Srbija obezbedila gas iz Mađarske i Nemačke

Predsednik Srbije Boris Tadić dogovorio sa nemačkom vladom iporuku dodatnih tri miliona kubnih metara gasa dnevno što će, uz dogovor sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjom od milion do dva miliona kubnih metara, višestruko poboljšati naše energetske kapacitete.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za Dnevnik 2 RTS-a da je sa vladom Nemačke postigao dogovor o isporuci tri milona kubnig metara gasa dnevno.

Tadić očekuje da će s tim količinama u veoma kratkom roku biti stabilizovano snabdevanje gasom gradskih toplana.

Predsednik Srbije je naglasio da se uporedo pregovara i sa Rusijom, kako bi u roku od 24 sata bile obezbeđene nove količine gasa, što bi doprinelo da i mali potrošači, odnosno, domaćinstva budu redovno snabdevani. 

Tadić je u direktnom uključenju u Dnevnik 2 rekao da se nada da će rusko-ukrajinski spor uskoro biti rešen i pozvao građane da štede energiju.

"Vlada je učinila veliku stvar ovih dana i pokazala da je spremna da odgovori na veliku krizu na najbolji način i velikom brzinom, ali ćemo iz ove situacije izvući određene poruke i utvrditi odgovornost zbog čega Srbija nema obezbeđena snabdevanja gasom u ovako teškim momentima", naveo je Tadić.

Ranije danas, predsednik Tadić dogovorio se sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjom o isporuci do dva miliona kubika gasa dnevno što, međutim, nije obezbeđivalo ukupne potrebe za Srbiju.

Naime, da bi bile obezbeđene hitne potrebe, potrebno nam je još oko tri miliona kubnih metara gasa dnevno, što je obezbeđeno dogovorom sa vladom Nemačke.

Isporuka gasa iz Mađarske počela je oko 15.30 časova i tokom noći iz te države će biti dopremano oko 250.000 kubnih metara na sat, što će zadovoljiti potrebe toplana u Vojvodini i novosadske rafinerije.

Od prvog kontigenta gasa iz Mađarske pokrenuta je toplana "Zapad" u Novom Sadu i tamošnja rafinerija nafte, čime je rešen problem grejanja za oko 30.000 stanova u tom gradu, rekao je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Tim potezom grejanje su dobila četiri najveća zdravstvena centra u Vojvodini,. A gas koji se usmerio ka rafineriji pomoćiće proizdodnju mazuta i pobojljšati energentski bilans Srbije, rekao je Bajatović.

Tokom večeri prve količine gasa će stići do Zrenjanina, Vršca i Pančeva, a nešto kasnije i do Bečeja i Subotice.

Tadić: Ofanziva za obezbeđivanje gasa

Srpski predsednik je rekao da Srbija kreće u još jednu spoljnopolitičku ofanzivu, usmerenu ka obezbeđivanju potrebnih količina prirodnog gasa preko gasovoda u Belorusiji.

"Ali na putu do nas ima mnogo korisnika i gladnih usta i veliko je pitanje da li ćemo to i uspeti", rekao je Tadić.

Tadić je naveo i da će do normalizovanja u snabdevanju gasom doći tek kada Rusija i Ukrajina reše spor, poručivši građanima Srbije da štede energiju i budu racionalni.

Očekujem da bi se ova kriza mogla rešiti unutar jedne nedelje između Ukrajine i Rusije", rekao je predsednik Srbije.

Dogovor je potvrdio i mađarski premijer, koji je rekao da će njegova država tokom dana Srbiji isporučiti između milion i dva miliona kubnih metara prirodnog gasa, kako bi se umanjile posledice nestašice gasa.

"U sredu smo potrošili smo manje gasa nego što smo očekivali što nam dozvoljava da Srbiji damo milion do dva miliona kubnih metara gasa... To je otprilike četvrtina srpskih potreba", rekao je Đurčanji novinarima u Budimpešti.

Dalje isporuke će zavisiti od dnevne potrošnje u Mađarskoj i o novim količinama gasa za Srbiju će biti odlučivano na dnevnoj bazi.

Bajatovićeva misija

Svega dan ranije, tokom pregovaračke misije generalnog direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, Mađarska, zbog sopstvenih potreba, nije bila u stanju da odobri pozajmicu gasa Srbiji.

Bajatović je rekao da je na razgovorima u Budimpešti uspeo da izdejstvuje da mađarska strana pusti gas Srbiji čim dođe do rusko-ukrajinskog sporazuma i pre nego što neposredno stigne do naše granice.

"Štaviše, spremni su da puste i nešto veću količinu kako bi energetski sistem u Srbiji bio što pre osposobljen", rekao je Bajatović po povratku iz Mađarske.

Dnevne potrebe potrošača u Srbiji, bez industrije, iznose šest miliona kubnih metara gasa  precizirao je Bajatovoć.

Gas iz Mađarske, uz oko milion kubika iz domaćih izvora, može da zadovolji 50 odsto dnevnih potreba potrošača.

Iz tehnoloških razloga, najveća količina gasa koju će Srbija od danas dobijati iz Mađarske biti usmerena prema Novom Sadu, Zrenjaninu, Vršcu, Pančevu i Kikindi.

