onda tako redom.

(subota, 07. avg 2010, 22:42) - Posetilac [neregistrovani]

Bravo

Upravo tako.

(subota, 07. avg 2010, 21:03) - anonymous-Bec [neregistrovani]

Svi klicu Sramota

Pa staje vise u Srbiji "Sramota"? Monopolisti su operisani od te reci, za njih je moneta sve.

(subota, 07. avg 2010, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

SRAMOTA

eh da smo usli u EU pitala bih i ja onda da li bi smeli ovako bezobrazno da se ponasaju!Konkurencija je cudo!!! Pa to samo u Srbiji i postoji! Za ovakav bezobrazluk treba primeniti najostriju kaznu!Mnoge male bebe zive na tom mleku!Sram da ih bude!!!!

(subota, 07. avg 2010, 20:27) - Bandzi [neregistrovani]

Sramota

Bilo bi lepo da PKB otvori svoju mlekaru , jer IMLEk diktira otkupnu cenu mleka.

(subota, 07. avg 2010, 20:13) - Milovan [neregistrovani]

Nešto nije u redu (sa mnom)

Spadam u one građane ove i prethodnih država na ovom prostoru koji pamte mleko u staklenim bocama i kiselo mleko u staklenim teglicama sa staniol poklopcima i upadljivim kvadratnim simbolom PKB. U drugoj polovini 1960-ih pojavila su se tetrapak pakovanja plavo-bele boje i kvadratnim oznakama PKB. Sećam se i maloprodajne cene. Izvesno vreme je mleko prodavano paralelno u obe vrste pakovanja, u staklu 1,45 din. (uz zamenu boce) a tetrapak 1,50 din. Od te PKB-ove mlekare nastao je IMLEK kao rezultat OOURizacije što je na kraju dovelo do odvajanja IMLEK-a, FRIKOM-a i drugih celina od nekadašnje matične firme PKB radi lakše privatizacije.

Sada čujem da PKB hoće da pravi svoju mlekaru. Pa ako ono prethodno nije bila greška i suludost, već je normalno da PKB pravi mlekaru dva puta jer je prvu neko "utopio", onda priznajem da sa mnom nešto nije u redu, da me je vreme pregazilo i da sam ja definitivno čovek 20. veka. Znam samo da u tom slučaju vizionari 21. veka vode u propast poput Domanovićevog "Vođe". Srećom, moje je skoro prošlo - žao mi je dece koja će to sve kasno shvatiti.

(subota, 07. avg 2010, 19:17) - kikks [neregistrovani]

sramota

Danas sam bio u roda cash&cery marketu i mleka nema ni za lek,mogu vam reci da mi je bilo veoma naprijatno posto sam se setio vremena kada sam mleko gledao samo na dnevniku.Da li je moguce da drzava nema instrument kojim bi kaznjavala proizvodjace mleka,pa svedoci smo da je grcka vlada imala resenje za strajk kamiona....oduzeli vozila i licence pa su se expresno sutradan svi vratili na posao,a kod nas svako moze da se da se ponasa kako hoce i svi na celu sa vladom samo ih gledaju bez reakcije

sramota jedna

div id="adoceanrsvdcfhklggd">