Evropska komisija odobrila projekte

Odobrena dva projekta namenjena razvoju digitalne televizije i informacionog društva, koje je Ministarstvo za telekomunikacije podnelo Evropskoj komisiji. Ukupna vrednost projekata 25 miliona evra.

Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo Evropska komisija odobrila je dva projekta, namenjena razvoju digitalne televizije i informacionog društva, čija je ukupna vrednost 25 miliona evra, izjavila je u Beogradu ministarka Jasna Matić.

''Ministarstvo je prošle godine kod Evropske komisije apliciralo za dva projekta, koji su ovih dana preliminarno odobreni, i u toku je izrada projektne dokumentacije'', istakla je ministarka Matić.

Matić je kazala da je prvi deo projektne dokumentacije, namenjen digitalizaciji televizije, tj. nabavci opreme, završen i ovih dana će biti poslat Evropskoj komisiji na konačno odobrenje.

''Deo sredstava u iznosu od oko osam miliona evra biće usmeren na nabavku opreme, dok će ostatak od oko pet miliona evra biti utrošen na tehničku pomoć, podršku i promociju same digitalizacije'', rekla je Matić.

Matić je ocenila da je izuzetno značajno što je Evropska komisija rano odobrila projekte, jer će to omogućiti probno emitovanje digitalnog signala.

Kada je reč o opremi za prijem digitalnog signala koja je neophodna građanima, Matić je ukazala da je državnom strategijom predviđena pomoć za socijalno ugrožene porodice kako bi i dalje imali neometan prijem slike.

Drugi projekat se odnosi na informacino društvo i njegova je vrednost oko 12 miliona evra, ukazala je Matić.

''Konsultanti iz Evropske komisije su kod nas i zajedno radimo na definisanju projektne dokumentacije koja će kasnije biti podloga za tender koji će se raspisati tokom proleća i leta za oba projekta'', zaključila je ministarka Matić.

broj komentara 0 pošalji komentar