Gas najpre rafineriji

Gasom iz Mađarske prvo će biti obezbeđeni najugroženiji potrošači i njime će biti sanirane potrebe u svim toplanama u Srbiji koje zavise isključivo od gasa, izjavio je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Do pojedinih potrošača gas će ponovo početi da stiže u toku popodneva i večernjih sati, a do nekih potrošača u toku narednih 24 do 36 sati.

Bajatović je ocenio da ukoliko Srbija dobije puna dva miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, problem grejanja i u Jagodini, kao i za još jedan broj prioritetnih potrošača, mogao bi da bude rešen 36 sati  od početka isporuke.

"Pregovaramo i sa komercijalnim dobavljačima kako bi preko kraka gasovoda koji prolazi kroz teritoriju Belorusije nadoknadili ostatak potrebnog gasa, ali u ovom momentu još nema rezultata tih pregovora", rekao je Bajatović.

broj komentara 25 pošalji komentar
(subota, 10. jan 2009, 16:18) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Vlada je tu da nam kaze da stedimo, toliko su opsednuti stednjom , da su stedeli i na zalihama. odnosno oni prvo prodaju gas privredi i gradjanima odnosno naplate ga pa ga onda plate Rusiji ili kome vec. Zato je bio problem da nesto kupe unapred za drzavu i stvore zalihe. Ali da su to priznali gradjanima i da ponude uplatu za mesec unapred ili nema zalihe mislim da bi gradjani morali da plate. Ovako je vlada ustedila na toploti, ugrozavajuci zdravlje gradjana. Gospodinu Tadicu svaka cast on je iskoristio uspavanost predsednika vlade i cele vlade i napravio nesto za drzavu a nesto i za svoj rejting.

(subota, 10. jan 2009, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Sta radi vlada , Akjo predsednik radi na ekonomskim pitanjama, Tadic je dogovarao sa predsednicima vlada Madjarske i Nemacke , sta radi nas predsednik Vlade, dali on to nezna da odradi pa mora predsednik drzave ? Dali Tadic stvarno vise nema sposobnog coveka u svojoj koalicioji ?

(petak, 09. jan 2009, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Naravno, hvala i nemcima. Ali da budemo tacni: Nemacka 70% gasa dobije iz drugih izvora iz Skandinavije. Svega 30 % podmiruje iz ruskog izvora. Nemacka i sada dobije, istina nesto manje ruskog gasa preko Belorusije i Poljske. A Madjarska preko 70% zavisi iskljucivo od ruskog gasa preko Ukrajine.

(petak, 09. jan 2009, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Zasto ni jednom reci ne zahvaljujemo Nemcima,ipak su nam oni vise dali od Madjara a niko im ne zahvaljuje.Hvala Nemackoj iako i oni sami imaju gasa rezerve za 60 dana dali su nam vise od Madjara.

(petak, 09. jan 2009, 01:52) - anonymous [neregistrovani]

Madjari pomazu

I tu ima istine, ali oni nam ne pomazu samo zbogo toga. Setite se koliko su nam puta pomogli dok smo bili u ratu, embargu i bombardovanju. Davali su nam i gas, i struju, i mazut. To se ne zaboravlja. Hvala im.

(četvrtak, 08. jan 2009, 23:33) - guerilla [neregistrovani]

Gasifikacija

Najgori smo na svetu! Naše rezerve u slučaju prekida isporuke iz gasovoda svode se na nekoliko sati. Za dobar primer uzmite Austriju, zemlju sa približnim brojem stanovnika koja ima zalihe potrošnje za 6 meseci uz potpuno izgrađen sistem distribucije i snabdevanja sa svim susedima (razgranata infrastruktura) koja omogućava potpunu povezanost sa drugim proizvođačima gasa koja ovu zemlju ne stavlja na listu "ugroženih" ni po kom osnovu. najnoviji trend jeste razvijanje izvora obnovljive energije koji nekada potpuno zaostale krajeve pretvara u pokretače razvoja a zemlju čini potpuno neovisnom i energetski stabilnom zajednicom koja svojim stanovnicima nudi prosperitet i stabilnost. Kakva zemlja! Za primer i ugled!

(četvrtak, 08. jan 2009, 23:08) - anonymous [neregistrovani]

Pozdrav iz Obrenovca

vama je ok a nama faze iskacu od opterecenja a minus 12 je sad

(četvrtak, 08. jan 2009, 22:57) - Goxy [neregistrovani]

Tadic ubedio Madjare da isporuce Srbiji gas

Sad vam je barem malo jasnije,kako tesko zive Srbi na Kosmetu,setite se koliko nisu imali struje,a ni sad nije sjajno.

(četvrtak, 08. jan 2009, 22:14) - orthodox [neregistrovani]

Svaka cast!

Priznajem da sam radikalac!

ali ovome covjeku svaka cast...!!!

(četvrtak, 08. jan 2009, 20:38) - Dada [neregistrovani]

Pozdrav iz Obrenovca

U ovakvoj situaciji mi iz Obrenovca možemo da se tešimo da i nije tako strašno što nas truju elektrane. Grejanje je savršeno, toplovod odlično funkcioniše!