De Filipis: "Punto" u martu

Generalni direktor "Fijat automobili Srbija" potvrdio da će proizvodnja "fijat punta" početi u martu, kako je planirano. Sindikat ipak zabrinut zbog mogućeg odlaganja primene ugovora.

Generalni direktor preduzeća "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis potvrdio je za RTS da će proizvodnja automobila "fijat punto" početi u martu, kao što je i bilo najavljeno.

Međutim, zbog svetske finansijske krize, realizacija dela dugoročnih investicija biće nešto usporenija, rekao je De Filipis na skupu koji se u Rimu održava povodom 130 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije.

Proizvodnja automobila u Srbiji je deo globalnog plana jer treba da pokrije balkansko i rusko tržište, precizirao je De Filipis.

O ulaganjima u Srbiju govorili su i ministar za trgovinu Slobodan Milosavljević i italijanski državni sekretar za spoljnu trgovinu Adolfo Urso.

"Zahvaljujući velikom projektu "Fijata", ali i italijanskim kooperativnim firmama koje će u sledećem broju dolaziti u Srbiju očekujemo značajno povećanje spoljnotrgovinske razmene dve zemlje koje je i sada na visokom nivou, zaključio je Urso.

A da "Fijat" ozbiljno misli i zaokružuje svoje prisustvo u Srbiji potvrđuje i podatak da će do kraja februara u Beogradu otvoriti svoj Pres centar.

I gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović tvrdi da "Fijat" nije odustao od ulaganja u "Zastavu".

Stevanović smatra da nije isključeno da se odloži početak proizvodnje novog modela "fijata". Najavio je da će rukovodstvo "Zastave" i sindikati o tome razgovarati u petak.

Sindikat zabrinut

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava automobila Zoran Mihajlović ocenio je ranije danas da bi odlaganje primene ugovora sa Fijatom bilo veoma ozbiljan problem za tu fabriku i 133 kooperentske firme.

Mihajlović je agenciji Beta rekao da sindikat i menadžment "Zastave" očekuju od najviših funkcionera i stručnog tima objašnjenje o tome šta "Fijat" namerava da radi u Srbiji ove godine, kao i jasne instrukcije kako da se prevaziđu problemi.

"Sindikat je od gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića dobio uveravanja da će u ponedeljak, 26. januara biti održan sastanak sa predstavnicim Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja", rekao je Mihajlović.

Prema saznanjima sindikata, postoji objektivna mogućnost da se obnovi proizvodnja juga, u roku od mesec dana, kao i proizvodnja lotova za Egipat.

"U igri je i proizvodnja vozila opel astra klasik, ali pod uslovom da se odustane od smanjenja carina sa 20 na 10 odsto", rekao je Mihajlović.

Ipak, savetnik u Agenciji za privatizaciju Srbije Aleksandar Ljubić kaže da će svi elementi ugovora Srbije i "Fijata" biti realizovani u predviđenim rokovima i da odlaganja proizvodnje "Punta" neće biti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 21. jan 2009, 22:50) - anonymous [neregistrovani]

Tacno je

To je glupost i ako su u krizi zasto onda fiat zaradjuje sada u najvecoj krizi za cryslerom??? ja mislim daje fiat ulagala u srbiju da bi prodaval auta u russiju kao sto sada fiat ulaze u crysler da bi mogao bolje da prodaje automobila u amereci! a tamo ce ljudi poceti da kupe mala i skromna auta kao sto pravi fiat! to je pitanja pristup na market nista drugo

(sreda, 21. jan 2009, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

Ekonomska kriza

Pa,valjda je svima jasno da je FIAT zbog svetske ekonomske situacije u krizi!Proizvodnja im je opala za najmanje 30%,desetine hiljada radnika su na prinudnom odmoru,a oni će da brinu o Zastavi?Pa,valjda će prvo rešavati svoje probleme i probleme svojih gradjana-Italijana!!! U ovom momentu mi smo im zadnja rupa na svirali,ne lažimo se!!!