Topliji stanovi, niži računi

Poput Evrope i Srbija sprema energetski pasoš za zgrade, pa oko milion stanova čeka obnovu radi uštede energije. Ubuduće, ako zgrada ne bude energetski efikasna ne može dobiti upotrebnu dozvolu.

Od uštede energije u zgradi u Evropi zavisi i tržišna vrednost stana. Ti podaci upisani su u energetski pasoš koji ima svaki objekat, a on će se uskoro izdavati i u Srbiji. Od 1. januara iduće godine, već u Beogradu, bez tog dokumeta, neće kažu, biti prometa nekretnina niti upotrebnih dozvola za nove zgrade.

Boljom izolacijom i ugradnjom nove stolarije u stanovima je zimi toplije najmanje pet stepeni, što smanjuje račune za struju i grejanje oko 15 odsto.

"U ovom trenutku u Srbiji je spremno oko milion stanova za rekonstrukciju koja se pretežno odnosi na energetsku efikasnost. Sa malim ulaganjima uštede su ogromne u milijardama", rekao je Goran Rodić iz Udruženja građevinara Privredne komore Srbije.

Rekostrukcija je neophodna jer je osim za nove zgrade, energetski pasoš predviđen i za stare. Banke već nude povoljne kredite, a u Vladi kažu da će do septembra izraditi pravilnike o energetski efikasnim objektima.

"Neće biti donet samo jedan pravilnik to je nešto što je po prvi put u jednom zakonu o gradnji i predviđeno u Republici Srbiji. Reč je o pet podzakonskoih akata kojima se uređeuje unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu", rekla je pomoćnik ministra prostornog planiranja Aleksandra Damnjanović.

EU propisala uštedu energije

Evropska unija od 2002. godine propisuje uštedu energije u zgradama koje strogo primenjuju zemlje članice.

"Ti propisi zahtevaju da sve novoizgrađene zgrade i objekti, dobiju dozvolu samo uz odgovarajući energetski sertifikat. Dakle, svaka nova zgrada mora da ispuni te zahteve, ako zgrada nije energetski efikasna ne može dobiti upotrebnu dozvolu", rekao je italijanski ambasador u Srbiji Armando Varikio.

Koriste se nove tehnologije u proizvodnji građeviskih materijala, električne opreme i grejnih uređaja. Naši građevinari tvrde da ne zaostaju za svetom i da sve više zidaju sa ekološkim materijalima. To su prirodni materijali na bazi termičke zaštite od gline, jute i trske.

U sklopu projektne dokumetacije građevinari će morati da urade i analizu energetske efikasnosti za objekat koji grade. Energetski pasoš izdavaće oni koji imaju licencu Inženjerske komore Srbije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 05. jul 2010, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

povoljni krediti ?

Pa nisu bas povoljni krediti za energetsku efikasnost koje odobravaju pojedine banke jer se kamate krecu najcesce od 11 % za kredite u evrima i sa jos vecom kamatnom stopom na kredite u dinarima i sa ratom koja ne sme da premasi 30% primanja a rokovi su za nasa primanja veoma kratki do 5 godina. Pa retko ko moze sa prosecnom platom od 30000 dinara da uzme neki veliki kredit, a to nije dovoljno da se sve popravi od fasade objekta pa do radova u stanu ili kucu, jer je potrebno jos vise novca od mogucnosti dobijenog kredita. Pa ko moze da uzme taj krediti kada smo citali da retko ko prima platu na vreme,banke vas nece cekati sa ratom kredita . Jedino su redovne primanja radnicima u javnom sektoru, penzionerimakojima se ne odobravaju krediti ako imaju preko 65 i 70 godina u zavisnosti od banke do banke a kako ce tek nezaposleni da isfinasiraju tu efikasnost ako to bude obavezno . Plasim se da ce zbog ovoga ako bude neki ostar zakon mnogi ostati bez domova jer bez upotrebne dozvole ne mozete ziveti u objektu.Treba predlagaci da razmisle da li je taj zakon bas potreban u ovo vreme velike nemastine kada je mnogima samo poskupljene struje veliki trosak, i kada niko ne moze biti siguran da za neki mesec nece ostati bez posla tj prihoda.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">