Konflikt Moskve i Minska

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio da se obustavi tranzit ruskog gasa za Evropu kroz tu zemlju, pošto je "Gasprom", zbog neisplaćenog duga, smanjio Belorusiji isporuke gasa za 30 odsto.

Pošto je ruski "Gasprom" smanjio Belorusiji isporuke gasa za 30 odsto zbog duga, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je da se obustavi tranzit ruskog gasa za Evropu kroz tu zemlju.

"Gasprom od spora pravi gasni rat", ocenio je Lukašenko, dodajući da gas neći ići u Evropu preko Belorusije sve dok "Gasprom" ne plati dug za tranzit.

Predsednik upravnog odbora ruskog koncerna Aleksej Miler obrazložio je smanjene isporuke gasa činjenicom da Minsk u protekla 24 sata nije preduzeo nikakve korake na izmirivanju duga za uvezen ruski gas, koji se procenjuje na bezmalo 200 miliona dolara.

Ministarstvo eneretike Belorusije je sinoć objavilo da će kompanija "Beltransgas" do 23. juna u potpunosti platiti gas dobijen u maju, dok će dug od 187 miliona dolara izmiriti do 5. jula.

Minsk, međutim, očekuje da "Gasprom" prvo izmiri svoje obaveze za tranzit gasa preko beloruske teritorije.

Zvanični predstavnik "Gasproma" Sergej Kuprijanov je ranije izjavio da je "Gasprom" jutros dobio pismo vice-premijera Belorusije Vladimira Semaška, u kome se najavljuje da će u slučaju daljeg smanjenja isporuka, Belorusija početi da uzima određene količine energenta koji Rusija izvozi gasovodom preko njene teritorije, "kako bi zadovoljila potrebe beloruske privrede".

Ukoliko Belorusija počne da zahvata gas iz količina namenjenih izvozu, "Gasprom" će učiniti sve da evropski potrošači ne budu oštećeni, izjavio je za novinare generalni direktor "Gasprom eksporta" Aleksandar Medvedev.

"Pripremili smo plan za slučaj da se beloruska strana ipak odluči da prekrši svoje tranzitne obaveze i posegne za gasom koji je namenjen evropskim potrošačima i učinićemo sve što od nas zavisi, moguće i nemoguće, da evropski potrošači ne budu oštećeni", istakao je Medvedev.

Medvedev je istakao da Belorusija za isporučeni gas duguje 192 miliona dolara.

"U slučaju da Minsk ne preduzme nikakve realne korake ka rešavanju problema, 'Gasporm' će i sutra nastaviti sa smanjenjem isporuka", upozorio je.

Preko Belorusije u Evropu odlazi oko 20 odsto ruskog gasa i obustavom bi bilo oštećeno oko šest odsto evropskih potrošača, pre svega u Litvaniji, Nemačkoj i Poljskoj.

Evropska komisija sazvala je hitan sastanak zbog gasnog konflikta Rusije i Belorusije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 22. jun 2010, 17:33) - anonymous [neregistrovani]

rešenje

Gasprom duguje 260 miliona Belorusiji, Belorusija duguje 192 miliona Gaspromu. Neka Gasprom uplati 68 miliona dolara Belorusiji i da se završi ovaj cirkus.

(utorak, 22. jun 2010, 16:18) - anonymous [neregistrovani]

gas

I Belorusi navikli kao i Ukrajinci, da ne placaju gas. Nema vise u modernom svetu nista dzaba.