Vinogradari očekuju pomoć

U Srbiji je, pre 10 godina, pod vinovom lozom bilo gotovo 70.000 hektara, a trenutno je pokrivena samo trećina te površine. Zemljoradnici zainteresovani za podizanje zasada uz pomoć države, međutim, postoji problem sa pribavljanjem dokumentacije.

Pre deset godina u Srbiji je pod vinovom lozom bilo oko 70.000 hektara, a danas prema proceni Ministarstva poljoprivrede pod vinogradima je trećina tadašnjih površina.

Od pre pet godina, uz pomoć novca iz agrarnog budžeta, podignuto je oko 2.000 novih zasada vinove loze, pre svega vinskih sorti.

Međutim i kada loza dobro rodi, vinogradari se žale, jer ne mogu da je prodaju.

Slavko Vlajković iz sela Neštin na granici sa Hrvatskom ima četiri vinograda, od kojih su dva podignuta uz pomoć Vlade Republike Srbije.

"Imamo jako velike probleme sa plasmanom grožđa. Nama je 50 kilometara odavde "Navip" koji je tradicionalni kupac, međutim oni više ne rade. Na granici je takođe loš otkup. Problem je plasman grožđa", rekao je Vlajković.

Oko 500 manjih vinogradara, koliko ih je trenutno u Srbiji, nemaju ovakvih problema, jer oni poseduju sopstvene podrume.

Prema podacim Ministarstva poljoprivrede pre četiri godine, zahvaljujući sredstvima iz agrarnog budžeta, posađeno je 350 hektara pod novim zasadom vinove loze. U 2008. godini zasađeno je hiljadu hektara, a prošle godine, zbog smanjenog interesovanja zemljoradnika, zasađeno je samo 600 hektara.

"Svake godine interesovanje naših vinogradara je isto, ali je problem što smo svake godine imali drugačiji tip uredbe , tako da su ljudi bili zbunjeni sa prikupljanjem dokumentacije iz godine u godinu", rekao je Gvozden Radenović, predsednik Udruženja vinogradara i vinara Srbije.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će Uredbu o podsticanju vinogradarske proizvodnje Vlada ozvaničiti narednih dana. Proizvođači koji su podneli dokumentaciju za podignute zasade prošle jeseni, dobiće povraćaj datog novca za ulaganja u nove vinograde.

Darko Jakšić iz Ministarstva poljoprivrede naglašava da subvencija ima dva dela.

Jakšić navodi da ove godine vinogradari mogu dobiti subvencije i to u punoj ceni za sadnice, a u narednoj godini mogu da dobiju subvencije za postavljene naslone, za stubove, žicu i ankere do 550.000 dinara po hektaru.

Kako tvrde vinogradari iz sremskog sela Neština, nedaleko od granice sa Hrvatskom, tamošnje vlasti daju nešto manje novca po hektaru novog zasada vinove loze od srpskog Ministarstva poljoprivrede, ali zato njihovi vinogradari svake godine dobijaju bespovratno oko 400 evra po hektaru za održavanje i korišćenje vinograda.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. feb 2010, 14:00) - dm/nl [neregistrovani]

Vinarija

U pravu ste, nazalost, Igore.
Tako ide danas proizvodnja vina u svetu.
Statistika od prije par godina govori ovako: U svetu se proda onoliko flasa vina sa francuskim vinskim etiketama kao kada bi cela povrsina Francuske bila zasadjena pod vinovom lozom i kada bi se berba odvijala tri puta godisnje (po 3 kg grozdja za 1ltr. tada bi bilo dovoljno grozdja za toliku proizvodnju. Vino je industrijski alkohol sa dodacima i svaka "greska" u razmeri donosi/proizvodi nove sorte vina.
Znaci samo ona kvalitetna skupa vina se rade od svezeg grozdja, za dubok dzep.
Tu lezi, smatrao sam, sansa za srpske vinograde i proizvodnju kvalitetnog vina sa geografskim poreklom.
Upravo sam ja iz tog razloga bio, prije izvestan broj godina, zainteresovan za uvoz nasih vina u Evropu. Nazalost od toga nema nista. Kao da kvalitet i dobro bezi od nas.

(ponedeljak, 15. feb 2010, 10:16) - Igor Gavran [neregistrovani]

Vinogradari

Sve te price o podizanju vinograda su prazne. Nasa drzava je dozvolila proizvodnju vestackog vina od rafinisanog alkohola i tu je prici kraj. Vinograd zahteva veliku kolicinu radne snage jer je masinska obrada neprimenljiva. Loza se svake godine mora rezati, pleviti i brati. To se radi rucno, a radne snage na selu za to vise nema. Da li se iko zapitao koliko je flasa vina vinarska industrija prodala prosle godine, a koliko su grozdja proizveli i otkupili!? Odakle je dosla razlika? Rafinisani alkohol i aroma, braco! To pijemo i zato boli glava.

Molim vas da ne cenzurisete. Narod ima pravo da zna.